#EqualityActJapan: Η Ιαπωνία πρέπει να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

22/07/2020
από

Την καμπάνια #EqualityActJapan πρόκειται να ξεκινήσουν οι ΛΟΑΤ+ οργανώσεις στην Ιαπωνία, προκειμένου η χώρα να περάσει νόμους και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ιαπωνία είναι λιγότερο ανεπτυγμένα από αυτά των υπόλοιπων χωρών που ανήκουν στις G7. Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα από αυτές στις G7 που δεν προσφέρουν ούτε γάμο, ούτε σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, δεν έχει καθόλου νομοθεσίες για διακρίσεις στην εργασία, στα αγαθά και υπηρεσίες και στην ρητορική μίσους.

Το Equality Act θα προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητα φύλου τους.

Λόγω του κορονοϊού οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν για το 2021, κάτι το οποίο δίνει τον χρόνο στην Ιαπωνία να περάσει τα νομοσχέδια που απαιτούνται για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων πριν τους αγώνες.

Τα άτομα που τρέχουν την καμπάνια τονίζουν την σημαντικότητα του να τιμήσουν το πνεύμα των αγώνων. Το Ολυμπιακό Παράρτημα απαγορεύει “οποιουδήποτε είδους διακρίσεις”, συμπεριλαμβανομένου και αυτών με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επίσης οι Ολυμπιακοί του Τόκιο υποτίθεται ότι γιορτάζουν την “ενότητα και την ποικιλομορφία” και δημιουργούν “μια κληρονομία για το μέλλον”.

Ο Taylor Hudson ιδρυτής και επικεφαλής του Athete Ally και ένα από τα άτομα πίσω από την καμπάνια δήλωσε: “Οι Ολυμπιακοί είναι μια σημαντική στιγμή για αθλητές και φιλάθλους να μιλήσουν για αυτά που πιστεύουν. Τώρα είναι η στιγμή για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να σταθεί δίπλα με αλληλεγγύη στην ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Ιαπωνίας και να πιέσει την ψήφιση του Equality Act”.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην καμπάνια έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Shinzo Abe ζητώντας του να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ισότητα.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Abe είχε δηλώσει δημόσια την πρόθεση της Ιαπωνίας να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε δηλώσει επίσης και στο κοινοβούλιο ότι “οι διακρίσεις ή προκαταλήψεις ενάντια στις σεξουαλικές μειονότητες δεν είναι επιτρεπτές σε καμιά πτυχή της κοινωνίας”.

Η πόλη του Τόκιο και η περιοχή Ιμπαράκι είναι οι μόνες περιοχές που έχουν προστασία κατά των διακρίσεων σε ΛΟΑΤ+ άτομα. Παρόλα αυτά εκδηλώσεις με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα.

Ο Yuri Igarashi, συνιδρυτής του J-ALL, μιας οργάνωσης ομπρέλα για 100 ΛΟΑΤ+ οργανώσεις στην Ιαπωνίας δήλωσε:

“Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι της Ιαπωνίας έχουν το δικαίωμα ίσης προστασίας κάτω από τον νόμο. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 έχει δώσει στην κυβέρνηση τον χρόνο να φέρνει και να ψηφίσει ιστορικούς νόμους προστασίας για το καλό όλων των ατόμων στην Ιαπωνία”.




Δες και αυτό!