Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η μη αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

161

Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε εχθές αντισυνταγματική τη μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, σε μια ιστορική απόφαση στη χώρα αυτή, η οποία χαιρετίστηκε αμέσως ως νίκη από ακτιβιστές υπέρ των ίσων δικαιωμάτων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Σαπόρο, στη βόρεια Ιαπωνία, έκρινε ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αντιβαίνει στο άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι “όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο”, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που περιήλθε στη διάθεση του AFP.

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει νομικά την ένωση μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Ο γάμος για όλους δεν υφίσταται ούτε στην Ιταλία, αλλά η χώρα αυτή έχει εγκρίνει τις πολιτικές ενώσεις για ομόφυλα ζευγάρια από το 2016.

Το ιαπωνικό κράτος κρίνει ότι μια τέτοια ένωση “δεν προβλέπεται” από το Σύνταγμα. Αυτό περιορίζεται μόνον στην υπογράμμιση όσον αφορά τον γάμο της ανάγκης για “αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων”, κάτι το οποίο αφήνει περιθώριο για πολλές ερμηνείες.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου του Σαπόρο είναι η πρώτη που εκδίδεται στο πλαίσιο προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους από περίπου δέκα γκέι ζευγάρια το 2019 για να εξασφαλίσουν την νομική αναγνώριση της ένωσής τους.

Οι συνήγοροι των εναγόντων ανήρτησαν μπροστά στο δικαστήριο πανό με το οποίο χαιρετίζουν την απόφαση αυτή ως “ένα μεγάλο βήμα για την ισότητα απέναντι στον γάμο”.

Η εκλεγμένη της αντιπολίτευσης Κανάκο Οτσούτζι, μια από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες στην Ιαπωνία που είναι ανοιχτά ΛΟΑΤ, δήλωσε σε ανάρτησή της στο Twitter “πραγματικά, πραγματικά χαρούμενη” γι’αυτήν την απόφαση.

“Καλώ το ιαπωνικό κοινοβούλιo, ως νομοθετικό σώμα του κράτους, να συζητήσει πρόταση τροποποίησης του αστικού κώδικα για να καταστεί δυνατή” η ένωση μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, πρόσθεσε.

Ωστόσο το δικαστήριο του Σαπόρο απέρριψε τα αιτήματα για αποζημίωση για ηθική βλάβη των εναγόντων, έκαστος εκ των οποίων ζητούσε ένα εκατομμύριο γεν (περίπου 7.700 ευρώ) από το κράτος επειδή δεν επωφελείται των ιδίων δικαιωμάτων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

“Αρχικά απογοητεύτηκα λίγο, όταν άκουσα τη λέξη ‘απορρίπτεται’ κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας”, σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ριοσούκε Κουνίμι, ένας από τους ενάγοντες ηλικίας περίπου σαράντα ετών.

“Όμως μετά δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκριά μου, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι στερείται λογικής βάσης και ότι συνιστά διάκριση να στερούνται οι γκέι του δικαιώματος στον γάμο”, πρόσθεσε. “Το δικαστήριο εξέτασε ειλικρινά το πρόβλημά μας και πιστεύω ότι πραγματικά έβγαλε μια καλή απόφαση”.

Αν και θα χρειαστεί η υιοθέτηση νέου νόμου προτού οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου να μπορούν πράγματι να γίνουν –πράγμα το οποίο μπορεί να χρειαστεί κάποιον χρόνο στην κοινωνικά συντηρητική Ιαπωνία– δικηγόρος των εναγόντων χαρακτήρισε την απόφαση αυτή “επαναστατική”, ενώ ακτιβιστές των ΛΟΑΤ είπαν ότι αλλάζει ζωές.

“Η αξία της είναι απολύτως ανυπολόγιστη”, σύμφωνα με τον 44χρονο Γιον Ματσουνάκα, διευθυντή της οργάνωσης ακτιβιστών Marriage for All Japan (Γάμος για Όλους) και εκπρόσωπος του Pride House Tokyo.

“Μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση δεν γνωρίζαμε ότι θα το καταφέρναμε αυτό και απλώς είμαι πολύ χαρούμενος”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters