Τσετσενία: Λεσβίες, αμφί & τρανς άτομα γίνονται στόχος

12/07/2017
από

Όλοι οι LGBT άνθρωποι βρίσκονται στο στόχαστρο των τσετσενικών αρχών, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα για τους gay άνδρες.

Δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη για το Ρωσικό LGBT Δίκτυο το γεγονός ότι η τσετσενική κυβέρνηση ξεκίνησε πάλι τη δίωξη των gay αδελφών μας. Ένας εκπρόσωπος του δικτύου δήλωσε στο Gay Star News, ότι η δίωξη πιθανότατα είχε επιβραδυνθεί, όχι γιατί είχαν σταματήσει οι διώξεις, αλλά λόγω του ραμαζανιού (27/05-24/06). Βέβαια κι η διεθνής προσοχή μπορεί να ήταν επίσης ένας λόγος.

«Δυστυχώς, πρέπει να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες, αρχίζουμε να λαμβάνουμε νέα αιτήματα στην τηλεφωνική μας γραμμή κι οι άνθρωποι μας λένε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη» , δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Όλες αυτές οι ιστορίες είναι πραγματικά φρικτές κι είναι απίστευτο ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στη Ρωσία αυτή τη στιγμή κι η κυβέρνηση δεν ενεργεί καθόλου”

Εκπρόσωπος από το Ρωσικό LGBT Δίκτυο δήλωσε ότι έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στους τρόπους του, ώστε να βοηθήσει gay άνδρες να ξεφύγουν από την Τσετσενία:

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε την εκκένωση, την ξεκινήσαμε από το μηδέν κι είμαστε πια σε θέση να εργαστούμε για την εκκένωση της περιοχής από την επόμενη κιόλας μέρα μετά από την πρώτη επαφή. Συνεπώς, βγάζουμε ανθρώπους από την Τσετσενία, τους μεταφέρουμε σ’ άλλες περιοχές της Ρωσίας και τους παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται, όπως διαμονή, φαγητό, ιατρική υποστήριξη, ψυχολογική στήριξη, που σχεδόν όλοι τους χρειάζονται. Προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε σ’ άλλη χώρα» .

“Ειδικά για τους gay άνδρες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσουν τις οικογένειές τους και να φύγουν.”

Από τις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 120 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επείγουσα βοήθεια μέσω της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής του Δικτύου. Το Δίκτυο έχει κάνει συνεντεύξεις με άνδρες και γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο τραγική είναι η κατάσταση στην Τσετσενία:

«Όλοι λένε φρικτές ιστορίες, πολλοί συνελήφθησαν ενώ ήταν ακόμη και μέσα στο σπίτι τους ή στο γραφείο τους ή απλά στο δρόμο. Και τότε αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε μυστικές φυλακές κι έμειναν εκεί για λίγες μέρες ή για μερικές εβδομάδες. Κι όλο αυτό το διάστημα στερήθηκαν τροφή και νερό. Τραυματίστηκαν και βασανίστηκαν. Πολλοί χτυπήθηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι πραγματικά φρικτές κι είναι απίστευτο ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στη Ρωσία αυτή τη στιγμή κι η κυβέρνηση δεν ενεργεί καθόλου» .

Όλα τα LGBT άτομα διατρέχουν κίνδυνο

Οι άνδρες που κατηγορούνται ότι είναι gay διατρέχουν τον πιο άμεσο κίνδυνο κράτησης και βασανιστηρίων. Όμως όλα τα LGBT άτομα στην Τσετσενία αντιμετωπίζουν διώξεις:

«Βεβαίως και υπάρχουν λεσβίες και τρανς άτομα στην Τσετσενία, όπως και σ’ όλα τα μέρη του κόσμου» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού LGBTI Δικτύου.

«Φυσικά είναι στόχοι, αλλά υπάρχουν διαφορετικά είδη δίωξης. Οι gay άνδρες που μεταφέρθηκαν στις φυλακές ήταν το πλαίσιο ενός είδους μαζικής επίθεσης εναντίον των gay ανδρών. Οι λεσβίες αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Θεωρείται ότι οι οικογένειες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη γι ‘αυτές, έτσι υπάρχει πολλή ενδοοικογενειακή βία κι ακούσαμε ότι υπάρχουν πολλές δολοφονίες τιμής σε βάρος λεσβιών γυναικών» .

Η οικογένεια έχει σημασία

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από την Τσετσενία και 27 από αυτούς έχουν απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία. Ειδικά για τους gay άνδρες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσουν τις οικογένειές τους και να φύγουν. Για πολλούς είναι μια πολύ βασανιστική εμπειρία:

«Όταν οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας ξέρουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν πίσω, ότι μετά τη μετανάστευσή τους δεν θα μπορούν να επιστρέψουν» , δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Πρέπει λοιπόν να σπάσουν όλες τις σχέσεις με τις οικογένειές τους. Για τους Τσετσένους, η οικογένεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, γι ‘αυτούς είναι ένα πράγμα τεράστιας σημασίας» .

Το ξεκαθάρισμα στα Media

Το Ρωσικό LGBT Δίκτυο συνεργάζεται στενά με την ομάδα All Out – μια διεθνή ομάδα υπεράσπισης των LGBTI ατόμων. Οι δύο οργανισμοί εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη διόρθωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης, ότι 27 γκέι άνδρες είχαν εκτελεστεί στην Τσετσενία. Οι αναφορές των ΜΜΕ ακολούθησαν την απόφαση της ρωσικής Novaya Gazeta να δημοσιεύσει τα ονόματα ορισμένων από τους άνδρες που εκτελέστηκαν:

«Όσον αφορά το Ρωσικό LGBT Δίκτυο και το All Out, ο κατάλογος των ονομάτων που εμφανίστηκαν σ’ αυτή τη δημοσίευση δεν περιλαμβάνει μόνο θύματα που δολοφονήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού» , ανέφεραν στη δήλωση συνεχίζοντας:

«Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ενδείξεις τουλάχιστον 6 gay ανδρών που πέθαναν στην αντι-gay δίωξη κι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να παραμένουν σιωπηλές για το θέμα» .

Εν τω μεταξύ, οι δύο οργανώσεις εργάζονται για εκστρατείες υποστήριξης των gay ανδρών στην Τσετσενία.

Θέλουν επίσης να «βεβαιωθούν ότι το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνει στην Τσετσενία θα διερευνηθεί κι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!