Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ουκρανία ζουν σε μια μόνιμη κατάσταση φόβου

29/10/2021
από

Η Anna και η Vira διοικούν έναν οργανισμό που παρέχει υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ουκρανία. Αλλά οι ίδιες, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές τους αντιμετωπίζουν επιθέσεις και κακοποίηση. Όμως οι αρχές δεν τους/τις προστατεύουν. 

Η Anna Shatyhina και η Vira Chernygina ξεκίνησαν τη ΜΚΟ Sphere για να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε μια χώρα όπου συχνά οι άνθρωποι δέχονται επίθεση και παρενοχλούνται για την ταυτότητά τους. Οργάνωσαν την πρώτη πορεία Pride στην πόλη τους το Χάρκοβο το 2019, καταφέρνοντας να κινητοποιήσουν πάνω από 3.000 άτομα.

Αλλά η ΜΚΟ Sphere έχει υποφέρει πολυάριθμες επιθέσεις λόγω διακρίσεων εξαιτίας του έργου της. Από το 2017, η οργάνωση έχει δεχτεί σχεδόν 30 επιθέσεις από ομοφοβικές ομάδες, που έσπασαν τζάμια, περιέλουσαν το κτίριο με ούρα και άλειψαν με περιττώματα τους τοίχους. Διέλυσαν εκδηλώσεις και εκφόβισαν μέλη του προσωπικού, τα οποία απλώς προσπαθούσαν να υποστηρίξουν τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα στην Ουκρανία. Η Anna και η Vira τούς καταγγέλλουν στην αστυνομία, αλλά κανένας δεν λογοδοτεί.

Κατά τη διάρκεια του Pride το 2019, η αστυνομία δεν κατάφερε να προστατεύσει τους/τις διαδηλωτές/ώτριες από τη βία, αντιθέτως η αστυνομία συμμετείχε εκτοξεύοντας ομοφοβική βία. H Anna και η Vira λένε πως η αδράνεια της αστυνομίας μπροστά στις συνεχείς επιθέσεις έχει οδηγήσει τη Sphere και τους/τις υποστηρικτές/ίκτριές της σε μια μόνιμη κατάσταση φόβου.

Στην Ουκρανία, ομάδες που στοχοποιούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη τη χώρα, και οι αρχές εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από το μίσος και τη βία. Πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Υπογράψτε εδώ την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και καλέστε τις αρχές της Ουκρανίας να προστατεύσουν την ΜΚΟ Sphere τώρα.

φωτογραφία:




Δες και αυτό!