Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο σε καλούν στο συνέδριο με τίτλο “Η Αγάπη Δημιουργεί Οικογένειες”

20/01/2016

Συνέδριο με τίτλο “Η Αγάπη Δημιουργεί Οικογένειες” διοργανώνουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι μεν μια μικρή θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, όμως ουσιαστικά δεν θίγει θέματα ίσων δικαιωμάτων τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς ως LGBTQI+ ανθρώπους και ταυτόχρονα ως γονείς και θεωρούμε ότι τα ζητήματα της γονεϊκότητας αφορούν πολύ περισσότερο κόσμο ο οποίος, ενδεχομένως, δεν έμπαινε μέχρι σήμερα στη διαδικασία ν’ αναρωτηθεί γι’ αυτά. Στόχος μας, ως οργάνωση, δεν είναι μόνο οι θεσμικές διεκδικήσεις αλλά και η δουλειά πεδίου τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και μέσα στη κοινότητα μας.

Για το λόγο αυτό οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο οργανώνουν στις 13 και 14 Φεβρουαρίου του 2016 συνέδριο με τίτλο “Η Αγάπη Δημιουργεί Οικογένειες” στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου θα αφορά εργαστήρια και workshops προκειμένου όσες και όσοι συμμετέχουν να έχουν την δυνατότητα να εργαστούν βιωματικά. 

Επίσης ένα άλλο κομμάτι του συνεδρίου θα δίνει το χώρο και το χρόνο σε όλες τις οργανώσεις όχι μόνο της Αθήνας αλλά και όλης της Ελλάδας να τοποθετηθούν πάνω σε θέματα γονεϊκότητας, να μας μεταφέρουν τις απόψεις τις εμπειρίες και τα αιτήματά των μελών τους και παράλληλα να μας πουν τι είδους δράσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειές μας.

Επιπροσθέτως, η ακαδημαϊκή κοινότητα πολλά μέλη της οποίας ήδη έχουν τοποθετηθεί και στην πρώτη ημερίδα που οργανώσαμε με τον ίδιο τίτλο και αντίστοιχη θεματολογία πριν δύο χρόνια, θα έχει το χρόνο να μας μεταφέρει τις απόψεις που επικρατούν σε διάφορα επιστημονικά πεδία για οικογένειες με γονείς που αυτοπροσδιορίζονται ως lgbtqi.

Στο τέλος του διημέρου στόχος μας είναι να βγει ένα κοινό κείμενο -μανιφέστο με τις θέσεις συνολικά της κοινότητας για το ζήτημα της γονεϊκότητας των LGBTQI+ ανθρώπων και το διεκδικητικό μας πλαίσιο σε θεσμικό επίπεδο.

Η συμμετοχή στο συνέδριο δεν θα έχει κανένα οικονομικό κόστος για τους /τις συμμετέχοντες /συμμετέχουσες αλλά θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής. Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής θα είναι δεσμευτική καθώς μπορεί να στερήσει την δυνατότητα από άλλα άτομα να το παρακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα

12607239_444587055729977_1765054017_n

Πρόγραμμα συνεδρίου « Η αγάπη δημιουργεί οικογένειες»

13/2/2016

10:00-10:30 Εγγραφές σύντομος χαιρετισμός Προέδρου

10:30- 12:30 Βιωματικά εργαστήρια, εργασία σε ομάδες, workshops

  1. Έλενα Όλγα Χρηστίδη Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.(20 άτομα)

 «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την οικογένειά μας, πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που δεχόμαστε ως λοατκι γονείς.” Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο εξετάζουμε τις στιγμές που δυσκολεύουν κάθε γονιό: όταν τα παιδιά ζητούν απαντήσεις. Πώς προετοιμαζόμαστε για αυτές τις στιγμές, πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τις κοινωνικές πιέσεις, πώς διατηρούμε την καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας σε λοατκι ζητήματα. Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε λοατκι γονείς όσο και σε λοατκι άτομα που σκέφτονται ή θα ήθελαν να γίνουν γονείς.

Η Έλενα Όλγα Χρηστίδη είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με ζητήματα διακρίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετέχει ενεργά σε θέματα, προβλήματα και διεκδικήσεις που αφορούν τη λοατκι κοινότητα. Προσφέρει υπηρεσίες αυτογνωσίας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε άτομα και ομάδες.

  1. Μαρία Παπαφιλίππου  , MSc Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Οικογενειακή-Συστημική Σύμβουλος, ιδρύτρια της Attachment Parenting Hellas.“Θετική Διαπαιδαγώγηση” (20 άτομα)

Κατά το Attachment Parenting, η Θετική Διαπαιδαγώγηση ενσωματώνει τη βασική φιλοσοφία του, δηλαδή «συμπεριφέρσου στα παιδιά με τον τρόπο που θα ήθελες κι εσύ να σου συμπεριφέρονται αν ήσουν εσύ το παιδί».
Η Θετική Διαπαιδαγώγηση ενθαρρύνει και ενδυναμώνει το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά και συνεπώς τα παιδιά μαθαίνουν και επιθυμούν να αυτορρυθμίζονται. Βασίζεται στη δημιουργία ενός θετικού οικογενειακού περιβάλλοντος, το οποίο επιτρέπει και ενθαρρύνει τα παιδιά να το εξερευνήσουν και να μάθουν από και μέσα σε αυτό.
Βασίζεται στην ιδέα ότι άμα συμπεριφερόμαστε στα παιδιά με σεβασμό και αγάπη, τότε θα αναπτύξουν σταδιακά ένα δικό τους μοντέλο εσωτερικής πειθαρχίας και ενσυναίσθησης, που είναι και ο στόχος της Θετικής Διαπαιδαγώγησης.
Η φύση της είναι προ-ενεργητική, δηλαδή βασίζεται πολύ στην πρόληψη και στο παράδειγμα των γονέων καθώς και στη θετική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

Στο workshop Θετικής Διαπαιδαγώγησης θα έχετε την ευκαιρία, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, να αποκωδικοποιήσετε τις συμπεριφορές των παιδιών σας, να εντοπίσετε ποιες ανάγκες τους επικοινωνούν και πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε με θετικό τρόπο, ώστε να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής, όπως αυτεπίγνωση, αυτορρύθμιση, κινητοποίηση, ενσυναίσθηση και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, που συνιστούν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Το workshop απευθύνεται σε γονείς παιδιών ηλικίας 0-19 χρονών και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο της Θετικής Διαπαιδαγώγησης.www.attachment-parenting.gr

  1. Εύα Σπίνου, Ελένη Χουβαρδά(20 άτομα) “Εξερευνώντας τον δρόμο προς τη δημιουργία Λοατκι οκογενειών” 1ο μέρος Βιωματικές ασκήσεις και ενδυνάμωση ομάδας 2ο μέρος Ανοιχτή συζήτηση για θέματα που αφορούν τις λοατκι οικογένειες.

Ελένη Χουβαρδά – Ψυχοθεραπεύτρια Εύα Σπίνου – Ψυχολόγος

Η Εύα Σπίνου γεννήθηκε στηνΑθήνα το 1981. Είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο πάνω στις Θεραπευτικές Ομάδες για Σεξουαλικές Μειονότητες (Therapeutic groups on Sexual Minorities). Επίσης, ολοκλήρωσε την Εκπαίδευση στην Θεραπεία Μετατραυματικού Στρες (Bodynamic PTSD Training), όπως και την βασική εκπαίδευση στην Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεία (Bodynamic Foundation Training). Εξειδικεύεται στην Συμβουλευτική σε θέματα Σεξουαλικού προσανατολισμού και Ταυτότητας φύλου και η θεραπευτική της προσέγγιση βασίζεται στην Ολιστική θεώρηση του Ανθρώπου ως Σώμα-Νους-Πνεύμα, κατά την οποία η ύπαρξη δυναμικής ισορροπίας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες επιτρέπει στο άτομο να ζει δημιουργικά και ελεύθερα, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις επιδιώξεις του. Έχει ξεκινήσει την ιδιωτική της πρακτική από το 2009 και προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από ατομικές συνεδρίες, συμβουλευτική ζεύγους και ομάδες αυτογνωσίας. Επίσης, συντονίζει επιμορφώσεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου μέσω σεμιναρίων αλλά και εποπτείας. http://www.evaspinou.com/viografiko/

Ελένη Χουβαρδά: Msc, Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής εταιρίας. Από το 2002 παρακολουθει εκπαιδευτικά σεμινάρια της προσέγγισης του Process Work (Δουλειά με τη διεργασία) και συμμετέχει σε ομάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα παρέχοντας ατομική ψυχοθεραπεία.

Η Ελένη Χουβαρδά και η Εύα Σπίνου έχουν συνεργαστεί στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 1528 για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

  1. Μορφούλα Γκαμούλου,Κοινωνική λειτουργός Mεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με κατεύθυνση Κοινωνική εργασία στην Εκπαίδευση Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Master of Advanced studies in Children’s rights IUKB-University of Fribourg Switzerland Μaster of Arts in special and inclusive education Nottingham Trent University UK
    Παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια”: Νομοθεσία περί υιοθεσίας.Υπεύθυνοι φορείς. Ο ρόλος της/του Κοινωνικού Λειτουργού στην υιοθεσία. Γιατί υπέρ της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια; Εμπόδια υλοποίησης.

Διαδραστική συζήτηση σε ομάδες για τα στερεότυπα και την γονεϊκότητα όταν σχετίζεται με lgbtqi ανθρώπους

12:30-13:00 διάλειμμα για καφέ

13:00 -14:00 ολοκλήρωση των βιωματικών εργαστηρίων , workshops και εργασίας σε ομάδες

14:00- 14:30 Ενημέρωση της ολομέλειας για όσα τελέστηκαν στα βιωματικά εργαστήρια, , τα workshops και την διαδραστική εργασία σε ομάδες.

14:30- 16:00 μεσημεριανό διάλειμμα

16:00 Χαιρετισμοί από θεσμικούς φορείς

16:30- 18:30

  • · Βασίλης Σωτηρόπουλος Δικηγόρος πάρ’ Αρείω Πάγω “Επιλογές που παρέχει το σύμφωνο συμβίωσης και δικαιώματα που αποκλείονται”
  • · Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ «Ομόφυλα ζευγάρια και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
  • ·  Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΑΠΘ (Θέμα: θα καθοριστεί)
  • ·  Χάρης Παπαδόπουλος , Σχολικός Σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης “Η σεξουαλική αγωγή στο δημοτικό σχολείο ως παράγοντας κοινωνικής αλλαγής”

18:30 18:50 Διάλειμμα είκοσι λεπτών για καφέ

18:50 19:00 Ανάγνωση του δεύτερου εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά που εξέδωσαν οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» με τίτλο  «Η Αλίκη κοιτάζει στον καθρέφτη» από την ηθοποιό Τζούλη Σούμα και προβολή των εικόνων του σε video wall

19:00 20:30

  • · Αγγελική Γιαννικοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών « Ομο-γονεϊκές οικογένειες σε εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά»
  • ·  Μαίρη Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ «Η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και η άρνηση της παιδοθεσίας.»
  • ·  Μαριανέλλα Κλώκα (συντάκτρια του ελληνικού γραφείου του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Pressenza) “Οικογένειες με ΛΟΑΤ γονείς και ΜΜΕ στην Ελλάδα”

14/2/2016

10:00 – 10:30 Έναρξη των εργασιών στην ολομέλεια

10:30- 12:30 Βιωματικά εργαστήρια, εργασία σε ομάδες, workshops

  1. Αλεξάνδρα Βασιλείου- Λένα Ασλανίδου 

«Η γονεϊκότητα ως ταυτότητα κι ως ρόλος» (30 άτομα)

Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα εξερευνήσουμε τη γονεϊκότητα ως προσωπική και κοινωνική ταυτότητα και ως ρόλο. Θα αναζητήσουμε συνδέσεις και πιθανές συγκρούσεις ανάμεσα στη δική μας κατανόηση / εμπειρία του ρόλου και αυτής που επικρατεί στο κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Θα κάνουμε ατομική δουλειά, καθώς επίσης και δουλειά σε δυάδες και στην ολομέλεια.

Συντονίστριες: Λένα Ασλανίδου, M.P.W. και Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D. – εκπαιδεύτριες ενηλίκων http://processworkhub.gr/

  1. Γιώργος Μπρεκουλάκης Ψυχολόγος, M.Sc. Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas

Εργαστήριο “Attachment Parenting”. (20 άτομα )

Περιγραφή: Το Attachment Parenting είναι μια πρακτική σχετικά με την φροντίδα ανάπτυξης ασφαλούς συναισθηματικής σχέσης μεταξύ γονέα- παιδιού. Στο εργαστήριο θα διερευνήσουμε πώς η αμφίδρομη σχέση γονέα- παιδιού διαμορφώνει την συναισθηματική ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του παιδιού και ποιες γονεϊκές δεξιότητες βοηθούν στην ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού. Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς ή ανθρώπους που θέλουν να γίνουν γονείς ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ο Γιώργος Μπρεκουλάκης είναι Ψυχολόγος, M.Sc. Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas, www.brekoulakis.gr www.attachment-parenting.gr

  1.  Λύο Καλοβυρνάς 

Γιατί (δεν) θέλω να γίνω μαμά/μπαμπάς; (20 άτομα)

Ένα βιωματικό εργαστήρι για λοατ άτομα που σκέφτονται να (μη) γίνουν γονείς.

Σ’ αυτό το βιωματικό εργαστήρι θα εξετάσουμε τι σημαίνει γονεϊκότητα για μας, τις μας κινητοποιεί ή μας εμποδίζει να γίνουμε γονείς, τις κοινωνικές πιέσεις, το κύρος και τα συναισθήματά μας για αυτό το κοινωνικά φορτισμένο ζήτημα. Απευθύνεται σε λοατ γυναίκες και άντρες

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας. Από το 2012 συντονίζει εργαστήρια και ομάδες για γυναίκες με θέμα τη (μη) μητρότητα και τις κοινωνικές πιέσεις που υφίστανται οι γυναίκες να γίνουν μητέρες, ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άντρες και ομάδες για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. http://www.webtherapy.gr/

  1. 4. Άσπα Χαλκίδου, Διδακτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

“Τι σχέση έχει η καύλα με όλα αυτά; Μια συζήτηση για όλη την οικογένεια”

Διαδραστική συζήτηση σε ομάδες για την (μη) εμπλοκή (μη) συμμετοχή σε ακτιβιστικές ομάδες

12:30-13:00 διάλειμμα για καφέ

13:00 – 14:00 Ολοκλήρωση των βιωματικών εργαστηρίων , workshops και εργασίας σε ομάδες

14:00- 14:30 Ενημέρωση της ολομέλειας για όσα τελέστηκαν στα βιωματικά εργαστήρια, , τα workshops και την διαδραστική εργασία σε ομάδες.

14:30ως 16:15 μεσημεριανό διάλειμμα (κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα γίνει η μηνιαία κλειστή συνάντηση γονέων της ομάδας)

16:30-17:30 Χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων

17:30 -18:30 Εισηγήσεις –τοποθετήσεις οργανώσεων

18:30 18:50 Διάλειμμα είκοσι λεπτών για καφέ

18:50 19:30 Εισηγήσεις –τοποθετήσεις οργανώσεων

19:30-20:00 Καταγραφή των θέσεων και των διεκδικήσεων σε σχέση με την γονεϊκότητα των lgbtqi ανθρώπων σε ένα κείμενο μανιφέστο.

20:00 Λήξη των εργασιών του συνεδρίου

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!