«Κάποιοι από εσάς ήσασταν αρσενοκοίτες… αλλά τώρα καθαριστήκατε»

26/05/2022
Ιερέας διώχνει τρανς γυναίκα από το συσσίτιο. / Επτά ιερείς στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό αντιδρώντας στην καμπάνια για την ισότητα στον γάμο./ Ιερέας απειλεί με μηνύσεις, επειδή είδε στην τηλεόραση τον Στέλιο Ρόκκο να φιλά έναν άλλον άνδρα.

Οι παραπάνω τίτλοι αφορούν σε περιστατικά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες στη χώρα μας. Κάποιος θα έλεγε πως είναι αντιπροσωπευτικές του τρόπου με τον οποίο η Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη αντιλαμβάνεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα. Κάποιος πάλι, όχι.

Εχθές το απόγευμα έλαβα ένα μήνυμα στο Instagram, από ένα άτομο που ζητούσε την άποψή μου για την παρακάτω ανάρτηση.

https://www.instagram.com/p/Cd71teSOJKj/

 

Για να είμαι ειλικρινής, έχω εκφραστεί ουκ ολίγες για τον συγκεκριμένο ιστότοπο και για τον προβληματικό τρόπο που διαχειρίζεται τη σχέση της χριστιανικής πίστης με τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, αφήνοντας χώρο για ερωτήματα τύπου «μπορεί να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός γκέι ατόμου;» κλπ.

Αφού μοιράστηκα μαζί του την άποψή μου (τη ζήτησε, άλλωστε) μου εκμυστηρεύτηκε ότι εδώ και χρόνια προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της πίστης και της ομοφυλοφιλίας του, ενώ αισθάνθηκε ιδιαίτερα χαρούμενος όταν ανακάλυψε τον συγκεκριμένο ιστότοπο, μιας και όπως μου δήλωσε χαρακτηριστικά «λείπουν τέτοια άρθρα από το μέσο που τυχαίνει να δουλεύω εγώ». Στην πορεία, ωστόσο, μου έγραψε ότι άρχισε να «νιώθει περισσότερο προβληματισμένος», ενώ μου έγραψε και για ένα αίσθημα ενοχής που του δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που έκανε σεξ με τον σύντροφό του. Του μίλησα για αποδοχή, για το ότι καμία σεξουαλικότητα δεν είναι αμαρτία αλλά η φύση και ο εαυτός μας, του μίλησα για το 11528.

Είδα και άλλες αναρτήσεις από το συγκεκριμένο ιστότοπο. Θυμήθηκα την τροπολογία για τις «θεραπείες» μεταστροφής και για το ότι στην ουσία εξαιρεί τους ιερείς που τις εφαρμόζουν. Θυμήθηκα το ζήτημα της «συναίνεσης». Προβληματίστηκα για τον αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος στο instagram θα συναινούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο.

https://www.instagram.com/p/Cd5Q3wUtSlt/

Λίγες ώρες μετά παρακολούθησα το νέο βίντεο του Athens Pride. Σε κάποιο σημείο βλέπω την απεικόνιση ενός παπά, που κάθεται σε έναν θρόνο και τη λέξη «Φτύστε τους» πάνω από το κεφάλι του.

“Κάθε πίστη πρέπει να σε δέχεται άνευ όρων”, του έγραψα αργά το βράδυ, ενώ τον ρώτησα αν μπορώ να δημοσιεύσω (ανώνυμα) τη συνομιλία μας.

Υ.Γ. Μετά λύπης, διαπίστωσα ότι αρκετοί διαδικτυακοί μου φίλοι, ακολουθούν τη συγκεκριμένη σελίδα στα social. Τρόμαξα λίγο!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!