Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η J.K. Rowling

02/07/2020
από

Πριν από 2 χρόνια, είχα γράψει κάτι για τις TERFs (από το Trans Exclusionary Radical Feminists, φεμινίστριες που δεν συμπεριλαμβάνουν τρανς άτομα στη φεμινιστική δράση τους) και είχα εκφράσει την επιθυμία να γράψω περισσότερα γι’ αυτό το θέμα. Δυστυχώς, παρουσιάστηκε μια θεσπέσια ευκαιρία, αυτή τη φορά με συγκεκριμένο πρόσωπο: αυτό της συγγραφέως του γνωστού Harry Potter, J.K. Rowling.

Η Rowling εδώ και αρκετό καιρό εκφράζει τις απόψεις της για σχετικά θέματα στο Twitter. Στην αρχή πολλά άτομα είχαν προσέξει πως έκανε like posts με περίεργο περιεχόμενο και μερικοί έλεγαν ότι το έκανε κατά λάθος ή ότι δεν υποστήριζε πλήρως αυτές τις ιδέες. Μετά άρχισε τα retweet και συνέχισε με retweet συνοδευόμενα από σχόλια που υποστήριζε γνωστές TERFs. Ήταν πλέον σίγουρο που στέκεται. Μέχρι που το έκανε ακόμα πιο λιανά πριν από μερικές μέρες.

Η Rowling έβαλε στο Twitter ένα link που είχε να κάνει με τη δημιουργία ενός καλύτερού κόσμου μετά τον κορονοϊό και αναφερόταν σε άτομα με έμμηνο ρύση, οπότε θεώρησε σωστό να σαρκάσει και να πει (δική μου απόδοση): «Άτομα με έμμηνο ρύση; Συγνώμη, βοηθήστε με λιγάκι, δεν είχαμε λέξη για αυτά τα άτομα; Γυμαίκεθ; Γουντέκες; Γκυνέκεθ;». Εννοώντας, φυσικά, ότι γι’ αυτήν, τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση είναι μόνο γυναίκες. Όποιο άτομο ακολουθεί την στήλη αυτή και την προηγούμενή μου στη σελίδα του AV, θα ξέρει ότι αυτό είναι τουλάχιστον ανοησία. Ακολούθησε ένα παραλήρημα, με την Rowling να λέει ότι ξέρει για τι πράγμα μιλάει μιας και έχει περάσει πολύ καιρό τα τελευταία 3 χρόνια να διαβάζει μελέτες και βιβλία για το φύλο, να λέει ότι την πήρε τηλέφωνο μια φίλη της μπουτς λεσβία η οποία φώναζε «Fucking YES!» (λαμπρό επιχείρημα), ότι το «TERF» είναι το ίδιο με το «φεμιναζί», το «σκύλα» και το «μάγισσα» και ότι όλα είναι μισογυνιστικά.

Μετά έγραψε πως εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, τότε δεν ισχύει η έλξη μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και δεν ισχύει η εμπειρία των γυναικών σε όλο τον κόσμο, ότι όλη της την ζωή ήταν υποστηρικτική προς τα τρανς άτομα και ότι θα διαδήλωνε μαζί με τρανς άτομα εάν υπήρχαν διακρίσεις εναντίων τους. ΕΑΝ. Mετά πόσταρε και ένα γράμμα από μια λεσβία που ένιωσε διακρίσεις μέσα στην LGBT κοινότητα, το οποίο το έκαναν like 21.500 άτομα. Όλα αυτά ενώ ο κόσμος – κυριολεκτικά – καιγόταν από διαδηλώσεις κατά των διακρίσεων, και μερικές μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση σχετικά με καινούριο της βιβλίο. Ok. Έτυχε να είμαι στο Twitter όταν έγινε όλο αυτό. Πραγματικά ήταν σαν να είχε εκραγεί κάτι και πετάχτηκαν παντού τρανσφοβικά σχόλια, αλλά και σχόλια υποστηρικτικά προς τα τρανς άτομα. Περιττό να πω πόσο οργίστηκα με όλο αυτό. Οργίστηκα και για τις απόψεις της – που λίγο πολύ τις ήξερα, δεν ήταν κάτι καινούριο – αλλά κυρίως γιατί αυτή η κύρια είναι διάσημη και έχει μεγάλη πλατφόρμα. Ακούγεται και αναπαράγεται πολύ. Κι εγώ χρησιμοποιώ τώρα το όνομά της αλλά δεν έχω βάλει κάποιο λινκ, δεν θέλω να τις δώσω καν τα clicks μου ή τα δικά σας. Χρησιμοποιεί την ήδη μεγάλη πλατφόρμα της για να σπείρει μίσος αναμεμειγμένο με πρόμο για τα βιβλία της και λάθος ιδέες σχετικά με το τι είναι τα τρανς άτομα, τι λένε και τι θέλουν.

Ας ξεμπλέξουμε λίγο το κουβάρι: Τα άτομα με έμμηνο ρύση λέγονται άτομα με έμμηνο ρύση, όχι γυναίκες. Γιατί; Γιατί εάν πούμε γυναίκες αφήνουμε απέξω ένα σωρό άτομα και επίσης βάζουμε μέσα και άτομα που δεν έχουν έμμηνο ρύση. Κανένας δεν λέει ότι το βιολογικό φύλο δεν υπάρχει. Λέμε ότι το βιολογικό φύλο είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να δεις τα γεννητικά όργανα κάποιου και δεν καθορίζει το φύλο ενός ατόμου. Το να έχεις λεσβίες φίλες δεν σε κάνει αυθεντία στο φύλο των άλλων ανθρώπων. Δεν σου δίνει καν δικαίωμα να έχεις γνώμη. Όλο αυτό δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τα ίντερσεξ άτομα – όχι, φυσικά, ότι θα ήθελα να τα πιάσει στο στόμα της. Όλες οι γυναίκες έχουν διαφορετική εμπειρία, η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και το προνόμιο. Αυτό οφείλει κάποια στιγμή να το καταλάβει η J.K.

Harold Saxon

Είμαι 34 και τα μαλλιά μου είναι πιο γκρίζα και από τον ουρανό του Λάνκαστερ. Τρανς σκιτσογράφος από τον Πειραιά που πνίγει τους πόνους του σε Αγγλικές παμπ. Μου αρέσει το ψάρι αλλά βαριέμαι τις πατάτες.
Εαν εχετε απορίες ή θέλετε βοήθεια με κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να δείτε εδώ για διάφορα λινκ http://about.me/harryasaphsaxon ή στείλτε mail στο [email protected]
Δες και αυτό!