Για πρώτη φορά γονεϊκή ιδιότητα σε δύο gay μπαμπάδες στην Ιταλία

01/03/2017
από

Τη γονεϊκή ιδιότητα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι ανδρών αναγνώρισε ένα δικαστήριο στην Ιταλία, δημιουργώντας ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, μιας κι πρόκειται για την πρώτη φορά που η ιταλική δικαιοσύνη καταλήγει σε μια τέτοια απόφαση.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το εφετείο της πόλης Τρέντο, στην βορειοανατολική Ιταλία, σχετικά με τα δύο παιδιά που απέκτησε το ζευγάρι στις ΗΠΑ, μέσω παρένθετης μητέρας.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η τοποθέτηση των δικαστών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι  «επικυρώνεται η ισχύς αμερικανικού εγγράφου που πιστοποιεί την γονεϊκή σχέση και των δυο ανδρών με τα παιδιά».

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, αρκετοί νομικοί της χώρας τονίζουν πως «με την απόφαση αυτή γίνεται σαφές ότι δεν έχει σημασία χάρη σε ποιά επιστημονική μέθοδο αναπαραγωγής γεννήθηκε το παιδί, αλλά η βούληση να αναλάβει, το ζευγάρι, υποχρεώσεις και καθήκοντα του γονέα».

«Ελπίζουμε όλα τα δικαστήρια της Ιταλίας να ακολουθήσουν, τώρα, τον δρόμο του εφετείου του Τρέντο, ώστε να μπορέσει να αναγνωρισθεί, πάντα, η σχέση των παιδιών και με τους δυο ομοφυλόφιλους γονείς τους», σχολίασε ο ιταλικός σύνδεσμος των «οικογενειών Ουράνιο Τόξο», σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην Ιταλία προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να αναγνωρίζει γονεϊκά δικαιώματα (ίσα με τα ετερόφυλα) στα ομόφυλα ζευγάρια.

 




Δες και αυτό!