Το κρατικό κανάλι της Πολωνίας απολογείται για τη διάδοση της ρητορικής μίσους

13/02/2024
από
Ένας δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Πολωνίας ζήτησε συγγνώμη για τον «ντροπιαστικό» ρόλο του καναλιού στη διάδοση του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ μίσους.

Ο οικοδεσπότης Wojciech Szelag δήλωσε ότι τα ΛΟΑΤ άτομα στοχοποιούνται για «χρόνια» από «λέξεις μίσους».

Το κανάλι, TVP Info, επικρίθηκε ως φερέφωνο του προηγούμενου ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Ωστόσο, ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός Donald Tusk, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, επέβλεψε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Παρουσιάζοντας την εκπομπή Guest of the Evening, ο Szelag είπε σε δύο ακτιβιστές, τον Bart Staszewski και τη Maja Heban: «Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά άνθρωποι: συγκεκριμένα ονόματα, πρόσωπα, αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ακούσουν τη λέξη “Λυπάμαι” από αυτό το μέρος σήμερα».

Μιλώντας στο BBC, ο Staszewski δήλωσε ότι «σχεδόν δάκρυσε» όταν άκουσε τη συγγνώμη.

Υπό την εξουσία του PiS μεταξύ 2015 και 2023, το TVP αναπαρήγαγε συχνά έναν έντονα ομοφοβικό και τρανσφοβικό λόγο.

Ο ηγέτης του PiS, Jaroslaw Kaczynski, μιλούσε για την «τρέλα» των ανθρώπων που «δηλώνουν» ομοφυλόφιλοι ή «αλλάζουν φύλο» και κατηγορούσε τη Δυτική Ευρώπη για την εισαγωγή ξένων αξιών.

Ενώ διεκδικούσε την επανεκλογή του το 2020, ο πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του PiS, δήλωσε σε μια συγκέντρωση ότι οι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι μια «ιδεολογία» και όχι άνθρωποι.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στο BBC, ο Staszewski τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει το TVP Info ως «εργαλείο διάδοσης απόλυτου μίσους εναντίον ανθρώπων σαν εμένα», κάτι που έχουν υποστηρίξει κι άλλοι ΛΟΑΤΙ+ ακτιβιστές.

Η απολογία του Szelag σηματοδοτεί μια καμπή στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης και μια νέα προσέγγιση απέναντι σε θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+.
Δες και αυτό!