Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: «Στην Ελλάδα για όλα φαίνεται πως φταίει η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα»

01/02/2024
από
Τις ελλείψεις του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, σχολίασαν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη.

Αν και το νομοσχέδιο αναγνωρίζει σημαντικά δικαιώματα σε πολλές ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ασάφειες, κυρίως σε βάρος των τρανς ατόμων και γονιών. Ενώ παράλληλα, αποκλείει ζευγάρια από την πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Θα μπορούσε να γίνει πιο συμπεριληπτική δουλειά και δεν έχει γίνει. Είναι τέτοια λεκτική αποτύπωση των δικαιωμάτων μέσα στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, που υπάρχουν ελλείψεις δυστυχώς. Εξάγεται το συμπέρασμα , ότι εξασφαλίζονται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα ποσοτικά και ποιοτικά λιγότερα δικαιώματα από ότι για τα ετερόφυλα άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα τέλεσης γάμου.

«Από κει και πέρα αναφορικά με τα παιδιά ελλείπει ένα βασικό τεκμήριο γονεϊκότητα, που εμείς περιμέναμε ως κοινότητα. Όταν ο νομοθέτης αναλαμβάνει να νομοθετήσει εκ νέου γύρω από το γάμο, θα πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να μην αφήσει κενά. Όταν υπάρχει κενό, υπάρχει και ο φόβος της παρερμηνείας», είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Τρίμμη, δικηγόρος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Και πρόσθεσε: «Ως προς τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ασφαλώς να εξασφαλίσει τα παιδιά των ομοφυλοφίλων. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό ως προς την σχέση με τα τρανς άτομα. Σε επίπεδο ληξιαρχικό, αυτή η νομοθεσία, όπως έρχεται, θέλει να ρυθμίσει τα παιδιά, που ήδη υπάρχουν. Ξεχνά, όμως, κάτι πολύ βασικό, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα θα συνεχίσουν να κάνουν παιδιά και στο μέλλον».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, Στέλλα Μπελιά, μίλησε για την λοατκιφοβία που εκφράζεται καθημερινά και τη στοχοποίηση των κουήρ ατόμων.

«Στην Ελλάδα, για όλα φαίνεται πως φταίει η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Μας έχουν ταυτίσει με παιδεραστές, κτηνοβάτες, ακόμα μας δείχνουν με το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανώμαλους. Αυτό που επιφανειακά μοιάζει να λύνει όλα μας τα προβλήματα, ουσιαστικά θα αναπαράγει πάλι πολύ σημαντικά εμπόδια που θα πέσουν πάνω μας, όπως εκείνα που προέκυψαν μετά το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων», ανέφερε.

Ενώ επίσης πρόσθεσε και η ίδια, τις διακρίσεις που δημιουργούνται λόγω του νομικού πλαισίου γύρω από την παρένθετη κύηση, τονίζοντας ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, παρά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στόχος της οργάνωσης είναι να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για την πλήρη και πραγματική ισότητα.

https://www.facebook.com/ouraniotoksofamilies/videos/1059293391958311
Δες και αυτό!