Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα που δεν μπορεί να βρει αποδείξεις για τις gay διώξεις στην Τσετσενία

16/05/2018
από

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν καμία απόδειξη σχετικά με gay άτομα που έχουν απαχθεί και βασανιστεί από τις αρχές της Τσετσενίας.

Ο Αλέξανδρος Κοντόλοφ δήλωσε στους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είχε αναλάβει έρευνα, μετά από τις συγκλονιστικές καταγγελίες που προέκυψαν πέρυσι.

Συγκεκριμένα ένα ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, αποκάλυπτε μέχρι και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία κρατούνταν τα άτομα αυτά.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, είχε αρνηθεί φυσικά τα πάντα, επιμένοντας ότι δεν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στη νότια Ρωσική δημοκρατία.

Ραμζάν Καντίροφ

Χαρακτηριστική ήταν, μάλιστα, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του: «Ακόμα κι αν υπήρχαν gay στην Τσετσενία, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα έπρεπε να ασχοληθούν μαζί τους, επειδή οι ίδιοι οι συγγενείς τους απλώς θα τους έστελναν σε έναν τόπο από τον οποίο δεν θα επέστρεφαν ποτέ».

Μιλώντας ενώπιον μιας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Κοντολόφ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς και τους εξέτασαν.

“Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά”, είπε.

«Δεν υπήρξαν καν εκπρόσωποι της LGBT+ κοινότητας στην Τσετσενία. Δεν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν.

“Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η πλήρης επαλήθευση όλων των ισχυρισμών περί πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.”

Ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν χορηγήσει άσυλο στους gay Τσετσένους.

Τον περασμένο μήνα, ο Ιγκόρ Κοτσέτοφ, επικεφαλής του ρωσικού LGBT δικτύου, δήλωσε στη Novaya Gazeta ότι η οργάνωσή του είχε βοηθήσει 114 άτομα από την Τσετσενία που δήλωσαν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις.

Οι LGBT ομάδες ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον 200 ομοφυλόφιλοι έχουν κρατηθεί μέχρι τώρα σε μυστικές φυλακές.




Δες και αυτό!