O μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιστημονικής έρευνας IAVI και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσαν στις 27 Ιανουαρίου ότι χορηγήθηκαν σε ασθενείς οι πρώτες δόσεις πειραματικών αντιγόνων εμβολίου κατά του HIV. Η κλινική δοκιμή έγινε στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington (GWU) στην Ουάσιγκτον, D.C.

Η δοκιμή Φάσης 1, με το όνομα “IAVI G002”, έχει σχεδιαστεί για να ελέγξει την υπόθεση ότι η διαδοχική χορήγηση ανοσογόνων κατά του HIV που προέρχονται από την τεχνολογία mRNA, μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες κατηγορίες αποκρίσεων Β-κυττάρων και να καθοδηγήσει την πρώιμη ωρίμανσή τους προς την ευρεία εξουδετέρωση της ανάπτυξης των αντισωμάτων (bnAb). Η επαγωγή των bnAbs θεωρείται ευρέως ως στόχος του εμβολιασμού κατά του HIV και αυτό είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Τα ανοσογόνα που δοκιμάζονται στο IAVI G002 αναπτύχθηκαν από επιστημονικές ομάδες της IAVI και της Scripps Research και θα χορηγούνται σε φορείς μέσω της τεχνολογίας mRNA της Moderna.

moderna mina

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που προωθούμε αυτή τη νέα κατεύθυνση στον σχεδιασμό του εμβολίου HIV με την πλατφόρμα mRNA της Moderna. Η αναζήτηση για ένα εμβόλιο HIV ήταν μακρόχρονη με πολλές προκλήσεις. Η εύρεση νέων εργαλείων όσον αφορά τα ανοσογόνα και τις πλατφόρμες θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ταχεία πρόοδο προς ένα επειγόντως απαραίτητο, αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV», λέει ο Mark Feinberg, MD, Ph.D., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του IAVI. «Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συνεργάτες μας και ιδιαίτερα στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για τη χρηματοδότηση αυτής της δοκιμής».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το IAVI και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για να εφαρμόσουμε την τεχνολογία μας mRNA στο πλαίσιο της πρόληψης του HIV. Στη Moderna, πιστεύουμε ότι το mRNA προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση κρίσιμων ανεκπλήρωτων αναγκών δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Stephen Hoge, MD, πρόεδρος της Moderna. «Πιστεύουμε ότι η προώθηση αυτού του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίου κατά του HIV σε συνεργασία με την IAVI και τη Scripps Research είναι ένα σημαντικό βήμα στην αποστολή μας να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία».

Τα αντιγόνα εμβολίου HIV μέσω της τεχνολογίας mRNA αναπτύχθηκαν αρχικά ως πρωτεΐνες από τον William Schief, Ph.D., καθηγητή στο Scripps Research και εκτελεστικό διευθυντή σχεδιασμού εμβολίων στο Κέντρο Εξουδετέρωσης Αντισωμάτων (NAC) του IAVI και συνεργάτες του. Το 2021, ο Δρ. Schief ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή IAVI G001, που έδειξαν ότι μια εκδοχή του πρωτεϊνικού ανοσογόνου εκκίνησης (eOD-GT8 60mer) προκάλεσε την επιθυμητή απόκριση των Β-κυττάρων στο 97% των ληπτών. Το IAVI G002 όχι μόνο δοκιμάζει την εκκίνηση της επιθυμητής ανοσοαπόκρισης χρησιμοποιώντας mRNA παράδοση του 60μερούς eOD-GT8, αλλά αξιολογεί επίσης την ικανότητα ενός ενισχυτικού ανοσογόνου να επάγει περαιτέρω ωρίμανση των Β κυττάρων. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία μπορούν να παραχθούν τα εμβόλια mRNA, αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια πιο ευκίνητη και ανταποκρινόμενη προσέγγιση στο σχεδιασμό και τη δοκιμή εμβολίων.

Το εργαστήριο του δρ. Schief υπήρξε πρωτοπόρο στην προσέγγιση σχεδιασμού εμβολίων, γνωστή ως στόχευση βλαστικής γραμμής. Τα Β-κύτταρα εμφανίζουν αντισώματα που κωδικοποιούνται από μη μεταλλαγμένα γονίδια. Μια σειρά εμβολίων μπορεί να είναι σε θέση να στοχεύει συγκεκριμένα Β-κύτταρα και να τα προκαλέσει να ωριμάσουν σε κύτταρα που παράγουν bnAb. Στο εργαστήριο, τα bnAbs έχουν αποδειχθεί ότι εξουδετερώνουν ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών του HIV και ένα bnAb, το VRC01, αποδείχθηκε πρόσφατα ότι είναι ικανό να προστατεύει τον άνθρωπο από μόλυνση από στελέχη HIV.

Οι IAVI και Scripps Research θα συνεχίσουν να συνεργάζονται καθώς επεκτείνουν και αξιολογούν την αλληλουχία υποσχόμενων ανοσογόνων για την πρόκληση bnAbs.

Το IAVI G002 χρηματοδοτείται από τον IAVI και λαμβάνει χώρα σε τέσσερις τοποθεσίες: GWU School of Medicine and Health Sciences (επικεφαλής ερευνητής David Diemert, MD), Hope Clinic of Emory Vaccine Center στην Ατλάντα (επικεφαλής ερευνητής Srilatha Edupuganti, MD), Fred Hutchinson Cancer Research Κέντρο (Fred Hutch) στο Σιάτλ (επικεφαλής ερευνήτρια Julie McElrath, MD, Ph.D.) και το University of Texas-Health Science Center στο San Antonio (επικεφαλής ερευνήτρια Barbara Taylor, MD, MS).

Στα τέσσερα αυτά προγράμματα θα εγγραφούν 56 υγιείς, αρνητικοί στον HIV ενήλικες εθελοντές. Σαράντα οκτώ συμμετέχοντες θα λάβουν μία ή δύο δόσεις εμβολίου mRNA 60mer eOD-GT8 (mRNA-1644), με 32 από αυτούς να λαμβάνουν το ενισχυτικό Core-g28v2 60mer mRNA εμβόλιο (mRNA-1644v2-Core). Επιπλέον οκτώ εθελοντές θα λάβουν μόνο το ενισχυτικό ανοσογόνο. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για ασφάλεια για έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό. Οι ανοσολογικές αποκρίσεις των συμμετεχόντων στα υποψήφια εμβόλια θα εξεταστούν με μοριακή λεπτομέρεια για να αξιολογηθεί εάν οι στοχευμένες αποκρίσεις ήταν επιτυχείς.

Σχετικά με τον IAVI

Ο IAVI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιστημονικής έρευνας αφιερωμένος στην αντιμετώπιση επειγουσών, ανεκπλήρωτων παγκόσμιων προκλήσεων υγείας, όπως ο HIV, η φυματίωση και οι αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες. Η αποστολή του είναι να μεταφράζει επιστημονικές ανακαλύψεις σε προσιτές, παγκοσμίως προσβάσιμες λύσεις δημόσιας υγείας. Διαβάστε περισσότερα στο iavi.org.

Σχετικά με τη Moderna

Σε 10 χρόνια από την ίδρυσή της, η Moderna μετατράπηκε από μια εταιρεία ερευνητικού σταδίου που προάγει προγράμματα στον τομέα του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), σε μια επιχείρηση με ποικίλο κλινικό χαρτοφυλάκιο εμβολίων και θεραπευτικών σχημάτων, καθώς και μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής που επιτρέπει τόσο την κλινική όσο και την εμπορική παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και με πρωτοφανή ταχύτητα. Πιο πρόσφατα, οι δυνατότητες της Moderna συγκεντρώθηκαν για να επιτρέψουν την εξουσιοδοτημένη χρήση ενός από τα πρώτα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.