Τι σημαίνει η εκλογή της Μελόνι για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιταλία

27/09/2022
Ο θρίαμβος μιας (ακρο)δεξιάς συμμαχίας στις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία φοβάται ότι η εθνικίστρια Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να υιοθετήσει αντί-γκέι πολιτικές ως πρωθυπουργός και να καθυστερήσει τις προσπάθειές για ισότητα.

Η Μελόνι, η οποία πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει επιτεθεί αρκετές φορές σε αυτό που αποκαλεί «ιδεολογία φύλου» και «το λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ+».

Τι μπορεί να σημαίνει η ηγεσία της στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Η Μελόνι, μια χριστιανή, έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στις ομιλίες της τη ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, κάνοντας προβληματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με το δικαίωμα στην οικογένεια.

«Ναι στις παραδοσιακές οικογένειες, όχι στο λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ+, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία του φύλου, ναι στην κουλτούρα της ζωής, όχι στην άβυσσο του θανάτου», είχε δηλώσει απευθυνόμενη στους υποστηρικτές του δεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, η Μελόνι έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις εικασίες ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με τις αμβλώσεις ή τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, διευκρινίζοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην τεκνοθεσία και την παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ένα ανώτερο μέλος του κόμματός της (Brothers of Italy – FdI) σχολίασε ότι η ανατροφή παιδιών από άτομα του ίδιου φύλου δεν είναι φυσιολογική.

Το σχόλιο αυτό έγινε από τον Φεντερίκο Μολικόνε, εκπρόσωπο πολιτισμού του FdI, με αφορμή ένα επεισόδιο του παιδικού κινουμένου σχεδίου “Peppa Pig” που έδειξε μια πολική αρκούδα με δύο μητέρες.

Ο Μολικόνε ανέφερε, επίσης, ότι «στην Ιταλία τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι νόμιμα», παρά το γεγονός ότι η χώρα νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης το 2016, μια μεταρρύθμιση που το FdI δεν υποστήριξε.

Σκοπίμως, το κόμμα δεν αναφέρεται στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στο προεκλογικό του μανιφέστο ενώ η Μελόνι, απατώντας σε μια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια στο Facebook, είχε γράψει ότι «πιστεύω ότι ένα παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα».

Η κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ιταλία

Η Ιταλία κατέχει την 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη νομική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σύμφωνα με την ILGA-Europe. Είναι, επίσης, η μόνη μεγάλη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που δεν έχει νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο.

Η Ιταλία έχει νομιμοποιήσει τις πολιτικές ενώσεις, αλλά αυτές δεν παρέχουν στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ετερόφυλα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη γονική μέριμνα. Η τεκνοθεσία δεν είναι διαθέσιμη για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ακόμη και αν δεν νομοθετήσει νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, δεν θα επισπεύσει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε στο Reuters o Roberto Muzzetta, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας στη Ιταλία, Arcigay.

«Στην πραγματικότητα, θα το επιβραδύνει ή δεν θα κάνει τίποτα γι ‘αυτό, παρόλο που υστερούμε ήδη σε σχέση με τους γείτονές μας».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ιταλική Γερουσία εμπόδισε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που θα καθιστούσε τη βία κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ έγκλημα μίσους, ακυρώνοντας ουσιαστικά μια πρόταση που είχε προηγουμένως εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποστήριξε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Ιταλία, με το Βατικανό να λέει ότι θα μπορούσε να περιορίσει τη θρησκευτική ελευθερία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Arcigay είπε ότι καταγράφει περισσότερες από 100 υποθέσεις εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι υστερεί σε σχέση με τους περισσότερους από τους γείτονές της στην ΕΕ όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μια μελέτη του 2020 από το ερευνητικό κέντρο Pew με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 75% των Ιταλών πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Τι απασχολεί τους ΛΟΑΤΚΙ+ Ιταλούς

Αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα φοβούνται ότι η εθνικιστική στάση της Μελόνι θα μπορούσε να αυξήσει τις διακρίσεις εναντίον τους.

«Σήμερα το πρωί, όταν ξύπνησα, ένιωσα μια έντονη δυσφορία. Ένιωσα μια μεγάλη αβεβαιότητα, σαν να είχα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν για μένα και την ασφάλειά μου», είπε στο Reuters o Cristian Cristalli, ένας 34χρονος τρανς που ζει στην Μπολόνια.

«Αναρωτήθηκα αν άξιζα ένα μέλλον αλλού, ίσως σε μια χώρα αντάξια της ζωής μας», πρόσθεσε ο Cristalli.

Στη βόρεια πόλη της Βερόνα, ο Stefano Ambrosini, ένας γκέι 28χρονος φοιτητής, δήλωσε ότι φοβάται πως ο εκλογικός θρίαμβος της Μελόνι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ομοφοβικής βίας.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που την ψήφισαν είναι αυτοί που ήδη διαιωνίζουν τη βία και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας», είπε.

«Τώρα που κέρδισε, αυτοί οι άνθρωποι θα αισθάνονται ενδυναμωμένοι και σίγουρα ασφαλείς στο να κάνουν τα άσχημα πράγματα σε εμάς».

με πληροφορίες από Reuters & Γαλλικό Πρακτορείο

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!