Στρατιώτης από τη Ν. Κορέα καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία

24/05/2017
από

«Είναι μια παράξενη ρήτρα που έχει μόνο έναν δράστη, χωρίς θύμα» .

Το στρατιωτικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας καταδικάζει αρχηγό του στρατού σε έξι μήνες στη φυλακή για σεξουαλική επαφή με έναν άλλον στρατιώτη. Η ποινή του αναβλήθηκε για ένα χρόνο.


Στο στρατιωτικό ποινικό νόμο της Νότιας Κορέας, ένα άτομο που καταδικάστηκε για σοδομία ή για «άλλη επαίσχυντη συμπεριφορά» θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και δύο χρόνια φυλάκισης. Ο στρατιώτης δεν θα προσβάλει την ετυμηγορία.

Σύμφωνα με αναφορές στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το σεξ έγινε σε ιδιωτική κατοικία και συναινετικό. «Είναι μια παράξενη ρήτρα που έχει μόνο έναν δράστη, χωρίς θύμα» , ανέφερε σε δήλωσή του το Κέντρο για τα Στρατιωτικά Ανθρώπινα Δικαιώματα Κορέα (CMHRK). Ο αρχηγός εκπληρώνει τα στρατιωτικά του καθήκοντα και αρχικά είχε προγραμματιστεί να απαλλαγεί από αυτά τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το CMHRK ο αρχηγός κατέρρευσε μετά την απόφαση κι έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σύντομα, όμως πήρε εξιτήριο.

«Αυτή η άδικη καταδίκη θα πρέπει να ανατραπεί αμέσως» , δήλωσε η Roseann Rife, διευθύντρια έρευνας της Ανατολικής Ασίας στη Διεθνή Αμνηστία.
«Κανείς δεν πρέπει να διώκεται με βάση μόνο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Αυτό που μετράει είναι η υπηρεσία τους κι όχι η σεξουαλικότητα τους» .

Η ετυμηγορία έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υποψία του CMHRK ότι ένας ανώτερος αξιωματικός του Στρατού διέταξε στρατιώτες να κατασκοπεύσουν άλλους gay στρατιώτες χρησιμοποιώντας εφαρμογές. Η έρευνα φέρεται να αποκάλυψε περίπου 50 στρατιώτες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη. Αλλά ο στρατός εξακολουθεί να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Στη Νότια Κορέα είναι υποχρεωτικό για όλους τους άνδρες να ολοκληρώνουν τη στρατιωτική θητεία. O στρατός είναι ένας ισχυρός θεσμός στη Νότια Κορέα. Η χώρα εισήγαγε το στρατιωτικό νόμο από τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των gay να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, οι περισσότερες δυτικές χώρες επιτρέπουν τώρα σε LGBTI άτομα να υπηρετούν κανονικά.




Δες και αυτό!