Ακόμη ένα τρανσφοβικό περιστατικό σε υποκατάστημα της Alpha Bank

3
991
Την τρανσφοβική συμπεριφορά υπαλλήλων σε υποκατάστημα της Alpha Bank καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, με ανάρτησή της στο Facebook. 

H καταγγελία 

Σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 είχα προγραμματισμένο ραντεβού στην τράπεζα Alpha Bank και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα στο Κουκάκι (Λ. Συγγρού 80), προκειμένου να μεταβληθούν τα νέα μου στοιχεία στον τραπεζικό μου λογαριασμό, καθώς και να γίνουν οι σχετικές αλλαγές στην χρεωστική τραπεζική κάρτα μου, όπως αυτά μεταβλήθηκαν σύμφωνα με τον Ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Αφού προσκόμισα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον υπάλληλο της τράπεζας και του εξήγησα τη διαδικασία, αυτός σηκώθηκε, πήγε σε ένα άλλο γραφείο για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, καθώς όπως φάνηκε δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει.

Γυρνώντας πίσω, μου ανέφερε ότι θα έπρεπε να του προσκομίσω και ένα έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει την μεταβολή, όπως τη δικαστική απόφαση.

Του εξήγησα πως αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το προσκομίσω διότι πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά μου δεδομένα, είναι ένα απόρρητο έγγραφο και είναι κάτι το οποίο ο νόμος 4491/2017 δεν το ορίζει. 

Μου είπε ότι θα έπρεπε γι αυτό να ρωτήσει το νομικό τμήμα της τράπεζας για το πως θα κινηθεί, ενώ του απάντησα πως το νομικό τμήμα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τη μεταβολή των προσωπικών μου στοιχείων στον τραπεζικό μου λογαριασμό.

Έφυγα από το γραφείο του σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και πήγα αμέσως στη διευθύντρια του τραπεζικού καταστήματος.

Της ανέφερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τον υπάλληλο της και μου είπε να περιμένω για να δει τι μπορεί να κάνει, λες και θα μου έκαναν και χάρη.

Πήγε σε κάποιο γραφείο και επιστρέφοντας μου είπε το ίδιο που μου είχε αναφέρει και ο υπάλληλος, δηλαδή να προσκομίσω τη δικαστική απόφαση. Της απάντησα ότι αυτό που μου ζητά εμπίπτει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν το ορίζει ο νόμος, ενώ την προκάλεσα να μπει και να διαβάσει τη διαδικασία όπως αυτή ορίζεται μέσα από το Άρθρο 4 του 4491/2017. Η απάντηση που πήρα από τη διευθύντρια ήταν ότι “εμείς εδώ δεν είμαστε για να διαβάζουμε τους νόμους”, ενώ στη συνέχεια κοιτώντας την ταυτότητα μου, με ρώτησε αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι αυτή είναι η νέα μου ταυτότητα και ότι είναι δική μου. Με λίγα λόγια εμμέσως αμφισβητούσε ένα δημόσιο έγγραφο με το οποίο ταυτοποιούμαι, δηλαδή με κατηγορούσε χωρίς να το πει ευθέως μέχρι και για πλαστογραφία.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4, παρ. 3 του 4491/2017 […] Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου. Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.[…]

Για να μπορέσω να είμαι σήμερα στο ραντεβού μου στις 12.00 στην τράπεζα προκειμένου να μεταβληθούν τα στοιχεία μου στον τραπεζικό μου λογαριασμό, αναγκάστηκα να ακυρώσω τρεις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχα ως εκπρόσωπος του Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – Transgender Support Association, καθώς και μία προγραμματισμένη συνέντευξη για θέση εργασίας, λόγω του ότι είμαι άνεργη και όλο αυτό το χρονικό διάστημα παράλληλα με όλα τα άλλα έψαχνα να βρω και εργασία.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν είναι το πρώτο τρανσφοβικό περιστατικό που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της Alpha Bank.

Τον Οκτώβριο του 2020, τρανς γυναίκα δέχτηκε τρανσφοβική λεκτική επίθεση από υπάλληλο της τράπεζας λέγοντας της πως «δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω κύριε γιατί δεν μπορώ να ταυτοποιήσω αν είσαι εσύ αυτός που λες ότι είσαι», ενώ όταν  η τρανς γυναίκα ζήτησε να δει τη διευθύντρια, ο υπάλληλος της απάντησε φωνάζοντας της «κοίτα ρε που οι ανώμαλοι σήκωσαν και κεφάλι».

Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο ίδιο υποκατάστημα τρανς γυναίκα δέχτηκε επίσης τρανσφοβική λεκτική επίθεση από εργαζόμενο τράπεζας.

Συγκεκριμένα ο τραπεζικός υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των πολιτών-πελατών, άρχισε να απευθύνετε σε λάθος γένος και φύλο προς την τρανς γυναίκα μπροστά σε πλήθος κόσμου. Όταν η τρανς γυναίκα του είπε να της μιλάει καλύτερα και να είναι πιο προσεχτικός, την κοίταξε ειρωνικά ενώ της είπε φωνάζοντας δυνατά μπροστά σε όλους όσους παρευρίσκονταν την ίδια ώρα στο κατάστημα «Τι λες ρε κύριε που θα μου πεις εσύ και πως θα σου μιλάω. Όπως θέλω θα σου μιλάω και πολύ καλά σου φέρομαι κιόλας, αν ήταν άλλος δεν θα εξυπηρετούσε καν που μιλάς κιόλας», ενώ συνέχισε «και πως θες να σε αποκαλώ, δείξε την ταυτότητα σου τώρα να δούμε τι γράφει…». 

Στις 15 Μαίου 2021 το μεσημέρι, τρανς γυναίκα τηλεφώνησε στην εξυπηρέτηση πελατών της Alpha Bank και ο υπάλληλος αρνήθηκε να την εξυπηρετήσει. Η τρανς γυναίκα τηλεφώνησε περίπου στις 15.30μμ στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Alpha Bank, προκειμένου να λάβει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, ώστε να διεκπεραιώσει μία ηλεκτρονική της συναλλαγή. Ο υπάλληλος, είπε στην τρανς γυναίκα ότι θα πρέπει να μιλήσει με τον ίδιο (εννοώντας τον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού).

Η τρανς γυναίκα βρίσκεται στη διαδικασία μεταβολής των στοιχείων των εγγράφων της, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, για τον λόγο αυτό στα έγγραφά της αναγράφονται τα στοιχεία με τα οποία καταγράφηκε κατά τη γέννηση της.

Όταν η τρανς γυναίκα του απάντησε ότι αυτή είναι το πρόσωπο που ανήκει ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, ο τραπεζικός υπάλληλος, την ρώτησε αν θα μπορούσε να του δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας, πατρώνυμο και το ΑΦΜ.

Η τρανς γυναίκα του τα έδωσε όλα αμέσως. Ο υπάλληλος της είπε ότι “δυστυχώς” δεν μπορεί για κάποιο λόγο να διασταυρώσει τα στοιχεία και ότι θα έπρεπε να κλείσει ένα ραντεβού σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα.

Όταν η τρανς γυναίκα τον ρώτησε γιατί δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει, ο υπάλληλος της απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει την ταυτοπoίηση.

Τότε η τρανς γυναίκα, θέλοντας να εξυπηρετηθεί γιατί έπρεπε να διεκπεραιώσει άμεσα μία τραπεζική συναλλαγή, του αποκάλυψε την ταυτότητα φύλου της, λέγοντας τοy ότι αν είναι δύσπιστος ότι δεν είναι η κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού λόγω της φωνής της, γίνετε επειδή είναι τρανς πρόσωπο.

Ο υπάλληλος της απάντησε ότι δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει. Όταν η τρανς γυναίκα επέμενε αναφέροντας του ότι αυτό το εκλαμβάνει ως άρνηση εξυπηρέτησης λόγω της ταυτότητας φύλου της, κάτι που είναι άκρως ρατσιστικό και τρανσφοβικό και ότι υφίσταται διάκριση και άνιση μεταχείριση λόγω του ότι είναι τρανς, ο υπάλληλος της είπε να περιμένει στην αναμονή.

Η τρανς γυναίκα περίμενε στην αναμονή για περίπου 15-20 λεπτά. Όταν ο τραπεζικός υπάλληλος ήρθε και πάλι στην τηλεφωνική γραμμή, της ανέφερε ότι δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει χωρίς να της πει τον λόγο και της έκλεισε το τηλέφωνο.

Τα παραπάνω τρία περιστατικά έχουν καταγραφεί από το ΣΥΔ για το RVRN – Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Αυτό δεν θα μείνει έτσι. Δεν θα το αφήσω να μείνει έτσι.

Πέραν του ότι αύριο θα εκδοθεί καταγγελτικό δελτίο τύπου του ΣΥΔ το οποίο θα κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και προς την Τράπεζα της Ελλάδος, επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα άρνησης συναλλαγής και προσβολής της προσωπικότητας μου.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ακριβώς το ίδιο περιστατικό συναίβει και σε εμένα πριν 2 μήνες στον υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Χαλανδρίου που βρίσκεται στην πλατεία…

  2. Μήνυση κατευθείαν τόσο στον υπάλληλο όσο και στη διευθύντρια. Πρόκειται για παραβίαση ελληνικής νομοθεσίας. Πόσω μάλλον όταν υπάλληλοι της Αlpha έχουν παραβιάσει ξανά τη νομοθεσία και άρα από ο,τι φαίνεται η τρανσφοβια και η ομοφοβία τους μένει ατιμώρητη από ψηλά.

    Απλά τα πράγματα, είναι ιδιωτική επιχείρηση που παραβιάζει την κείμενη ελληνική νομοθεσία την οποία είναι υποχρεωμένη, όπως όλοι μας, να εφαρμόσει είτε το θέλει είτε όχι. Οφείλει επομένως να επέμβει η δικαιοσύνη.

  3. Αλήθεια κώδικας δεοντολογίας δεν υπάρχει στις Τράπεζες, στο Δημόσιο, στις ιδιωτικές εταιρείες;
    Υπάρχει αλλά όπως παντού δεν εφαρμόζεται τίποτα. Συμπεριφορές που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ακόμη και η επιθετική ματιά απαγορεύεται εδώ το νταηλίκι είναι θεσμοθετημένο και συνεχίζει να επιβραβεύεται.

Comments are closed.