Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα 27 μέλη της ΕΕ την Τετάρτη να υιοθετήσουν μια πιο δυναμική και συντονισμένη προσέγγιση έναντι της ευλογιάς των πιθήκων τώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κηρύξει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Σε επιστολή προς τους εθνικούς υπουργούς Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το επίκεντρο των ανιχνευθέντων κρουσμάτων και ότι η Ένωση πρέπει να συνεργαστεί για τον έλεγχο της επιδημίας.

Η Κυριακίδου προέτρεψε τους/τις υπουργούς να αυξήσουν την επιτήρηση και την αναφορά κρουσμάτων, τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση, τους εμβολιασμούς και τη σαφή επικοινωνία για τους κινδύνους.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνους και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, με ανάρρωση μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στους πιθήκους, μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής και είναι τυπικά ενδημικός στην Αφρική.

Μετά τις αρχικές αναφορές για ευρωπαϊκά κρούσματα τον Μάιο, τα συνολικά κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε περισσότερες από 16.000 σε 75 χώρες.

Η επίτροπος τόνισε ότι τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναφέρουν εθνικά δεδομένα περιστατικών στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτείας, ενημερώνοντας τις πληροφορίες.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Μια (επικαιροποιημένη) ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων

Η ΕΕ έχει αποκτήσει 160.000 δόσεις εμβολίων από τη δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic (BAVA.CO). Η επίτροπος προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση να το πράξουν το συντομότερο δυνατό για να διασφαλίσουν τις παραδόσεις.

Τέλος, τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες επικοινωνίας, ευαισθητοποιώντας χωρίς να προκαλούν πανικό. Πρόσθεσε ότι τα θύματα του ιού δεν θα έπρεπε να «στοχοποιούνται, να θυματοποιούνται ή να περιθωριοποιούνται λόγω της επιδημίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι σίγουρη ότι η ΕΕ διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την απειλή της ευλογιάς των πιθήκων.