Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το OnlyFans απαγορεύει το πορνό, μια κίνηση έκπληξη, που αποσκοπεί στην προστασία των συνεργασιών της με τράπεζες και παρόχους πληρωμών.

Η πλατφόρμα θα εξακολουθεί να επιτρέπει σε δημιουργούς περιεχομένου να δημοσιεύουν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο, αλλά όχι οποιαδήποτε «σεξουαλική συμπεριφορά». Η αλλαγή θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, γιατί η εταιρεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, φέρεται να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει νέα χρηματοδότηση, παρά την αξιοσημείωτη ανάπτυξη, επειδή οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, ή τους απαγορεύεται να επενδύουν σε περιεχόμενο για ενήλικες. Όντας, όμως, μια σημαντική πλατφόρμα για ενήλικες δημιουργούς, με το πορνό να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο έγινε γνωστό, το OnlyFans κινδυνεύει να χάσει το κοινό του.

Το OnlyFans επιβεβαίωσε την απόφαση σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Input:

«Από την 1η Οκτωβρίου 2021, το OnlyFans θα απαγορεύσει τη δημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου, που περιέχει σεξουαλικά σαφή συμπεριφορά. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πλατφόρμας και να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε μια κοινότητα δημιουργών και θαυμαστών χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να αναπτύξουμε τις οδηγίες περιεχομένου μας. Οι δημιουργοί θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν περιεχόμενο που περιέχει γυμνό, εφόσον είναι σύμφωνο με την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να συμμορφώνονται με τα αιτήματα των τραπεζικών μας συνεργατών και των παρόχων πληρωμών. Θα μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και θα υποστηρίξουμε ενεργά και θα καθοδηγήσουμε τις/τους δημιουργούς μας σε αυτήν την αλλαγή των οδηγιών περιεχομένου.» 

Το OnlyFans πρόσθεσε ότι «[παραμένει] αφιερωμένο στην κοινότητα tvn 130 εκατομμυρίων χρηστριών/στών και των πάνω από 2 εκατομμύρια δημιουργών, που έχουν κερδίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα μας.»

Όταν ρωτήθηκε από το Input τι θα συμβεί με το υπάρχον NSFW περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στο OnlyFans πριν από τη διακοπή της 1ης Οκτωβρίου, ένας εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επίσημη απάντηση είναι «ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω ως ενημέρωση στο σημείο αυτό.» 

Τα έσοδα του OnlyFans εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κανονικά, κάθε άλλη εταιρεία με αυτόν τον τύπο εσόδων, δε θα είχε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσει χρήματα. Το σεξ πουλάει, σαφώς, αλλά οι τράπεζες είναι συντηρητικές και οι εταιρείες πορνό συχνά δυσκολεύονται να βρουν παρόχους πληρωμών πρόθυμους να κάνουν συναλλαγές μαζί τους. Όντας αναμφισβήτητα η εταιρεία με το υψηλότερο προφίλ στον κλάδο, είναι ίσως εκπληκτικό το γεγονός ότι το OnlyFans επέτρεψε πορνογραφικό περιεχόμενο για όσο διάστημα το έκανε.

Επειδή αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να εγγραφεί, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ότι ανήλικα άτομα θα μπορούσαν να εγγραφούν για να δουν το περιεχόμενο των ενηλίκων δημιουργών – ή να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο.

Προδίδει το κοινό που το ανέδειξε

Το OnlyFans προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Παρόλο που θα μπορούσε να είναι κερδοφόρο, χωρίς να συγκεντρώσει νέα χρήματα, η εταιρεία έχει υπάρχοντες επενδυτές, που θέλουν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Το OnlyFans ανέβηκε από την υποστήριξη των εργαζομένων στο σεξ, οι οποίες/οι βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στην πλατφόρμα για να χρεώσουν τις θαυμάστριες και τους θαυμαστές τους για πρόσβαση σε αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο. Δυστυχώς, παραμένει ένα στίγμα στον κόσμο γύρω από το σεξ και το OnlyFans προφανώς δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει αυτήν την αντίληψη.

Σήμερα, αντί να μοιάζει με θετική δύναμη στον κόσμο, το OnlyFans θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προδίδει τους ανθρώπους που το έφτασαν εκεί που είναι σήμερα. Η απομάκρυνσή του από το αποκλειστικό περιεχόμενο θα μπορούσε να το βοηθήσει να προσελκύσει περισσότερους πολυτελείς συνεργάτες και επενδυτές, αλλά τα εργαζόμενα στο σεξ άτομα θα παραμείνουν στη μαύρη εργασία, όπου ήταν πάντα εγκλωβισμένα, καθώς ο καπιταλισμός αποφασίζει ότι η δουλειά τους δεν είναι αποδεκτή.

Εκτός από το OnlyFans και το Patreon, ο ιστότοπος Tumblr απαγόρευσε, επίσης, την πορνογραφία για να προσελκύσει διαφημιστικές. Το OnlyFans θα μπορούσε να προσπεράσει το πορνό, και να είναι μια επιτυχημένη πλατφόρμα «οικονομίας δημιουργών» για άλλους τύπους περιεχομένου, αλλά η φήμη του έχει συνδεθεί αρκετά ως πλατφόρμα που μπορεί κάποιο άτομο να δει πορνό, οπότε… καλή τύχη μ’ αυτό.

Η συντηρητικότητα του Tumblr κόστισε 150 εκατομμύρια προβολές