Π.Ο.Υ.: «Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί ή να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα του»

01/08/2022
από
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί από στενή σωματική επαφή ανεξάρτητα από οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπορείτε να κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων εάν έχετε στενή σωματική επαφή με κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων δεν περιορίζεται μόνο σε άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.

Η επισήμανση αυτή έρχεται μετά από μια δήλωση του ΠΟΥ, ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων δεν περιορίζεται στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Όποιος έχει στενή επαφή με κάποιον που είναι μολυσματικός κινδυνεύει. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ιός εντοπίζεται σε αυτές τις κοινότητες, το να μάθουμε σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα επηρεαστούν και ότι η επιδημία μπορεί να σταματήσει», αναφέρεται στη συμβουλή του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία.

Η παραπάνω δήλωση διευκρινίζει ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί από στενή σωματική επαφή ανεξάρτητα από οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό και ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ «δεν είναι υπεύθυνα» για τον ιό.

«Μπορείτε να κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων εάν έχετε στενή σωματική επαφή με κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα», τονίζει η συμβουλή του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία. «Αποφύγετε να έχετε στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα», πρόσθεσε η συμβουλή.

«Ο στιγματισμός των ανθρώπων λόγω μιας ασθένειας δεν είναι ποτέ εντάξει. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί ή να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα του».




Δες και αυτό!