Adachi: Ο 1ος δήμος του Τόκιο που αναγνωρίζει τις κουήρ οικογένειες

05/04/2021
από
Τόκιο, Ιαπωνία
Tokyo Pride 2018 (Alessandro Di Ciommo/NurPhoto/ Getty)

Ένας δήμος στο Τόκιο έχει αρχίσει να πιστοποιεί LGBT+ ζευγάρια και τα παιδιά τους ως οικογένειες, σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει ακόμη τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Από την Πέμπτη (1 Απριλίου), ο δήμος Adachi είναι ο πρώτος στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει τα παιδιά των κουήρ ζευγαριών -βιολογικά ή τεκνοθετημένα- ως μέλη της οικογένειάς τους.

Τόκιο, Ιαπωνία
Tokyo Pride 2018 (Alessandro Di Ciommo/NurPhoto/ Getty)

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε άλλες 100 τοπικές κυβερνήσεις στην Ιαπωνία, που προσφέρουν αυτές τις πιστοποιήσεις. Αν και δεν έχουν νομική βάση, η κίνηση έγινε δεκτή από τις ΛΟΑΤ+ οργανώσεις, καθώς έγινε μετά από αμφιλεγόμενα σχόλια κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, από βουλευτή του ίδιου δήμου.

Ο Masateru Shiraishi, 79 ετών, μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, υπέστη δημόσια κατακραυγή τον Σεπτέμβριο, όταν είπε ότι ο δήμος του θα “παύσει να υπάρχει” εάν τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων προστατεύονται από τον νόμο.

«Εάν οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι [ως ζευγάρια] εξαπλωθούν εντελώς στον δήμο Adachi, δε θα έχουμε κατοίκους, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν παιδιά», ισχυρίστηκε.

Αφού αρχικά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, ο νομοθέτης απέσυρε τελικά τα λόγια του, τα οποία θεωρήθηκαν ότι κατηγορούν τα ΛΟΑΤ+ άτομα για το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων της χώρας.

«Λυπάμαι για τις ενέργειές μου και θα κάνω προσπάθειες να αποδεχτώ διαφορετικές σεξουαλικότητες από τώρα και στο εξής», είπε.

Μετά την εκτεταμένη κριτική για τα σχόλια του Shiraishi, ο δήμος ζήτησε απόψεις από μέλη ομάδων σεξουαλικών μειονοτήτων για να διασφαλίσει ότι οι φωνές τους και οι πεποιθήσεις τους αντικατοπτρίζονται στη μελλοντική χάραξη πολιτικής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο «σύστημα πιστοποιητικών σχέσης και οικογένειας» το οποίο θα εκδώσει κάρτες για την αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων μεταξύ LGBT+ ζευγαριών, καθώς και ανηλίκων κάτω των 20 ετών, που αναθρέφονται από ομόφυλα ζευγάρια στον δήμο Adachi.

«Ζητήσαμε από τοπικούς φορείς, όπως μεσιτικά γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν τα LGBT + ζευγάρια, όπως τα παντρεμένα ζευγάρια», δήλωσε ο Mitsuhiro Terajima, επικεφαλής του τμήματος του γραφείου του, που επιβλέπει την πρωτοβουλία, μιλώντας στο Japan Today.

Μέσω του προγράμματος, η τοπική αυτοδιοίκηση «στοχεύει στην επίτευξη μιας κοινωνίας όπου κάθε κάτοικος μπορεί να ζήσει με ασφάλεια με μία/έναν σύντροφο ή κάποιο σημαντικό πρόσωπο», πρόσθεσε.

Τυχόν άγαμοι κάτοικοι του δήμου, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα.

Είναι μια από τις πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο στην Ιαπωνία, καθώς τα LGBT+ ζευγάρια επισημαίνουν όλο και περισσότερο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να μην μπορούν να παντρευτούν, όπως το να μην μπορούν να υπογράψουν κοινό συμβόλαιο ενοικίασης κατοικιών, να λάβουν ιατρικές αποφάσεις για τις/τους συντρόφους τους, να έχουν δικαιώματα γονικής μέριμνας, ή να γίνονται δικαιούχοι της ασφάλισης της/του συντρόφου τους.

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν την ιαπωνική κυβέρνηση να εισαγάγει βασικές προστασίες για όλους τους LGBT+ πολίτες.

https://avmag.gr/144609/iaponia-antisyntagmatiki-i-mi-anagnorisi-toy-gamoy-ton-omofylon-zeygarion/




Δες και αυτό!