Νέα Ζηλανδία: Οι πρώτοι gay γάμοι είναι γεγονός

19/08/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Όταν ο Trent Kandler και ο Paul McCarthy αποφάσισαν να αρραβωνιαστούν γνώριζαν καλά ότι για να κάνουν το επόμενο βήμα θα έπρεπε να αποχωριστούν την Αυστραλία, μιας και εκεί ο γάμος ανάμεσα σε άτομα ίδιου φύλου ήταν παράνομος.

Δύο χρόνια αργότερα, φορώντας παρόμοια κοστούμια με ροζ γραβάτα, το ζευγάρι διέσχισε 2,200 χλμ για να παντρευτεί έξω από εθνικό μουσείο “Te Papa”, αφού από σήμερα τίθεται σε ισχύ, στη Νέα Ζηλανδία, ο νόμος που επιτρέπει τους ομοφυλοφιλικούς γάμους.

«Η σχέση μας έχει επικυρωθεί μπροστά σε φίλους και συγγενείς» δήλωσε ο McCarthy στο ραδιόφωνο, αμέσως μετά την τελετή. «Είμαι πολύ περήφανος».

Το ζευγάρι τράβηξε τα βλέμματα και για άλλους λόγους. Μετά από έναν διαγωνισμό, κέρδισαν από τον συμβούλιο τουρισμού τη δυνατότητα να προσκαλέσουν ένα gay ζευγάρι από την χώρα τους και να το παντρέψουν στη Νέα Ζηλανδία, την 13η χώρα που νομιμοποιεί τους gay γάμους. Περισσότερα από 300 ζευγάρια συμμετείχαν.

Οι Lynley Bendal και Ally Wanikau από την Νέα Ζηλανδία, ήταν και αυτό ένα από τα 30 ομοφυλόφιλα ζευγάρια που είπαν το «δέχομαι» ανταλλάσοντας γαμήλιους όρκους, ενώ βρίσκονταν στον αέρα στην πτήση της Air New Zealand.

«Το να παντρεύεσαι στα 30.000 πόδια ανάμεσα σε δεκάδες φωτάκια έχοντας τα παιδιά, τους φίλους και όλη την οικογένεια ως μάρτυρες, κάνει αυτήν την ιδιαίτερη μέρα ακόμα πιο ξεχωριστή» είπε η Bendall μετά από την τελετή.

Το υπουργείο εσωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι περισσότερες από 1.000 αιτήσεις γάμου, σημειώθηκαν στα τέλη της εβδομάδας. Οι 170 από αυτές αναφέρονταν σε τελετές πάνω από τη θάλασσα, κυρίως από την Αυστραλία αλλά και από το Χονγκ Κονγκ, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α.

Ο McCarthy δήλωσε ότι αρκετοί φίλοι του από την Αυστραλία σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Νέα Ζηλανδία για να παντρευτούν ακόμα και αν η επιλογή τους αυτή δεν αναγνωρίζεται από την πατρίδα τους.

«Το να έχεις τη δυνατότητα να παντρευτείς σαν ένας ισότιμος πολίτης, αν και δεν ανήκουμε σε αυτή τη χώρα, σημαίνει ότι μας αναγνωρίζουν σαν ισότιμα άτομα και αυτό είναι που πραγματικά θέλουμε»

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας πέρασε τον σχετικό νόμο που δίνει τη δυνατότητα γάμου σε όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Ο νόμος αυτός βρήκε αντίθετος τις υπάρχουσες χριστιανικές εκκλησίες, με τους ρωμαιοκαθολικούς να αντιδρούν περισσότερο.

Στην Αυστραλία, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια γενικευμένη υποστήριξη του κόσμου απέναντι στους gay γάμους, οι πρόσφατες όμως προσπάθειες για να αλλάξει ο νόμος δεν καρποφόρησαν, Η πρώην πρωθυπουργός, Julia Gillard εναντιώθηκε στον ομοφυλοφιλικό γάμο αλλά ο καινούριος πρωθυπουργός, Kevin Rudd, τον υποστηρίζει.

Ο Rudd σκοπεύει να καταθέσει τον σχετικό νόμο στο κοινοβούλιο, εάν κερδίσει τις γενικές εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου.

Ο τουρισμός, πάντως, της Νέας Ζηλανδίας γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθηση από τους Αυστραλούς, οι οποίοι φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη χώρα αυτή, κυρίως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου τον Απρίλιο. Η Αυστραλία αποτελεί, έτσι και αλλιώς, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά (17%) της Νέας Ζηλανδίας.

Η νομιμοποίηση των gay γάμων προσθέτει ακόμα ένα πόντο στο «σκορ φιλελευθερισμού» μιας και η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

πηγή: www.theguardian.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!