Πηγή: X @Promote Georgia

Η Γεωργία ετοιμάζεται να περάσει αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο

27/03/2024
από
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας εισήγαγε τη Δευτέρα νομοσχέδιο που περιορίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μια κίνηση που έχει κατακριθεί διεθνώς.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς επίσης και τις «συγκεντρώσεις που αποσκοπούν στην εκλαΐκευση των ομόφυλων οικογένειας ή των στενών σχέσεων», σύμφωνα με περίληψη που δημοσιεύθηκε από το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» (Georgian Dream).

Ο Mamuka Mdinaradze, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και κινητήριος δύναμη πίσω από το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για την προστασία των «οικογενειακών αξιών και των μελλοντικών γενεών μας» από αυτό που αποκάλεσε «ψευδοφιλελεύθερες αξίες».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η οργάνωση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα Tbilisi Pride χαρακτήρισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο «ομοφοβικό».

Η αντιπολίτευση της χώρας έχει δηλώσει ότι η αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος είναι μια προσπάθεια να στηρίξει την υποστήριξή της μεταξύ των συντηρητικών και να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα οικονομικά προβλήματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» προηγείται των άλλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχει χάσει τη δημοτικότητά του από το 2020, όταν κέρδισε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην ενημέρωση που έκανε, ο Mdinaradze δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει πιθανότατα μόνο μετά τις εκλογές.

Ένα κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό έθνος, η Γεωργία είναι βαθιά κοινωνικά συντηρητική, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αποδοκιμάζει τις ομόφυλες σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια πορεία Υπερηφάνειας της Τιφλίδας διακόπτεται βίαια, με ακροδεξιούς διαδηλωτές να επιτίθενται σε ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές. Το Σύνταγμα της Γεωργίας έχει απαγορεύσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από το 2018.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interpress της Γεωργίας επικαλέστηκε τον Mdinaradze που δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πορείες υπερηφάνειας και η επίδειξη της Pride σημαίας του θα απαγορευτούν, εάν θεωρηθεί ότι προωθούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η Γεωργία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, επιτυγχάνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο.

Ωστόσο, επικριτές τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα δυτικά έθνη κατηγόρησαν τα τελευταία χρόνια τις διαδοχικές κυβερνήσεις του «Γεωργιανού Ονείρου» για αυταρχικές τάσεις και υπερβολική εγγύτητα στη γειτονική Ρωσία.

Μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και οραγνώσεις παγκοσμίως κατακρίνουν τη γεωργιανή κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Αυτή η προτεινόμενη πρωτοβουλία είναι μια κατάφωρη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γεωργία και ειδικότερα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Είναι θλιβερό να βλέπουμε το κυβερνών κόμμα να επιδιώκει μια τέτοια επιζήμια πρωτοβουλία σε μια χώρα που επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ισότητας για όλους.

«Με την προώθηση αυτής της νομοθεσίας που προάγει διακρίσεις, οι γεωργιανές αρχές όχι μόνο προδίδουν τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ευθυγραμμίζονται με τα πιο θλιβερά παραδείγματα από την περιοχή, όπου τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις. Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα που το Σύνταγμα της Γεωργίας προστατεύει για όλους, όπως η ελευθερία έκφρασης, συνάθροισης και συνένωσης, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

«Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να εγκαταλείψουν αμέσως αυτή την πρωτοβουλία και να λάβουν πραγματικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν πραγματικότητα για όλους στη Γεωργία. Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως όλα τα άτομα, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τις διακρίσεις και να απολαμβάνουν πλήρως και χωρίς εξαίρεση όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης».




Δες και αυτό!