Orlando LGBT+: “Η σημερινή μέρα δεν είναι ημέρα ικανοποίησης και χαράς”

12/05/2022
από
orlando lgbt
orlando lgbt
Την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή, σχετικά με την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, σχολίασε το Orlando LGBT+.

Η τροπολογία που αφορά τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους επαγγελματίες διαφημίζουν ή εφαρμόζουν πρακτικές μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε ανήλικα πρόσωπα υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Το δελτίο τύπου

Ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής

-Ένας νόμος πιθανά ανεφάρμοστος ως προς τα ανήλικα άτομα, που επιτρέπει ρητά τις θεραπείες μεταστροφής σε βάρος των ενηλίκων.

Ψηφίστηκε χθες το άρθρο για τις Πρακτικές Μεταστροφής στην Ελλάδα (άρθρο 1 σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας).

Έχουν προηγηθεί 2 χρόνια εστιασμένων προσπαθειών εκ μέρους του φορέα μας, ερευνητικής δουλειάς για την πρώτη εθνική καταγραφή των θεραπειών μεταστροφής στην χώρα, υπόμνημα στην σχετική Εθνική Επιτροπή για την Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και βέβαια η ανεξάρτητη καμπάνια μας για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε όλα τα παραπάνω και την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής με τίτλο #ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή. Όλα τα παραπάνω, σε συνάρτηση των σχετικών βημάτων που γίνονται για το ζήτημα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α, με τους μεγαλύτερους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς να παίρνουν θέση για πρώτη φορά σε τόση έκταση για ένα κομβικό ζήτημα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και συλλογικό τραύμα της κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο κάθε συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα εντός του ελληνικού κοινωνικού πλαισίου είναι αδιαμφισβήτητα θετική και απαραίτητη -και καθόλου εύκολα κερδισμένη.
Με μεγάλη μας λύπη όμως, αντίθετα με αυτό που θα θέλαμε και ελπίζαμε, η σημερινή μέρα δεν είναι ημέρα ικανοποίησης και χαράς για την προστασία ενός θεμελιώδους δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ -αυτού της προστασίας από την κακοποίηση από “ειδικούς” πάσης φύσεως και εκκλησιαστικούς λειτουργούς.

Το σχετικό άρθρο παρουσιάστηκε σε εμάς (όπως και στο κοινό) ως προειλημμένη απόφαση αιφνίδια μόλις μία ημέρα πριν την ψήφισή του, δεν δόθηκε καθόλου χώρος και χρόνος για διαβούλευση, δεν ζητήθηκε η συμβολή μας ως επιστημονικού φορέα, αλλά ούτε και αυτή των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων για την βελτίωσή του.

Στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε, είδαμε ότι επρόκειτο για έναν νόμο ενός άρθρου, από τους μικρότερους (αν όχι ο μικρότερος) που έχουν παρουσιαστεί ποτέ (σε Ε.Ε. και Η.Π.Α) για το συγκεκριμένο θέμα, που δεν συμπεριλαμβάνει ούτε καν τον νομικό ορισμό των θεραπειών/πρακτικών μεταστροφής.

Έχει πολλές ελλείψεις που επισημάναμε, όπως ότι προστατεύει μόνο ανηλίκους (με τα ποσοστά των νεαρών ενηλίκων-θύματα τέτοιων πρακτικών να είναι τα υψηλότερα), σε τουλάχιστον ένα σημείο του (αυτό της διαφήμισης και προώθησης πρακτικών μεταστροφής) εξαιρεί ευθέως τους εκπροσώπους της εκκλησίας, ενώ παραμένει ασαφές αν τους προστατεύει και συνολικά από την εφαρμογή του.

Αδιαμφισβήτητο θετικό του σημείο ότι προστατεύει τα ανήλικα άτομα και όσα τελούν σε δικαστική συμπαράσταση από τις πρακτικές μετατροφής. Το ερώτημα εδώ είναι πόση εφαρμογή μπορεί να έχει το εν λόγω σημείο, σε ένα άρθρο τόσο γενικόλογο, σύντομο και ασαφές, που δεν ορίζει καν τι εννοεί ως “πρακτική μεταστροφής”.

Η βασικότερή μας ένσταση όμως, αφορά την εξής φράση (2β του άρθρου):
“Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής, πρέπει να έχει εξασφαλίσει πρηγουμένως την ρητή συναίνεσή τους”.

Σε όλους τους τόνους όλο το προηγούμενο διήμερο αλλά και σήμερα τονίζουμε ότι η φράση αυτή ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ (ή και άλλη) ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ σε βάρος ενηλίκων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση λόγω απουσίας έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης, και κάτω από την ισχύ των εκάστοτε “ειδικών” ή πνευματικών καθοδηγητών που βρίσκονται απέναντί τους.

Με λίγα λόγια, καθώς η βία που εδράζει στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου αποτελεί μορφή έμφυλης βίας, το σημείο αυτό ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ, εν έτει 2022.

Αυτονόητα επίσης όταν μιλάμε για βία και ανισότιμες σχέσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ.

Οι θεραπείες μεταστροφής αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, επηρεάζει (συχνά μακροχρόνια, ή και ισόβια) την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και την ευζωία πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και απειλεί ευθέως την ζωή τους με πολλαπλούς τρόπους, με την αυτοκτονία να είναι από τους βασικούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απευθύναμε από προχθές πολλαπλά αιτήματα για απόσυρση του εν λόγω σημείου (2β) από το άρθρο, ενώ δεσμευτήκαμε εκ νέου να συμμετέχουμε σε άμεση μελλοντική διαβούλευση του Υπουργείου για την επίτευξη ουσιαστικής, ασφαλούς και συμπεριληπτικής (για όλα τα θύματα) νομοθεσίας.
Στην ίδια κατεύθυνση εκδώσαμε, επιπλέον, κοινό Δελτίο Τύπου στο οποίο συνταχθήκαμε με όλες σχεδόν τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με το ίδιο αίτημα:
την απόσυρση της αναφοράς περί δήθεν “συναίνεσης” στην κακοποίση από το άρθρο. Τις ευχαριστούμε για το πνεύμα ενότητας και την εμπιστοσύνη.

Δυστυχώς οι αντιδράσεις μας δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

Ως επιστημονικός φορέας που εστιάζει στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και που τα μέλη του έχουμε εργαστεί εστιασμένα προς την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής τα τελευταία χρόνια εκφράζοντας σταθερά δημόσιο λόγο για το θέμα, για όλους τους δεοντολογικούς, θεσμικούς και επιστημονικούς λόγους, αυτονόητα εναντιωνόμαστε σε μία επιφανειακή και σε σημεία επικίνδυνη δήθεν επίλυσή του.

Επιπλέον αντιδρούμε έντονα στην τυχόν εργαλειοποίηση τόσο σημαντικών ζητημάτων από την κυβέρνηση, άλλα κόμματα ή φορείς, προς επίτευξη μίας δήθεν συμπεριληπτικής εικόνας ή την επικράτηση σε κομματικές και άλλες αντιπαραθέσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η υπερψήφιση του εν λόγω άρθρου για εμάς αποτελεί σημείο έναρξης νέας προσπάθειας για την εκτεταμένη αλλαγή ή/και πλήρη αντικατάστασή του.

Δηλώνουμε σταθερά διαθέσιμες-οι-α για κάθε συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!