Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Βουλγαρία να εισάγει νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους

21/09/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η Βουλγαρία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα μίσους και εκείνα που στρέφονται ενάντια στους ομοφυλόφιλους, λόγω έλλειψης κατάλληλης νομοθεσίας και συλλογής δεδομένων. Η έκθεση επισημαίνει τα κενά στην ισχύουσα νομοθεσία της Βουλγαρίας, όπου ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν περιλαμβάνονται ρητώς ως λόγοι, βάσει των οποίων μπορεί να διαπραχθούν εγκλήματα μίσους.

Επί του παρόντος οι δικαστικές ετυμηγορίες που αφορούν τα εγκλήματα μίσους και την ομοφοβία, βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία κατά του χουλιγκανισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα εφικτή η απόδοση δικαιοσύνης

Η έκθεση που ονομάζεται “Εξαιτίας του ποιός είμαι. Ομοφοβία, Τρανσφοβία και εγκλήματα μίσους στην Ευρώπη” περιλαμβάνει την ιστορία της δολοφονίας του Μιχαήλ Στογιάνοφ, ένας φοιτητή της ιατρικής που σκοτώθηκε στη Σόφια στις 30 Σεπτεμβρίου 2008, επειδή είχε εκληφθεί ως gay.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, η δίκη δεν έχει ακόμα αρχίσει.

Η αποτυχία του να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δολοφόνοι του Μιχαήλ, έχει καταρρακώσει τη μητέρα του, Χριστίνα Στογιάνοβα, η οποία αναφέρεται στην έκθεση και φέρεται να λέει:

“Αυτό που με οδηγεί να στο να προσφύγω στη δικαιοσύνη είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Δεν είναι μόνο η δική μου περίπτωση. Η περίπτωσή μου έλαβε δημοσιότητα, αλλά υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις για τις οποίες κανείς δε μιλά”.

Βούλγαροι εισαγγελείς έχουν σχολιάσει ότι αξιόποινες πράξεις που διαπράχθηκαν βάσει ομοφοβικών και τρανσφοβικών κινήτρων, δεν είχαν καθοριστεί στη βουλγαρική νομοθεσία ως εγκλήματα μίσους, οπότε και δεν θα μπορούσαν να διωχθούν ή τιμωρηθούν ως τέτοια.

Ένα σχέδιο πρότασης για ένα νέο αναθεωρημένο ποινικό κώδικα βάσει του οποίου τα ομοφοβικά κίνητρα θα προσδιορίζονταν ως εγκλήματα μίσους εισήχθη τον Μάιο από μια ομάδα που είχε συσταθεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι ενώ ο σεξουαλικός προσανατολισμός οριζόταν ως στοιχείο βάσει του οποίου θα μπορούσαν να διαπραχθούν εγκλήματα μίσους, η ταυτότητα φύλου δεν είχε συμπεριληφθεί ως τέτοιο στοιχείο.

Πηγή




Δες και αυτό!