Τέταρτη θητεία για τον εθνικιστή Όρμπαν στην Ουγγαρία, άκυρο το ομοφοβικό δημοψήφισμα

04/04/2022
από
Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σημείωσε μια «μεγάλη νίκη» στις γενικές εκλογές της Κυριακής, καθώς τα επιμέρους αποτελέσματα έδωσαν το προβάδισμα στο κόμμα του Fidesz.

Απευθυνόμενος σε ένα χαρούμενο πλήθος που φώναζε το όνομά του, ο Όρμπαν είπε: «Κερδίσαμε μια μεγάλη νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που μπορείς να τη δεις από το φεγγάρι και σίγουρα από τις Βρυξέλλες».

Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει μεγάλο ιστορικό φασιστικών και ομοφοβικών πολιτικών που την έφεραν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαζί με τις εκλογές, η κυβέρνηση διεξήγαγε και ένα δημοψήφισμα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα.

Το δημοψήφισμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση, το οποίο συνέπεσε με τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ζήτησε από τους Ούγγρους να ψηφίσουν «όχι» σε τέσσερα ερωτήματα, όπως η ταυτότητα φύλου και η διδασκαλία των ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων στα σχολεία.

Για να είναι έγκυρο, το δημοψήφισμα έπρεπε να απαντηθεί από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ουγγαρίας. Αλλά με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, το όριο δεν είχε επιτευχθεί. Ωστόσο, από αυτούς που απάντησαν, η συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης.

Ο 58χρονος Όρμπαν  ήδη ο μακροβιότερος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ, αμφισβητήθηκε από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να αναστρέψουν την «ανελεύθερη» επανάσταση που επιδίωξε το κόμμα Fidesz του Όρμπαν επί 12 συναπτά έτη στην εξουσία.

Αλλά με καταμετρημένα περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ψήφων, το Fidesz βρισκόταν στο 54% σε σύγκριση με το 33% για τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού γραφείου.

Για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν τις εκλογές στην Ουγγαρία, μαζί με χιλιάδες  εθελοντές και από τα δύο στρατόπεδα.

Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 68,69%, σχεδόν ίσο με το ρεκόρ συμμετοχής που σημειώθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018.




Δες και αυτό!