To αίτημα στο διαδίκτυο που ζητά να γίνει και πάλι gay o Joker

23/01/2018
από

Μία ομάδα από το fan club της DC Comics ζητά από τον εκδότη να “κάνει και πάλι τον Joker gay“, αναφερόμενη στον ίδιο τον χαρακτήρα, στον “Joker” .

Επίσης γνωστός κι από το “The Clown Prince Of Crime and the Harlequin of Hate” , ο Joker είναι ο άσπονδος εχθρός του Batman από την αρχή σχεδόν της καριέρας του ως Dark Knight Detective.

Πρώτα τον συναντήσαμε στο κόμικ “Batman #1” τον Απρίλιο του 1940. Αρχικά, δε διέφερε και πολύ από κάθε άλλον, πολύχρωμα ζωγραφισμένο, φονικό εγκληματία σε κόμικ της εποχής. Με την πάροδο του χρόνου όμως, έγινε το απόλυτο σύμβολο του χάους, που απειλούσε την Gotham, την πόλη που ο Batman μάταια προσπαθεί να κρατήσει υπό την προστασία του.

Η αναφορά της ομάδας του fan club, που θέλει “ο Joker να ξαναγίνει gay” , δημοσιεύτηκε στο site Change.org. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 338 υπογραφές. Αυτό που υποστηρίζει η ομάδα αυτή είναι ότι ο Joker απεικονίστηκε ως gay για περισσότερο από τα μισά από τα 80 χρόνια της ζωής του κι ότι η σειρά “Batman: The Animated Series” «επανεξέτασε την ομοφυλοφιλία του» εισάγοντας την Harley Quinn ως εκείνη που τραβά το ερωτικό του ενδιαφέρον.

Η αναφορά της ομάδας παραπέμπει στην ερμηνεία του Frank Miller στο “The Dark Knight Returns” , στην ερμηνεία του Grant Morrison στο “Arkham Asylum: A Serious House On A Serious Earth” και την άποψη του θρυλικού καλλιτέχνη της σειράς κόμικ “Batman” , Neal Adams. Γίνεται αναφορά επίσης, τις συμπεριφορές που είχε ο Joker, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ομάδα ως “στερεότυπες” και παρουσιάζουν μια “πολύ σαφή εικόνα” . Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι ο Joker…έχει πολλά θηλυκά χαρακτηριστικά – χρησιμοποιεί κραγιόν, βάφει τα νύχια του, κάνει crossdressing.

Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν λίγες γνώσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Joker. Έτσι, το να λέμε να τον κάνουμε “gay και πάλι” όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ήταν gay από πριν, είναι προβληματικό.

Υπάρχουν εξίσου πολλές αποδείξεις ότι ο Joker είναι ασεξουαλικός ή ότι οποιαδήποτε σεξουαλική χειρονομία έκανε στο κόμικ ήταν μόνο για πλάκα. Επιπλέον, οι ιστορίες του Miller και του Morrison συμβαίνουν σε παράλληλες πραγματικότητες (Elseworlds) έξω από το κύριο σύμπαν της DC. Κι ενώ ο Neal Adams είναι ο εξέχων καλλιτέχνης του κόμικ “Batman” , είναι ένας από τους πολλούς κι όχι ο μοναδικός και δεν είναι αυτός ο αρχικός δημιουργός του Joker.

Αντίθετα, φαίνεται ότι αυτή η αναφορά μπορεί να είναι μια προσπάθεια από κάποια τρολς με σκοπό να συνδέσουν, έναν από τους πιο διάσημους κακούς και κατά συρροή δολοφόνους, με το πιο παλιό στερεότυπο των ομοφυλοφίλων, ως κακά πλάσματα. Το μόνο βέβαιο σε όλο αυτό, είναι ότι αυτή η αναφορά, φαίνεται απίθανο να εμπνεύσει οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές στη DC Comics με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.




Δες και αυτό!