H Ρωσία έχει δέκα μέρες να απαντήσει για τους gay διωγμούς στην Τσετσενία

02/09/2018
από

Δεκαέξι χώρες ζητούν από τη Ρωσία να απαντήσει σχετικά με το τι έχει κάνει προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις των gay στην Τσετσενία. Η Ρωσία έχει 10 ημέρες να απαντήσει.

Η “ομοφυλοφιλική εκκαθάριση” στην περιοχή ξεκίνησε στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι τσετσενικές αρχές βασάνισαν και εκτέλεσαν αρκετούς gay άνδρες.

Ωστόσο, σήμερα 16 χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) – ο μεγαλύτερος διακυβερνητικός οργανισμός με γνώμονα την ασφάλεια στον κόσμο – αποφάσισε να επικαλεσθεί τον “Μηχανισμό της Βιέννης”.

Ο “Μηχανισμός της Βιέννης” επιτρέπει στα κράτη του ΟΑΣΕ να αμφισβητούν άλλες χώρες μέλη σχετικά με τα ανθρώπινα ζητήματα.

Η απάντηση της Ρωσίας είναι «ανεπαρκής»

Η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς “ενεργοποίησαν” τον μηχανισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Οι χώρες μας συνεχίζουν να ανησυχούν βαθύτατα για τις σοβαρές παραβιάσεις και τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία».

«Η φαινομενική απροθυμία ή αδυναμία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αντιμετωπίσει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει συμβάλει σε ένα κλίμα ατιμωρησίας για τις αρχές στην Τσετσενία που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει δώσει ουσιαστική απάντηση».

“Η ρωσική αντιπροσωπεία αρνήθηκε αξιόπιστες εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, 16 χώρες να θέλουν η Ρωσία να δώσει απαντήσεις σε έναν κατάλογο ερωτήσεων, εντός 10 ημερών.”

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Ρωσία

1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι Τσετσένοι αξιωματούχοι συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ της Ρωσικής Ομοσπονδίας;

2. Πώς διερεύνησαν οι ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές καταγγελίες για παραβιάσεις και καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά LGBTI ατόμων και πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα (όπως επαναλήφθηκαν από τις ρωσικές αρχές) ότι δεν σημειώθηκαν τέτοιες παραβιάσεις ή καταχρήσεις.

3. Ποια μέτρα έχουν λάβει οι ομοσπονδιακές αρχές για να διασφαλίσουν την ικανότητα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να τεκμηριώνουν ελεύθερα και να υποβάλλουν έκθεση, χωρίς αντίποινα, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία, ιδίως τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial;

4. Πώς διερεύνησαν οι ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές την περίπτωση καθενός από τα 27 άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες κακομεταχειρίστηκαν από τις τσετσενικές αρχές.




Δες και αυτό!