Γονόρροια: Μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία αυξάνει τις ελπίδες για εμβόλιο

12/07/2017
από

Τα ποσοστά μόλυνσης από γονόρροια αυξάνονται κυρίως λόγω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό. Επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας προσφέρει ένα ποσοστό προστασίας από τη γονόρροια.

Σε πολλές χώρες, τα ποσοστά γονόρροιας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο δημόσιας υγείας της Αγγλίας ανέφερε αύξηση 53% στην μόλυνση μεταξύ 2012-2015.

Οι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών των βακτηριδίων. εκφράζουν τον φόβο, ότι σύντομα μπορεί να εξαπλωθούν ανεπεξέργαστες παραλλαγές της λοίμωξης. Η αύξηση στις λοιμώξεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι προήλθαν από gay κι αμφί άνδρες, που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά μετά την έλευση της PrEP.

Το Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης από τη Νέα Ζηλανδία που εγείρει ελπίδες για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της γονόρροιας.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας MeNZB, που χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 15-30 ετών, οδήγησε σε πτώση κατά 31% σε περιπτώσεις γονόρροιας. Έκαναν μια αναδρομική μελέτη πάνω από 14.000 άτομα που είχαν λάβει MeNZB όταν ήταν νεότεροι. Είναι η πρώτη φορά, που κάποιο εμβόλιο έχει δείξει αποτελεσματικότητα έναντι της γονόρροιας.

«Η αποτελεσματική ανάπτυξη ενός εμβολίου ήταν ανεπιτυχής, αλλά τα δεδομένα υποδηλώνουν, ότι τα εμβόλια της ομάδας B του εμβολίου κυστίνης της εξωτερικής μεμβράνης επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης της γονόρροιας» , ανέφεραν οι ερευνητές συμπληρώνοντας ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα συστήνουν μια πρώτη απόδειξη για την αρχή που μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική ανάπτυξης εμβολίων, όχι μόνο για τη γονόρροια, αλλά και για τα μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια» .

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα δείξει μια μελλοντική πορεία στην ανάπτυξη του εμβολίου.

Μέχρι τότε, οι συμβουλές παραμένουν οι ίδιες!
Οι σεξουαλικά δραστήριοι gay και αμφί άνδρες συνιστάται:

  • Να κάνουν τακτικό έλεγχο της υγείας τους.
  • Ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα, να κάνουν τακτικό έλεγχο της υγείας τους.
  • Σε καμία περίπτωση κι ιδιαίτερα εάν είχαν αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους τις τελευταίες εβδομάδες ή μήνες να μην παραλείπουν τον τακτικό έλεγχο της υγείας τους.
  • Να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.



Δες και αυτό!