Ετήσια έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο

24/04/2024
από
Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια στιγμή καμπής για το διεθνές δίκαιο εν μέσω κατάφωρης παραβίασης κανόνων από κυβερνήσεις και εταιρικούς φορείς.

Την Τρίτη 23 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», παραδίδοντας μια αξιολόγηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 155 χώρες.

«Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της ανησυχητικής καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολλαπλασιαζόμενων παραβιάσεων των διεθνών κανόνων· και όλα αυτά ενώ η παγκόσμια ανισότητα βαθαίνει, οι υπερδυνάμεις ανταγωνίζονται για το ποια θα υπερισχύσει, και η κλιματική κρίση κλιμακώνεται», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά του Ισραήλ εντείνεται από την αποτυχία των συμμάχων του να σταματήσουν την απερίγραπτη αιματοχυσία των αμάχων που έχει επιβληθεί στη Γάζα. Πολλοί από αυτούς τους συμμάχους ήταν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες αυτού του συστήματος δικαίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον αυξανόμενο αριθμό ένοπλων συγκρούσεων και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται, για παράδειγμα, στο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ, η παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες κινδυνεύει να αποδεκατιστεί», προσθέτει.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι πολιτικοί παράγοντες σε πολλά μέρη του κόσμου εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων που ιστορικά έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι για πολιτικά ή εκλογικά οφέλη. Οι νέες και οι υπάρχουσες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλα για να στηρίξουν και να υποθάλψουν αυτές τις καταπιεστικές πολιτικές δυνάμεις να διαδώσουν παραπληροφόρηση, να στρέψουν τις κοινότητες τη μία εναντίον της άλλης και να επιτεθούν στις μειονότητες.

Στην Ελλάδα, ανησυχία προκάλεσε ο υποτιμητικός και επιζήμιος λόγος εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που εκφράστηκε στους χώρους της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του έτους, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ Ιανουαρίου και αρχών Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 14 γυναικοκτονίες. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων (GREVIO) που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, σε έκθεσή της τον Νοέμβριο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η νομοθεσία του 2021 για τη «συνεπιμέλεια» δεν διέθετε επαρκείς εγγυήσεις που να διασφαλίζουν ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό της επιμέλειας και των δικαιωμάτων επίσκεψης των παιδιών.

Η έκθεση τονίζει επίσης τις διαμαρτυρίες, που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, είτε για την κατάπαυση του Πυρός στη Γάζα, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, την οπισθοδρόμηση της έμφυλης δικαιοσύνης, κ.α.

Ακούραστοι αγώνες οδήγησαν επίσης σε πολυάριθμες σημαντικές νίκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023. Μετά τη συνηγορία από την πλευρά του κινήματος #MeToo της Ταϊβάν και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση ψήφισε τροποποίηση του «Νόμου της Ταϊβάν για την πρόληψη των εγκλημάτων σεξουαλικών επιθέσεων».

«Ο κόσμος έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θέλει ανθρώπινα δικαιώματα· το βάρος πέφτει στις κυβερνήσεις να δείξουν ότι ακούνε», δήλωσε η Agnès Callamard.

Διαβάστε ολόκληρη την ετήσια έκθεση εδώ.

Διαβάστε την ειδική ενότητα για την Ελλάδα εδώ.




Δες και αυτό!