Πορτρέτο ομόφυλου ζευγαριού θα δημοπρατηθεί για 38 εκατ. δολάρια

19/12/2018
από

Ο David Hockney, ο Βρετανός πρωτοπόρος της pop art, δημιούργησε έναν πίνακα το 1969, που απεικονίζει ένα διάσημο ομόφυλο ζευγάρι της εποχής.

Ο Hockney θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, που συνέβαλε στο καλλιτεχνικό κίνημα της pop art, κατά τη δεκαετία του 1960.

Ο πίνακας του Hockney, με τίτλο: «Henry Geldzahler and Christopher Scott» απεικονίζει ένα διάσημο ομόφυλο ζευγάρι της εποχής, που δεν είναι άλλο, από τον Henry Geldzahler (1935-1994), επιμελητή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και τον ζωγράφο σύντροφό του, Christopher Scott.

Ο πίνακας ξεχωρίζει, ως μία «υπνωτιστική» δημιουργία, που μαγνητίζει το βλέμμα και εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 38 εκατομμύρια δολάρια, τον Μάρτιο του 2019, στον οίκο δημοπρασιών Christie’s London.

Ο Geldzahler απεικονίζεται με πουκάμισο, γραβάτα και γιλέκο, να κάθεται σε έναν ροζ καναπέ Art Deco. Ο σοβαρός και αδύνατος Scott στέκεται ευθυτενής στα δεξιά του καναπέ, φορώντας ένα παλτό. Ο πίνακας αποτυπώνει τον Geldzahler στο απόγειο της καριέρας του.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο τέχνης του 81χρονου Hockney, που αναπαριστά ομόφυλα ζευγάρια. Απεικόνισε, επίσης, ένα gay ζευγάρι, στον πίνακα με τίτλο: “We Two Boys Together Clinging” το 1961, δανειζόμενος το όνομα από ένα ποίημα του Walt Whitman (1819-1892).

Για την ιστορία…

Ο πίνακας «Henry Geldzahler and Christopher Scott» αγοράστηκε, αρχικά, από τον εκδότη του New York art-book, Harry N. Abrams. Η οικογένειά του τον κράτησε μέχρι το 1992. Ο συνιδρυτής της Dreamworks, David Geffen, αγόρασε τον πίνακα από την οικογένεια και στη συνέχεια τον πώλησε στον πρωτοπόρο στον τουρισμό και συλλέκτη έργων τέχνης, Barney A. Ebsworth, ο οποίος απεβίωσε φέτος (2018) τον Απρίλιο.




Δες και αυτό!