Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία στο Skype που υπόσχεται να σε “θεραπεύσει” από την ομοφυλοφιλία σου

01/09/2018

To “The Miseducation of Cameron Post”, είναι μια συγκινητική ταινία βασισμένη στην ιστορία ενός έφηβου κοριτσιού που το έστειλαν σε ένα από εκείνα τα στρατόπεδα που υπόσχονται να “θεραπεύσουν” την ομοφυλοφιλία. Κεντρική ηρωίδα είναι η Cameron (Chloë Grace Moretz), μια κοπέλα που ερωτεύεται μία φίλη της για να καταλήξει από τους γονείς της σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα – κολαστήρια. Η Moretz δήλωσε σε συνέντευξή ότι με αφορμή τον ρόλο της αυτόν ήρθε σε επαφή με αρκετά άτομα που είχαν περάσει επίπονες μέρες σ΄αυτά στρατόπερα.

The Miseducation of Cameron Post

Η Christine θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις ιστορίες. Η ίδια μεγάλωσε σε μια συντηρητική χριστιανική οικογένεια και όταν έκανε coming out ως λεσβία η οικογένειά της και το περιβάλλον της αποφάσισαν να της γυρίσουν την πλάτη. Η Christine μετακόμισε στο Denver για να πάρει μέρος σε μια διαδικασία επανόρθωσης που υποσχόταν την θεραπεία της ομοφυλοφιλίας. Αλλά μετά από 5 χρόνια εξορκισμών και σκληρής προσευχής, η Christine κατάλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Γνωρίζοντας μάλιστα και άλλα άτομα που είχαν περάσει από την ίδια διαδικασία, αποφάσισε να βγει (και πάλι) από την ντουλάπα και να αποδεχθεί τον εαυτό της.

Στις ΗΠΑ δυστυχώς αυτές οι θεραπείες είναι ακόμη αρκετά δημοφιλείς. Μπορείς μάλιστα να λάβεις μέρος σε μια τέτοια (υποτιθέμενη) συνεδρία μέσω Skype. Το κόστος είναι 125 δολάρια για 50 λετπά. Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία μιας δημοσιογράφου της Guardian.

Mίλησα με μια θεραπεύτρια που ονομαζόταν Kelley για το οικογενειακό μου προφίλ και για τις προσδοκίες μου για αλλαγή. Της είπα ότι ήθελα να γίνω straight και να ενωθώ πάλι με την οικογένειά μου και την εκκλησία μου. 

Η Kelly προσπάθησε να βρει στοιχεία παιδικής κακοποίησης στο παρελθόν μου. Όταν δεν τα κατάφερε, με ρώτησε αν η μητέρα μου με παραμελούσε. Παρά την επιμονή μου ότι η μητέρα μου ποτέ δεν το έκανε, η Kelley υποστήριζε ότι μπορούσε να ανιχνεύσει μέσα μου μια βαθιά αίσθηση ντροπής. ‘Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε’, μου είπε ο Kelley, ΄είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως απολύτως φυσιολογικό – ως ετεροφυλόφιλο΄.

Στην ταινία ακούμε τον χαρακτήρα που διευθύνει το στρατόπεδο να λέει στην Cameron ακριβώς την ίδια ατάκα: “Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως ομοφυλόφιλο».

“Παρόλο που υποδυόμουν μια γυναίκα μέσης ηλικίας δυσαρεστημένη με τη σεξουαλικότητα της, η οποία είχε αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια για να ‘θεραπευτεί΄, η τακτική που χρησιμοποίησε η Kelley ήταν με κάνει να αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου και ότι ήμουν κάτι που δεν άξιζε να αγαπήθει, κάτι που δεν είχε αξία.

Μου είπε ότι η έλξη για το ίδιο φύλο (το να αγκαλιάζεις μια άλλη γυναίκα, να παίζεις με το στήθος της, να κάνεις καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα) ήταν απλά μια σειρά συμπτωμάτων συναισθηματικής εξάρτησης. 

Σύμφωνα με την Kelley, πρέπει να φοβόμουν τον πατέρα μου όταν ήμουν παιδί και ως εκ τούτου έβλεπα όλους τους ανθρώπους τρομακτικούς. Μου είπε πως έγινα λεσβία επειδή δεν είχα στενούς φίλους στο σχολείο.

Μια και όλο αυτό δεν οδηγούσε πουθενά, την ρώτησα αν θα ήταν πιο εύκολα να βρω τρόπους που θα με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα ως λεσβία, αντί να ακολουθώ μια διαδρομή που θα με έκανε να χάσω την ταυτότητά μου. Ήταν αρνητική. Μου το έκλεισε λίγο αργότερα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!