Στη Φινλανδία οι βουλευτές δικάζονται για τον ομοφοβικό τους λόγο

25/01/2022

Για ρητορική μίσους κατηγορείται μία βουλεύτρια στη Φινλανδία, που δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν «αναπτυξιακή διαταραχή». Η δίκη της ξεκίνησε χθες.

Η Päivi Räsänen, μέλος του φινλανδικού κοινοβουλίου, πρώην πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην υπουργός Εσωτερικών, κατηγορήθηκε τον Απρίλιο για υποκίνηση μίσους, μετά από δηλώσεις που έκανε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με ένα άρθρο του 2004 στο οποίο περιέγραφε έναν ομοφυλόφιλος ως «αναπτυξιακά διαταραγμένο», υποδηλώνοντας ότι οι ομόφυλες σχέσεις θα οδηγούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη του 2019 περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως «γονιδιακό εκφυλισμό».

Πριν πάει στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ελσίνκι τη Δευτέρα, επέμεινε, όπως κάνει από τότε που απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, ότι δεν έκανε τίποτα κακό.

«Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γιατί γνωρίζω ότι αυτή η υπόθεση είναι ιστορική για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της θρησκείας», δήλωσε στο Reuters.

«Προφανώς, οι Χριστιανοί που εμμένουν στις διδασκαλίες της Βίβλου έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση».

Ο Kerttu Tarjamo, διευθυντής της Seta, μιας ομάδας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη Φινλανδία, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει πολιτιστικών, παραδοσιακών ή θρησκευτικών αξιών… Η ελευθερία του λόγου και η θρησκεία είναι θεμελιώδεις ελευθερίες. Εξίσου σημαντικό είναι το δικαίωμα στη μη διάκριση.

Η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας δεν προστατεύει καμία δραστηριότητα που παραβιάζει τα δικαιώματα ή τις ελευθερίες άλλων. Αυτές οι ελευθερίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν διακρίσεις εις βάρος οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων».

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης δήλωσε ότι η βουλεύτρια θα πρέπει να τιμωρηθεί με πρόστιμο για τα σχόλιά της και ότι ορισμένα μέρη της ραδιοφωνικής εκπομπής του 2019 θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Το δικαστήριο θα λάβει την απόφασή του σε λίγες εβδομάδες.

Η Päivi Räsänen εμφανίστηκε πρόσφατα στη Φινλανδική εκδοχή του The Masked Singer

Η συμμετοχή της προκάλεσε αρνητικά σχόλια, μεταξύ άλλων και από έναν από τους κριτές του σόου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!