Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεραπείες Μεταστροφής σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+

13/10/2021
από

Το omofylofilia.gr το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, είναι ένα site που ασχολείται με την χριστιανική ορθόδοξη πίστη και την ομοφυλοφιλία.

Με λίγα λόγια, εξηγεί πώς μπορεί ένας ορθόδοξος χριστιανός που βιώνει ομόφυλες/αμφίφυλες έλξεις να «ευαρεστήσει στον Θεό, μέσα από την προσευχή και την εγκράτεια». Είναι άγνωστο το ποιος/ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τον εν λόγω ιστότοπο, μέχρι πρόσφατα πάντως σε κάποιο σημείο της πρώτης σελίδας τους υπήρχε η δήλωση ότι χρηματοδοτούνται από την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας.

Διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που φιλοξενεί θα βρει χίλιες μία ήπια ή και ακραία προβληματικές και επικίνδυνες απόψεις για την ομοφυλοφιλία, υπονοούμενα για το ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλάζει, και βέβαια προτροπές και οδηγίες για το πώς άτομα που βιώνουν ομόφυλη έλξη μπορούν να οδηγηθούν στην αποχή και την εγκράτεια και όχι σε πραγματοποίηση της επιθυμίας τους.

Είναι ένα site που ενισχύει έμμεσα τις θεραπείες μεταστροφής γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να τις αναφέρει ρητά, αφήνοντας περιθώρια να υποθέσουμε ότι μπορεί να συνδέεται και με πνευματικούς και ιερείς που τις εφαρμόζουν. Ο δε δημιουργός της ιστοσελίδας έχει απευθυνθεί προσωπικά σε κάποια άτομα από εμάς μέσω e-mail για να μας δηλώσει ότι αυτές οι θεραπείες “δεν γίνονται στην Ελλάδα”.

Η νέα δράση που προωθεί, είναι μία «δομημένη σειρά τηλεσυναντήσεων» όπως τις ονομάζει, με τίτλο «Καθαροί τη καρδία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αν πιστεύεις κι εσύ στον Χριστό και σε ελκύουν άτομα του ίδιου φύλου, αν είσαι ομοφυλόφιλη/ος ή αμφιφυλόφιλη/ος και θέλεις να ζήσεις την χριστιανική σου πίστη, έλα μαζί μας.» Το site «σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και εισαγωγής στην ασκητική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.»
Σας φαίνονται όλα τα παραπάνω γραφικά;

Για όσα άτομα δουλεύουμε ως ψυχολόγοι/σύμβουλοι/θεραπεύτριες με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου. Γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες μεταστροφής λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα του 2021, κάτι που το απέδειξαν και τα δεδομένα της έρευνας που κάναμε για την σχετική ανεξάρτητη καμπάνια μας #ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια χώρα όπως η δική μας που η Εκκλησία και οι διάφοροι εκπρόσωποί της δρουν ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι, υπάρχουν ακόμα νεαρά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (συνήθως από θρησκευόμενες οικογένειες) που υποχρεώνονται σε ψευδοθεραπείες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους μέσα από υποχρεωτική προσευχή, νηστεία ή πολύωρη αφαγία, υποχρεωτική αποχή από το σεξ και τον αυνανισμό, υποχρεωτικό αυνανισμό με ετερόφυλο πορνογραφικό περιεχόμενο και άλλα. Στην έρευνά μας καταγράφηκε μέχρι και «επανορθωτικός» βιασμός από βοηθό ιερέα μετά από οδηγία του ίδιου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και τις αποδεδειγμένες διαβρωτικές συνέπειες αντίστοιχων πρακτικών στην ψυχική υγεία και την σωματική ακεραιότητα των θυμάτων, ζητάμε ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής τώρα.

Η τελευταία χώρα της Ε.Ε που προχωρά με θάρρος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η Γαλλία, προβλέποντας σε σχετικό νομοσχέδιο ποινές δυο ετών φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ για τους ψευτοθεραπευτές, ενώ σε περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικο οι δράστες θα τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλακή και 45.000 ευρώ πρόστιμο (link στα σχόλια).

Προφανώς το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης φοβίζει, λόγω της επικείμενης σύγκρουσης με την Εκκλησία και τις πιο συντηρητικές (ακρο)δεξιές φωνές του κοινοβουλίου. Ο λόγος που φοβίζει τυχόν τέτοια σύγκρουση, είναι και η απόδειξη για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου: τέτοιες θεραπείες μεταστροφής πραγματοποιούνται σε ορθόδοξα εκκλησιαστικά πλαίσια σε κλίμακα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς, χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων τους, και ο νόμος της σιωπής είναι πολύ καλά εγκαθιδρυμένος.

Ως πότε;

από το facebook της Έλενας Όλγας Χρηστίδη




Δες και αυτό!