Με ανακοίνωσή της, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμφωνεί με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό. Υποστηρίζει όμως ότι χρειάζονται τρεις σημαντικές βελτιώσεις της εν λόγω διάταξης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης απαγόρευση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ και από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είτε είναι επαγγελματίες επ’ αμοιβή είτε όχι. Σημαντικότερη εξ αυτών θεωρεί την αφαίρεση της δυνατότητας συναίνεσης ενήλικων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε ψευδοθεραπείες μεταστροφής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Χαιρετίζουμε και θα υποστηρίξουμε την πρόταση-τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών» μεταστροφής. Που ορθώς ονομάζονται στο νομικό κείμενο πρακτικές μεταστροφής σεξουαλικoύ προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου. Κι αυτό γιατί είναι ψευδείς θεραπείες και έχει αποδειχτεί και επιστημονικά διεθνώς ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η έκφραση ή ταυτότητα φύλου δεν μπορεί να είναι αντικείμενο θεραπείας.

Η νομοθετική διάταξη που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, έχει ορισμένα θετικά σημεία, αλλά και πολλές ελλείψεις. Το πιο θετικό είναι ότι αποσαφηνίζει τους όρους. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος χθες βράδυ από το βήμα της Βουλής, έχει ενημερωθεί για τις 90 ολοκληρωμένες (ανώνυμες) μαρτυρίες, που κατάφερε να συγκεντρώσει σε διάστημα 2 ετών η οργάνωση Orlando LGBT+, για πρακτικές μεταστροφής που διενεργούνται στην Ελλάδα. Το άλλο θετικό σημείο είναι ότι απαγορεύονται επιτέλους τέτοιου είδους ψευδοεπιστημονικές (ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές) από επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν και αμοιβή γι’ αυτό. Τέτοιοι μπορεί να είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι και άλλες επιστημονικές ή μη ειδικότητες.

Οι ελλείψεις της τροπολογίας, όμως, είναι περισσότερες και εκεί θα σταθούμε. Εξάλλου, είναι πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα και διεθνώς η πλήρης απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής. Και το αίτημα αυτό αποτελεί και θέση της Ομάδας μας.

Έλλειψη πρώτη: Η πλήρης απαγόρευση αφορά μόνο ανήλικα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ή ενήλικα που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση υπό την έννοια του Αστικού Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικο άτομο δεν είναι ενδυναμωμένο και του ασκηθεί πίεση π.χ. από το οικογενειακό του περιβάλλον μπορεί να εξαναγκαστεί σε μία θεραπεία μεταστροφής, αφού ο νόμος δεν το θεωρεί ευάλωτο. Γι’ αυτό και πρέπει να εξαλειφθεί η πρόβλεψη της τροπολογίας, που αναφέρει ότι επιτρέπονται τέτοιου είδους ψευδοθεραπείες, εφόσον εξασφαλιστεί προηγουμένως η ρητή συναίνεση των ενήλικων ατόμων.

Η έννοια, λοιπόν, της ευαλωτότητας πρέπει να διευρυνθεί και να ισχύσει πλήρης απαγόρευση για όλα τα άτομα.

Έλλειψη δεύτερη: Η πλήρης απαγόρευση αφορά μόνο επαγγελματίες που λαμβάνουν αμοιβή για τέτοιου είδους ψευδοθεραπείες. Αφορά σε όσους κάνουν «θρησκευτικού τύπου» θεραπείες μεταστροφής, «μη επαγγελματίες» αλλά μόνο στο πεδίο της προβολής αυτών των θεραπειών, καθώς με την τροπολογία Πλεύρη: «Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.»

Επομένως δεν ακουμπά καθόλου στην πράξη όσους κάνουν «εξορκισμούς», «κρανιοϊερές θεραπείες», «ενεργειακές θεραπείες» και διάφορα άλλα αντίστοιχα και άγνωστα μεν σε εμάς και τον πολύ κόσμο αλλά απολύτως τραυματικά και κακοποιητικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που τα έχουν βιώσει. Αυτά που περιγράφονται από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για τέτοιου τύπου ενέργειες από μη επαγγελματίες δεν απαγορεύονται ούτε για τα ανήλικα ούτε για τα ανήλικα άτομα, εφόσον δε φαίνεται πουθενά κάποια αμοιβή.

Η αναφορά, λοιπόν, της τροπολογίας σε «επαγγελματίες», πρέπει να γίνει σε «πρόσωπα» και να περιλαμβάνει τον οποιονδήποτε, ακόμα και ιερείς.

Έλλειψη τρίτη: Δεν απαγορεύεται η συμβουλή και η παρακίνηση σε τέτοιου είδους θεραπείες είτε από επαγγελματία, είτε από άλλο πρόσωπο (πνευματικό, ψυχίατρο, γονέα, δάσκαλο κ.λπ.). Στον γαλλικό νόμο που ψηφίστηκε και ισχύει από τις 31 Ιανουαρίου 2022 υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, οπότε προτείνουμε να συμπεριληφθεί και στο ελληνικό κείμενο η απαγόρευση συμβουλής ή παρακίνησης σε τέτοιου είδους ψευδοθεραπείες από πρόσωπα.

ΟΙ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗ ΛΟΑΤΚΙΦΟΒΙΑ ΤΗΣ

Τροπολογία για απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής σε ανήλικα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.