Ο αυτοδημιούργητος κύριος Σάξον: ψυχολογία/μαστεκτομή

30/12/2015
από

Γεια σας και καλές γιορτές! Είναι άσχετο με αυτά που θα σας γράψω σήμερα, αλλά θέλω να πω πως χάρηκα πολύ για το σύμφωνο, και ελπίζω να γίνει καλύτερο στο μέλλον, το πρώτο βήμα έγινε! Και ελπίζω πολύ σύντομα να αναγνωριστεί και η ταυτότητα φύλου, μπας και μπορέσω να αλλάξω τα χαρτιά μου επιτέλους, όπως και πολλοί τρανς φίλοι και φίλες που ζουν σε αυτή την κατάσταση χρόνια τώρα. Και εις ανωτέρα και πάντα μπροστά εύχομαι για τη νέα χρονιά.

Όπως υποσχέθηκα, αυτή τη φορά θα σας πω για το πώς επηρέασε η ορμονική θεραπεία την ψυχολογία μου και σχετικά με τις επεμβάσεις μαστεκτομής.

Ψυχολογία

Όπως έχω ξανααναφέρει στο παρελθόν, είμαι αγχώδης άνθρωπος. Έχω τάσεις κατάθλιψης από όσο με θυμάμαι και η οικονομική αστάθεια που πολλά άτομα στο επάγγελμά μου αντιμετωπίζουν με γεμίζει στρες και απίστευτο άγχος. Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου λόγω κατάθλιψης και συνθηκών, και γι αυτό πήγα σε ψυχολόγο. Όταν έφυγα από την Ελλάδα και ήρθα εδώ στην Αγγλία ήμουν καλούτσικα για λίγο, αλλά το 2014 ξανάρχισα συνεδρίες γιατί η αναμονή για ορμόνες και εγχειρήσεις, όπως και οι συνθήκες της δουλείας μου με είχαν καταντήσει ράκος. Δεν ήμουν χάλια όπως παλιότερα, απλώς δεν έπρεπε να το είχα αφήσει για ένα ολόκληρο χρόνο. Η ψυχολόγος μου εδώ μου είπε ότι μπορούσε να δει πως έχω καταθλιπτικές τάσεις και άγχος. Επίσης χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Όταν αρχίσαμε τις συνεδρίες άρχισα να καλυτερεύω και σιγά σιγά να νιώθω πιο ήρεμος. Εν τω μεταξύ, επειδή τα ιατρικά ζητήματα προχωρούσαν άρχισα να νιώθω λίγο λιγότερο άγχος. Σε αυτό το σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Επειδή είχα διαβάσει αρκετά σχετικά με την τεστοστερόνη, ήξερα τι ακριβώς είχα να περιμένω: απολύτως τίποτα. Με αυτό θέλω να πω ότι, μιας και δεν ξέρει κανένας τι αλλαγές θα δει ακριβώς, δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι «θα γίνω έτσι», «θα γίνω αλλιώς», γιατί αυτό 100% θα σας κάνει να απογοητευτείτε. Πριν ξεκινήσω την θεραπεία με τεστοστερόνη ήξερα ότι δεν είναι μαγικός ζωμός και ότι δεν θα άλλαζε τη ζωή μου – όπως πολύς κόσμος περιμένει – απλώς θα την βοηθούσε. Νομίζω ότι εάν σκέφτεσαι έτσι είναι καλύτερο για σένα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Τουλάχιστον αυτό λειτουργεί στην δική μου περίπτωση.

Όταν, λοιπόν, άρχισα να παίρνω τεστοστερόνη, μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες κιόλας άρχισα να νιώθω καλύτερα. Την 1η βδομάδα μετά την πρώτη μου ένεση ένιωθα καλά, την 2η ΠΟΛΥ καλά. Δεν μπορούσα να το εξηγήσω, είχα να νιώσω τόσο καλά πολύ καιρό. Υπήρχε μια γαλήνη και ηρεμία που ποτέ μου δεν είχα, επίσης πιο καθαρό μυαλό και ψυχραιμία. Αυτό έκανε εντύπωση, τόσο σε μένα, όσο και στην ψυχολόγο μου. Είδα αλλαγή στη διάθεση, τις σκέψεις και την αυτοπεποίθησή μου. Αυτό με βοήθησε στις σχέσεις μου, στη δουλειά μου και το πώς αντιμετωπίζω καταστάσεις.

Αναλόγως τις περιστάσεις μπορεί να είμαι πολύ στρεσαρισμένος – όπως ήμουν πρόσφατα πριν την εγχείρηση μου, λόγω οικονομικών και επειδή είχα πολλή δουλειά και είχα αγχωθεί για να τα προλάβω όλα και σκεφτόμουν το τι μπορεί να πάει στραβά, κάτι που κάνω συχνά. Ακόμα κι έτσι, όμως, νιώθω πολύ καλύτερα από πριν.

Νομίζω έχω προαναφέρει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που νιώθω συναισθήματα τώρα, ακόμα και αν είμαι θυμωμένος, στεναχωρημένος, είναι σαν να το ξέρω απλώς, δεν πάει να πει ότι εκφράζεται απαραίτητα στο πρόσωπό μου. Παραδείγματος χάριν, και να ήθελα να κλάψω, δεν μπορώ. Απλά δεν συμβαίνει. Μπορεί να νιώθω άσχημα αλλά είναι πολύ παθητικό, δεν συμβαίνει κάτι εξωτερικά και όλα τα συναισθήματά μου είναι ιδιωτικά, μόνο για μένα, εκτός ίσως εάν επιλέξω να τα μοιραστώ με κάποιον, κυρίως με το να τους το πω. Γενικότερα, μπορώ να πω ότι τώρα είμαι κυρίως αγχώδης –λόγω των οικονομικών μου – αλλά δεν έχω κατάθλιψη. Νιώθω πιο ισορροπημένος και προσπαθώ να φτιάξω την ζωή μου.

Μαστεκτομή

Η πιο κοινή επέμβαση για μετάβαση σε τρανς άνδρες. Δεν χρειάζονται, ούτε θέλουν όλοι οι τρανς άνδρες να κάνουν μαστεκτομή αλλά, εάν κάποιος θέλει, του επιτρέπει να ζήσει πιο άνετα, βελτιώνοντας το πώς λειτουργεί ψυχολογικά και κοινωνικά, και μπορεί να είναι η μόνη επέμβαση που θα κάνει για την μετάβασή του.

Οι διαδικασίες μαστεκτομής περιλαμβάνουν την αφαίρεση των μαστών και την ανάπλαση του στέρνου. Οι διαφορετικές τεχνικές μαστεκτομής είναι: μαστεκτομή μέσω κλειδαρότρυπας, περιθηλαία, ανεστραμμένου Ταυ και διπλής τομής.

1 Μέσω κλειδαρότρυπας

1 Top-surgery-techniques-keyhole

Ιδανική για άνδρες με μικρό στήθος.
Γίνεται μια τομή κατά μήκος της άλω και ο μαστικός ιστός αφαιρείται με λιποαναρρόφηση από την τομή αυτή.
Με την επέμβαση μέσω κλειδαρότρυπας ο μίσχος της θηλής μένει ακέραιος, αν και μερικοί χειρουργοί μπορεί να μικρύνουν την θηλή. Η άλω δεν αλλάζει μέγεθος.
Η αίσθηση διατηρείται η ίδια.

2 Περιθηλαία

2 Top-surgery-techniques-peri

Ιδανική για άνδρες με μικρό στήθος, ή για αυτούς με νούμερο Β και καλή ελαστικότητα του δέρματος. Γίνεται μια τομή γύρω από το περίγραμμα της άλω. Επιπλέον, γίνεται και μια άλλη, μεγαλύτερη, ομόκεντρη τομή και το δέρμα αφαιρείται. Ο μαστικός ιστός αναιρείται και μπορεί να γίνει και περαιτέρω λιποαναρρόφηση. Το δέρμα τραβιέται και συνδέεται με την άλω, η οποία μπορεί να μικρύνει. Με την περιθηλαία επέμβαση ο μίσχος της θηλής συνήθως μένει ακέραιος, αν και μερικοί χειρουργοί μπορεί να μικρύνουν την θηλή. Η άλω δεν αλλάζει μέγεθος. Η αίσθηση διατηρείται συνήθως η ίδια.

3 Ανεστραμμένο “Τ”

3 Top-surgery-techniques-T-anchor

4-T-tech

Ιδανική για άνδρες με μεσαίο/μεγάλο στήθος που θέλουν να διατηρήσουν όσο περισσότερο δυνατό την αίσθηση στο σύμπλεγμα θηλής/άλω. Η τεχνική ξεκίνησε ως τεχνική μείωσης στήθους και εξελίχθηκε σε επέμβαση φυλομετάβασης. Η τεχνική είναι παρόμοια με την τεχνική διπλής τομής. Το δέρμα στο στερνό ανοίγεται με 2 οριζόντιες τομές στο πάνω και κάτω μέρος του θωρακικού μυ (ο μυς δεν επηρεάζεται από την επέμβαση, δεν γίνεται καμία παρέμβαση στους μυς σε αυτές τις εγχειρήσεις).
Το δέρμα τραβιέται προς τα πίσω και ο μαστικός ιστός αφαιρείται και μπορεί να γίνει περαιτέρω λιποαναρρόφηση για την καλύτερη ανάπλαση του στέρνου.

4 Διπλής τομής

5 Top-surgery-techniques-DI

6-DI-tech

Ιδανική για άνδρες με μεσαίο/μεγάλο στήθος. Το δέρμα στο στέρνο ανοίγεται με 2 οριζόντιες τομές στο πάνω και κάτω μέρος του θωρακικού μυ. Το δέρμα τραβιέται προς τα πίσω και ο μαστικός ιστός αφαιρείται και μπορεί να γίνει περαιτέρω λιποαναρρόφηση για την καλύτερη ανάπλαση του στέρνου. Ελεύθερο μόσχευμα θηλής: Οι θηλές αφαιρούνται, αλλάζει το μέγεθος τους και το μέγεθος της άλω και μεταμοσχεύονται στο στέρνο με συνδετήρες. Η αίσθηση είναι περιορισμένη στο σύμπλεγμα θηλής/άλω. Μερικοί άνδρες δεν το ανακτούν ποτέ, άλλοι το ανακτούν μετρά από καιρό και άλλοι πολύ σύντομα μετά την επέμβαση. Παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένο, μερικοί χειρουργοί κρατούν το αρχικό σύμπλεγμα θηλής/άλω αντί να κάνουν μεταμόσχευση, για να διατηρηθεί η αίσθηση.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της τεχνικής ανεστραμμένου “Τ” και της διπλής τομής είναι το σύμπλεγμα θηλής/άλω.
Είτε παραμένει και μεταβάλλεται το σχήμα/μέγεθός του με μια μικρή μετατόπιση με την βοήθεια κάθετης τομής από το κάτω μέρος της άλω μέχρι την οριζόντια τομή κατά μήκος του θωρακικού μυ (ανεστραμμένο Ταυ), είτε αφαιρείται και μεταμοσχεύεται σε άλλο σημείο* (διπλή τομή)

Επειδή ο μίσχος και το νεύρο δεν αποκόπτονται στην περίπτωση της επέμβασης ανεστραμμένου “Τ”, το σύμπλεγμα θηλής/άλω διατηρεί την προμήθεια αίματος και την αίσθηση στην περιοχή. Επίσης στην περίπτωση του ανεστραμμένου “Τ” υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές, λόγω της απουσίας των μοσχευμάτων θηλής/άλω (τα οποία διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν και να απορριφθούν).

Συνήθως μετά από τέτοιες επεμβάσεις ο γιατρός βάζει σωληνάκια με κάνουλα για την αποστράγγισή του υγρού που μαζεύεται από την εσωτερική επούλωση του τραύματος. Μερικοί χειρουργοί, όμως, αντί για σωληνάκια, δεν βάζουν τίποτα και αντ’ αυτού χρησιμοποιούν ειδικούς επιδέσμους συμπίεσης που πιέζουν τον θώρακα έτσι ώστε να μην σχηματιστεί υγρό, βοηθούν το δέρμα στο να προσκολληθεί πίσω στο θωρακικό τοίχωμα και κάνει τις ουλές πιο μικρές.

*υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι που επιτρέπουν στον χειρουργό να υπολογίσει την σωστή θέση για το στέρνο κάθε άτομο, αναλόγως του σχήματος των μυών και τον σωματότυπό τους).

Tην επόμενη φορά θα σας πω για την δική μου μαστεκτομή, τις ετοιμασίες και για το τι έγινε μετά. Να’στε καλά!

Ο αυτοδημιούργητος κύριος Σάξον ενδιαφέρεται για το τι ερωτήσεις θα θέλατε να κάνετε σε έναν τρανς άνδρα. Η Ελλάδα δεν είναι και η πιο ενημερωμένη χωρά όταν μιλάμε για LGBTqia (ΛΟΑΤκι) ζητήματα. Οι τρανς άνδρες είναι εντελώς άγνωστοι και δεν φαίνονται πουθενά, γι’ αυτό και ο κόσμος έχει μια δυσκολία στο να μας καταλάβει.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που είναι αγένεια να ρωτήσεις έναν τρανς άνδρα. Εάν δεν σου πει κάποιος όμως δεν θα μάθεις. Γι αυτό η στήλη καλεί τους αναγνώστες του Antivirus να στείλουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με τους τρανς άνδρες και ο Harry Saxon θα τις απαντήσει όσο καλύτερα και ειλικρινέστερα μπορεί…”

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας/ Η ερώτησή σας

    Harold Saxon

    Είμαι 34 και τα μαλλιά μου είναι πιο γκρίζα και από τον ουρανό του Λάνκαστερ. Τρανς σκιτσογράφος από τον Πειραιά που πνίγει τους πόνους του σε Αγγλικές παμπ. Μου αρέσει το ψάρι αλλά βαριέμαι τις πατάτες.
    Εαν εχετε απορίες ή θέλετε βοήθεια με κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να δείτε εδώ για διάφορα λινκ http://about.me/harryasaphsaxon ή στείλτε mail στο [email protected]




    Δες και αυτό!