Η JK Rowling πιστεύει ότι “ο κόσμος φοβάται να μιλήσει για το φύλο”

10/12/2020
από

Η JK Rowling πιστεύει ότι η «ιδεολογία της ταυτότητας φύλου» αποτελεί πρόκληση για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς συνεχίζει να μεταδίδει τις τρανσφοβικές απόψεις.

Η συγγραφέας μίλησε ξανά για τα ζητήματα των τρανς ατόμων σε συνέντευξή της στο περιοδικό Good Housekeeping, παρά τις εκκλήσεις από άτομα που θαυμάζουν το συγγραφικό της έργο, αλλά και από τα μέλη του καστ του Χάρι Πότερ, για να επανεξετάσει τη στάση της επί του θέματος.

Όπως ο Daniel Radcliffe, που της απάντησε ότι: «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες» και πως τα σχόλια της Rowling δε θα «λερώσουν» τη σειρά του Χάρι Πότερ, επισημαίνοντας ότι τα βιβλία του μικρού μάγου, που τα βάζει με τις σκοτεινές δυνάμεις, δίδαξαν ότι «οι δογματικές ιδέες περί καθαρότητας οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων.»

Αλλά, και η Emma Watson πήρε θέση και αντέδρασε στην τρανσφοβία της συγγραφέως λέγοντας ότι: «τα τρανς άτομα είναι αυτά που λένε ότι είναι και αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους, χωρίς να αμφισβητούνται συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτά που λένε ότι είναι.»

Ανένδοτη και αμετανόητη η συγγραφέας

Μιλώντας στο περιοδικό για το τεύχος του Ιανουαρίου, η Rowling είπε πάλι:

«Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τις προκλήσεις στα θεμελιώδη δικαιώματά τους, που τίθενται από ορισμένες πτυχές της ιδεολογίας της ταυτότητας φύλου.

«Είχα λάβει μια τεράστια ταχυδρομική αλληλογραφία από τότε που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα, και πάνω από το 90% των επιστολών και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν υποστηρικτικά. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ιατρικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, εργαζόμενους στις φυλακές, εργαζόμενους σε καταφύγια γυναικών, και μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων τρανς ατόμων.»

Ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι φοβούνται για την «προσωπική τους ασφάλεια» για να μιλήσουν

«Πολλοί φοβούνται να μιλήσουν, επειδή φοβούνται για τη δουλειά τους και ακόμη και για την προσωπική τους ασφάλεια. Αυτό το κλίμα φόβου δεν εξυπηρετεί κανέναν, τουλάχιστον όχι όλους τους τρανς ανθρώπους.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζήσουν μια ζωή που είναι αυθεντική σε αυτούς, και ότι πρέπει να είναι ασφαλείς. Πιστεύω, επίσης, ότι χρειαζόμαστε μια πιο προσεκτική συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και γύρω από την τεράστια αύξηση του αριθμού των κοριτσιών και των νέων γυναικών που επιδιώκουν τη μετάβαση.

«Μερικές από τις πιο σπαρακτικές επιστολές που έχω λάβει είναι από νεαρές γυναίκες που μετανιώνουν για τις μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν κάνει. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ειπωθούν.” 

Δεν πήρε θέση στην υπόθεση Johnny Depp

Η JK Rowling, ωστόσο, που νοιάζεται τόσο πολύ για τη Γυναίκα και μιλά ανοιχτά και χωρίς φόβο, αξίζει να δούμε πώς δεν πήρε θέση για την υπόθεση του Johnny Depp.

Η συνέντευξη της JK Rowling έρχεται εν μέσω του χάους της παραγωγής του Fantastic Beasts 3, την τελευταία ταινία από το franchise της σειράς “Wizarding World” της συγγραφέως, μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Johnny Depp.

Η Rowling είχε απορρίψει στο παρελθόν τις εκκλήσεις για αποχώρηση του Depp από το franchise, παρά τις λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση του με την Amber Heard, αλλά η έξοδός του τελικά έγινε αναγκαστικά τον περασμένο μήνα, αφού έχασε μια υπόθεση δυσφήμισης εναντίον μιας εφημερίδας, που τον χαρακτήρισε “wife-beater” υποδεικνύοντας ότι χτυπούσε τη σύντροφό του.

Σε μια δήλωση του 2017, που απάντησε σε αρχικές εκκλήσεις για απόρριψη του Depp από το franchise, η Rowling είχε πει:

«Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δύο ατόμων, όπου και οι δύο έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσουν με τις ζωές τους, πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Με βάση την κατανόησή μας για τις περιστάσεις, οι σκηνοθέτες κι εγώ δεν είμαστε μόνο άνετοι με το να συνεχίσουμε με το αρχικό μας casting, αλλά πραγματικά είμαστε χαρούμενοι, που ο Johnny παίζει σημαντικό ρόλο στις ταινίες.» 

Η Rowling δεν έχει κάνει καμία περαιτέρω δήλωση για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση αυτή και την τελική αποχώρηση του Depp (σ.σ. τα καλά και συμφέροντα, όπως καταλαβαίνετε).

https://avmag.gr/125541/ti-einai-ayto-poy-den-mporei-na-katalavei-i-j-k-rowling/




Δες και αυτό!