Γκέι άνδρες στάλθηκαν πίσω στην Τσετσενία | Διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο»

08/02/2021
από
Γκέι άνδρες στάλθηκαν πίσω στην Τσετσενία | Διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο»

Οι ρωσικές αρχές έστειλαν πάλι πίσω στην Τσετσενία, δύο γκέι άντρες, που είχαν διέφυγει από βασανιστήρια τον Ιούνιο. Οι δύο άνδρες διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, σύμφωνα με το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο.

Ο Salek Magamadov και ο Ismail Isayev, που είναι μόλις 17 ετών, κατάφεραν να διαφύγουν από την Τσετσενία, τον τόπο των θανατηφόρων λεγόμενων γκέι εκκαθαρίσεων, τον Ιούνιο του 2020 περνώντας στη Ρωσία.

Αφού βασανίστηκαν από μία ειδική αστυνομία της Τσετσενίας, για τη διοίκηση ενός τηλεοπτικού καναλιού αντιπολίτευσης, οι Magamadov και Isayev, μεταφέρθηκαν από το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο στο Νίζνι Νόβογκοροντ, μια πόλη περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Όμως, την Πέμπτη (4 Φεβρουαρίου), το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο ανέφερε ότι είχε χάσει τα ίχνη τους και όταν ο δικηγόρος τους, Alexander Nemov, έσπευσε στο διαμέρισμά τους, βρήκε σημάδια πάλης.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι οι άντρες είχαν παραδοθεί από τη ρωσική αστυνομία στις τσετσενικές αρχές, και επέστρεψαν βίαια πάλι πίσω στην πατρίδα τους, το Gudermes.

Το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο ενημερώνει από χθες για την κατάστασή τους και επιμένει ότι οι δύο άνδρες διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» και ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν πλάτες στο έγκλημα.

Ο Nemov είπε ότι ανακάλυψε ότι ο Magamadov και ο Isayev συνελήφθησαν από ρωσικές και τσετσενικές αρχές, οι οποίες συνεργάζονταν και ότι είχαν μεταφερθεί πίσω στην Τσετσενία με αυτοκίνητο.

Τους ακολούθησε εκεί, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να του πουν πού κρατούσαν τους πελάτες του, ή τον λόγο για τον οποίο κρατούνται.

Το Σάββατο (6 Φεβρουαρίου), ο Magamadov και ο Isayev μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών στο Gudermes. Το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο ανέφερε ότι εμφανίστηκαν «εξαντλημένοι και εκφοβισμένοι» και ότι «ωθήθηκαν» να απορρίψουν τη νομική εκπροσώπηση.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στο χωριό Sernovodskoe, και ο Nemov ακολούθησε με μέλη των οικογενειών των ανδρών.

Μόλις έφτασαν, του αρνήθηκε και πάλι η δυνατότητα να δει ή να μιλήσει με τους πελάτες του και αναγκάστηκε να υποβάλει «ενστάσεις και αιτήσεις» από το δρόμο έξω. Το ρωσικό ΛΟΑΤ δίκτυο έστειλε έναν δεύτερο δικηγόρο στο Sernovodskoe, στον οποίο στέρησαν, επίσης, την πρόσβαση.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΛΟΑΤ δικτύου, Tim Bestsvet, δήλωσε στους Moscow Times ότι οι άνδρες βρίσκονται σε «θανάσιμο κίνδυνο».

 «Είναι κουρασμένοι και φοβισμένοι. Όλο αυτό το διάστημα πιέζονταν να αρνηθούν δικηγόρο. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συγγενείς κίνησαν διαδικασίες επιστροφής δικών τους ανθρώπων στην Τσετσενία, παρόλο που τους είχαμε φυγαδέψει, και τότε αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν ή, μπορούμε να πούμε, ότι πιθανώς δολοφονήθηκαν.»

Το 2017, υπήρχαν αναφορές για «εκκαθάριση ομοφυλοφίλων» στην Τσετσενία, η οποία περιελάμβανε μαζική κράτηση, απαγωγές, βασανιστήρια, και κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Οι αναφορές για τέτοιες φρικαλεότητες έχουν συνεχιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ramzan Kadryov, αρνήθηκε τις αναφορές, καθώς και την ύπαρξη οποιωνδήποτε ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στην περιοχή. Απειλήθηκε με κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2020 για τις φρικαλεότητες, παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως έλαβε δέσμευση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα φανεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Τσετσενία (ήδη από τον Μάιο του 2017).

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε, επίσης, να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε τρεις κορυφαίους Τσετσένους αξιωματούχους, που κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος ΛΟΑΤ+ ατόμων στην «εκκαθάριση ομοφυλοφίλων» της περιοχής τον Δεκέμβριο του 2020.

Μέσα σ΄ένα στρατόπεδο (gay) συγκέντρωσης στην Τσετσενία




Δες και αυτό!