Αν και οι ευλογίες είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, η Εκκλησία της Αγγλίας εξακολουθεί να μην επιτρέπει την τελετή γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην εκκλησία.

Μετά από μια έντονη και μακρά συζήτηση, η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της προσφοράς ευλογιών σε ομόφυλα ζευγάρια με συμβάσεις συμβίωσης και πολιτικούς γάμους.

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, μια πρόταση που επιτρέπει στους ιερείς να προσφέρουν ευλογίες σε ομόφυλες σχέσεις εγκρίθηκε από τη Γενική Σύνοδο, το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η ψηφοφορία πραγματοποίηθηκε στο Church House στο κεντρικό Λονδίνο ως αποκορύφωμα μιας έντονης συζήτησης, που διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες σε δύο ημέρες.

Η πρόταση, η οποία ήταν το αποτέλεσμα μιας περιόδου διαβουλεύσεων έξι ετών για ζητήματα ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων και γάμου, υποβλήθηκε από τον επίσκοπο του Λονδίνου, Dame Sarah Mullally. Θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν την ένωσή τους και να ευλογείται από ιερείς που επιλέγουν να το κάνουν.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια νόμιμη τελετή αλλού και στη συνέχεια να πάνε στις Αγγλικανικές εκκλησίες για μια δεύτερη τελετή, που θα περιλαμβάνει προσευχές αφοσίωσης, ευχαριστίας, και ευλογίας του Θεού.

Αν και οι ευλογίες θεωρούνται θετικό βήμα προς τα εμπρός, η θέση της Εκκλησίας της Αγγλίας για τους γκέι γάμους παραμένει αμετάβλητη, καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια δεν θα μπορούν να παντρευτούν στην εκκλησία. Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με εκείνη που έλαβε η Εκκλησία της Σκωτίας πέρυσι, όταν το διοικητικό όργανο ψήφισε ιστορικά να επιτρέψει τους γκέι γάμους στις εκκλησίες της.

ΛΟΑΤΚΙ+ Χριστιανοί διαδήλωσαν έξω από το Church House στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία, για να απαιτήσουν πιο σημαντική δράση από την Εκκλησία της Αγγλίας. Ο Phillips Drew, ένας 76χρονος διαδηλωτής, μίλησε στο PinkNews: «Το γεγονός ότι η εκκλησία δεν θα αναγνωρίσει ότι δύο άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον και θέλουν να αναγνωριστεί η ένωσή τους, όχι από το κράτος, αλλά από η εκκλησία, είναι βαθιά πληγωτική».

Ο Drew είπε ότι, λόγω της στάσης της Εκκλησίας της Αγγλίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, «δεν ήταν πλέον πιστός» και χαρακτήρισε την απόφαση να προσφέρει ευλογίες, αντί να κάνει τελετές γάμου για ομόφυλα ζευγάρια ως «χαζομάρες» και «ψίχουλα».