Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, θα πρέπει να δεσμευτεί να θεσπίσει νόμο για την προστασία από τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, ανέφεραν σήμερα οι J-ALL, Athlete Ally και Human Rights Watch.

Ένα σύνολο 116 συλλογικοτήτων, που υποστηρίζουν τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη ΛΟΑΤ κοινότητα, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, στις 25 Ιανουαρίου 2021, έξι μήνες νωρίτερα από την ημέρα που προγραμματίζεται να ανάψει η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με σκοπό να πιέσουν για τη νομοθεσία.

Το Τόκιο είχε προγραμματιστεί να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η ιαπωνική κυβέρνηση ανέβαλαν τους αγώνες για ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας Covid-19. Οι θερινοί αγώνες του Τόκιο 2020 προωθήθηκαν ως γιορτή της «ενότητας στην πολυμορφία» και «μεταβιβάζοντας μια κληρονομιά για το μέλλον». Για να γίνει αυτό, η Ιαπωνία πρέπει να θεσπίσει έναν εθνικό νόμο κατά των διακρίσεων για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων και αθλητριών/ών, κατά τρόπο που να πληροί τα διεθνή πρότυπα. Οι ομάδες διεξάγουν μια εκστρατεία με το όνομα #EqualityActJapan στα Ιαπωνικά και στα Αγγλικά, για την υποστήριξη νόμου για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

«Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των αθλητριών/ών, έχουν δικαίωμα ίσης προστασίας σύμφωνα με το νόμο, αλλά επί του παρόντος υπάρχει μόνο ένα άτομο που είναι ανοιχτά ΛΟΑΤ άτομο, καθώς επικρατεί φόβος και στίγμα, οπότε, τα άτομα προτιμούν να παραμένουν στην ντουλάπα», δήλωσε Yuri Igarashi, διευθυντής της Alliance for LGBT Legislation (J-ALL). «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν στην Ιαπωνία μια υπέροχη ευκαιρία να εισαγάγει και να περάσει προστατευτικά μέτρα, ώστε όλοι στην κοινωνία να μπορούν να ζουν ανοιχτά και με ασφάλεια.» 

Ο Ολυμπιακός Χάρτης απαγορεύει ρητά «κάθε είδους διάκριση», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ως «Θεμελιώδους Αρχής του Ολυμπισμού». Η Ιαπωνία έχει, επίσης, επικυρώσει τις βασικές διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προστατεύσει από τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συμβάσεων για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα και για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

«Έχουμε δει, μέσω της ιστορίας, τη δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων να κινητοποιήσουν αθλητές και οπαδούς για να μιλήσουν γι’ αυτό που πιστεύουν, από τον Tommie Smith και τον John Carlos που διαμαρτυρήθηκαν για τον ρατσισμό το 1968, έως την εκστρατεία Principle 6 που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ αθλητών το 2014», δήλωσε. Ο Hudson Taylor, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Athlete Ally δήλωσε: «Ο αθλητισμός μάς διδάσκει ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε μαζί, και τώρα είναι η ώρα για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να σταθεί με αλληλεγγύη στην ΛΟΑΤ κοινότητα της Ιαπωνίας».

Συλλογικότητες ΛΟΑΤ ατόμων της Ιαπωνίας πιέζουν, εδώ και έξι χρόνια, ώστε να ψηφιστεί νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων τους, και η πρόοδός τους φαίνεται να αλλάζει απότομα τις στάσεις στην ιαπωνική κοινωνία, με τη δημόσια υποστήριξη για την ισότητα των ΛΟΑΤ να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Τον Νοέμβριο, μια εθνική έρευνα κοινής γνώμης διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων «συμφωνούν ή κάπως συμφωνούν» με την «εισαγωγή νόμων ή διατάξεων που απαγορεύουν τον εκφοβισμό και τις διακρίσεις (σε σχέση με τις σεξουαλικές μειονότητες)».

Η εθνική κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν έχει θεσπίσει νομοθεσία κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Τον Οκτώβριο του 2018, η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο εξέδωσε διάταγμα που προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα από τις διακρίσεις, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη. Αυτός ο δημοτικός νόμος «Ολυμπιακοί Αγώνες» ήταν άμεσο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέεται με τους Ολυμπιακούς και αποδείχθηκε δημοφιλής. Ωστόσο, έχει κενά στην προστασία σε ολόκληρη τη χώρα και την ανάγκη για εθνική προσέγγιση, ανέφεραν οι συλλογικότητες.

«Φέτος, όλα τα μάτια θα στραφούν στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Matt Beard, εκτελεστικός διευθυντής της All Out. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ένας ευπρόσδεκτος και πολυπόθητος εορτασμός της ανθρωπότητας σε όλη την όμορφη ποικιλομορφία του. Παραχωρώντας στα ΛΟΑΤ άτομα την προστασία από διακρίσεις, η Ιαπωνία μπορεί να αποδείξει ότι υποστηρίζει πραγματικά το ολυμπιακό πνεύμα της προώθησης της ανοχής και του σεβασμού.»

Η Ιαπωνία ανέλαβε όλο και περισσότερο ηγετικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζοντας, τόσο για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2011, όσο και του 2014, ζητώντας τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Όμως, οι ΛΟΑΤ άνθρωποι στην Ιαπωνία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονη κοινωνική πίεση και λιγότερες νομικές προστασίες.

«Με την έγκριση της νομοθεσίας για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αθλητριών/ών, η Ιαπωνία όχι μόνο μπορεί να είναι παγκόσμια ηγέτιδα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά θα γίνει, επίσης, μέρος της μόνιμης Ολυμπιακής κληρονομιάς της Ιαπωνίας», δήλωσε η Kanae Doi, διευθύντρια της Ιαπωνίας στο Human Rights Watch.

#EqualityActJapan: Η Ιαπωνία πρέπει να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες