Απεβίωσε τελικά τη Δευτέρα ο δήμαρχος του Γκντανσκ, στη Βόρεια Πολωνία, Πάβελ Αντάμοβιτς, ο οποίος δέχθηκε επιθέσεις με μαχαίρι το βράδυ της Κυριακής, κατά την διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς υποβλήθηκε σε πεντάωρη εγχείρηση, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας επιβεβαίωσε ότι ο Αντάμοβιτς κατέληξε. «Δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στα πολωνικά ΜΜΕ.

Ο δράστης της επίθεσης, ένας 27χρονος, που βγήκε από την φυλακή αφού εξέτισε πενταετή ποινή φυλάκισης για ένοπλες επιθέσεις κατά τραπεζών όρμησε στο βήμα, και αφού κατάφερε αλλεπάλληλες μαχαιριές στο δήμαρχο, άρπαξε το μικρόφωνο και δήλωσε ότι μπήκε στην φυλακή ενώ ήταν αθώος από την προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση της Πλατφόρμας των Πολιτών και ότι βασανίσθηκε. «Γι’ αυτό πεθαίνει ο Αντάμοβιτς» ανέφερε μάλιστα.

Ο 27χρονος έχει συλληφθεί από τις πολωνικές αρχές.

Ο Αντάμοβιτς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των δικαιωμάτων τω προσφύγων και των lgbtq+, και είχε δεχθεί επικρίσεις από πλήθος συντηρητικών φορέων στη χώρα του με κυριότερο την Εκκλησία. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι καθήκον μας να ανοιχτούμε προς τους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε ως Ευρώπη, αλλά πίστευε πως ειδικά η πόλη του, λόγω της ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης, όφειλε να υποδεχτεί και να εντάξει τους ανθρώπους που αναζητούν εκεί καταφύγιο και δουλειά.