Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις μηνύουν τη Φλόριντα για τον «Don’t Say Gay» νόμο

01/04/2022
από
Tον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis, μηνύουν (μεταξύ άλλων) οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, μετά την υπογραφή του ομοφοβικό νόμου “Don’t Say Gay”, που απαγορεύει τη διδασκαλία ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων στα πρώτα χρόνια του σχολείου.

Η προσφυγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Tallahassee για λογαριασμό της Equality Florida and Family Equality ισχυρίζεται ότι ο νόμος παραβιάζει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, της ίσης προστασίας και της δίκαιης διαδικασίας μαθητών και οικογενειών.

«Αυτή η προσπάθεια να ελεγχθούν τα μυαλά των νέων μέσω της κρατικής λογοκρισίας – και να υποβαθμιστούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές αρνούμενοι την πραγματικότητά τους – είναι μια σοβαρή κατάχρηση εξουσίας», αναφέρει η μήνυση.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οι οικογένειές πρέπει να αναγνωρίζονται παντού. Η Πολιτεία της Φλόριντα δεν έχει το δικαίωμα να τους κηρύσσει παρίες ή να μεταχειρίζεται τους συμμάχους τους ως παράνομους, τιμωρώντας σχολεία όπου κάποιος τολμά να μιλήσει γι΄αυτά τα θέματα», αναφέρει η αγωγή.

Ο νόμος χρησιμοποιεί σκόπιμα γενικούς όρους και καλεί την αυθαίρετη και μεροληπτική επιβολή, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να είναι περιπλανώμενοι λογοκριτές που μπορούν να μηνύσουν τα σχολικά συμβούλια βάσει οποιασδήποτε παραβίασης, προσθέτει η μήνυση.

Ο ομοφοβικός νόμος ορίζει: «Η διδασκαλία στην τάξη από το σχολικό προσωπικό ή τρίτα μέρη σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου δεν επιτρέπεται στο νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη τάξη ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή αναπτυξιακά κατάλληλος για τους μαθητές σύμφωνα με τα κρατικά πρότυπα». Οι γονείς θα μπορούν να μηνύσουν τις περιφέρειες για παραβιάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Miguel Cardona, συναντήθηκε με ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές και τα μέλη των οικογενειών τους σε ένα σχολείο στο Ορλάντο την Πέμπτη, συζητώντας το πώς η νομοθεσία επηρεάζει τις ζωές τους. Η επίσκεψη του Cardona ήταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις της κυβέρνησης Biden την Πέμπτη που έδειξαν υποστήριξη στην queer κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας προεδρικής διακήρυξης που αναγνωρίζει την Ημέρα Τρανς Ορατότητας.

«Γνωρίζουμε ότι ενώ πολλοί τρανς μαθητές έχουν πολύτιμη υποστήριξη στο σχολείο, πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της εχθρότητας που στρέφονται εναντίον τους από άλλους», είπε ο Cardona. «Αυτό περιλαμβάνει έναν αυξανόμενο αριθμό κρατικών νόμων που εκφοβίζουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές και τις οικογένειές τους».

https://avmag.gr/323418/o-kyvernitis-tis-florinta-ypegrapse-ena-apo-ta-pio-omofovika-nomoschedia-perikyklomenos-apo-paidia-me-mathitikes-stoles/

Ο DeSantis και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένα περιγράψει τους κανόνες ως λογικούς, λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου από τους γονείς τους και όχι από τα σχολεία.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι γονείς μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να λάβουν εκπαίδευση και όχι κατήχηση», είπε ο κυβερνήτης όταν υπέγραψε το νόμο αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί επικριτές αναφέρουν ότι οι όροι που αναφέρονται στον νόμο, ιδιαίτερα οι φράσεις «διδασκαλία στην τάξη» και «κατάλληλη για την ηλικία», θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με τέτοιον τρόπο που η συζήτηση σε οποιαδήποτε τάξη θα μπορούσε να προκαλέσει μηνύσεις, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα στην τάξη όπου οι δάσκαλοι θα απέφευγαν εντελώς τα μαθήματα.

Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον Λευκό Οίκο, διασημότητες του Χόλιγουντ, φοιτητές και υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να καταδικάζουν την πολιτική. Αναμένονται, μάλιστα, ακόμη περισσότερες νομικές προκλήσεις.

Η μήνυση επιδιώκει να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου και επίσης κατονομάζει τον DeSantis, τον Επίτροπο Παιδείας της Φλόριντα, Richard Corcoran και άλλους εκπαιδευτικούς αξιωματούχους ως κατηγορούμενους.

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.
Δες και αυτό!