Ο Daniel Radcliffe απάντησε δημοσίως στα tweet της JK Rowling σχετικά με τις τρανς γυναίκες, δηλώνοντας ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες» .

Ο 30χρονος ηθοποιός του Χάρι Πότερ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι τα σχόλια της Rowling δε θα «λερώσουν» τη σειρά του Χάρι Πότερ, επισημαίνοντας ότι τα βιβλία του μικρού μάγου, που τα βάζει με τις σκοτεινές δυνάμεις, δίδαξαν ότι «οι δογματικές ιδέες περί καθαρότητας οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων» .

Daniel Radcliffe

Σε απάντηση, ο Radcliffe έγραψε συγκεκριμένα:

«Συνειδητοποιώ, ότι ορισμένα μέσα, πιθανότατα να θέλουν να το παρουσιάσουν όλο αυτό, ως μία διαμάχη μεταξύ της J.K. Rowling και δική μου, αλλά αυτό δε συμβαίνει, ούτε είναι αυτό που είναι σημαντικό τώρα. Η Jo είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που έχω κάνει στη ζωή μου, όμως, ως κάποιος που είναι τιμή μου να συνεργάζομαι και να συνεχίζω να συνεισφέρω στο The Trevor Project την τελευταία δεκαετία, αλλά και ως άνθρωπος, αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι αυτήν τη στιγμή.

Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Κάθε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς, και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές, που παρέχονται από επαγγελματικούς φορείς υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν πολύ περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό το θέμα, απ’ ότι έχει είτε η Jo είτε εγώ.” 

Ο ηθοποιός, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια υποστηρικτής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, συνέχισε:

“Σύμφωνα με το The Trevor Project, το 78% των τρανς και των non-binary νεαρών ατόμων, ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Είναι σαφές, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τα τρανς και τα non-binary άτομα, να μην ακυρώνουμε την ταυτότητά τους, και να μην προκαλούμε περαιτέρω ζημιά.

Daniel Radcliffe, Photo by Charley Gallay/Getty Images for Turner

Εξακολουθώ να μαθαίνω, πώς να είμαι καλύτερος σύμμαχος, οπότε, αν θέλετε να συμμετάσχετε μαζί μου σ’ αυτό, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις τρανς και non-binary ταυτότητες, ανατρέξτε στον Οδηγό του Trevor Project, για να γίνετε σύμμαχος των τρανς και των non-binary νεαρών ατόμων.

“Σε όλους τους ανθρώπους που τώρα μπορεί να αισθάνονται ότι η εμπειρία τους από τα βιβλία έχει αμαυρωθεί ή μειωθεί, λυπάμαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Ελπίζω πραγματικά ότι δε θα χάσετε εντελώς αυτό που ήταν πολύτιμο σε αυτές τις ιστορίες” , έγραψε ο Radcliffe.

“Αν αυτά τα βιβλία σας δίδαξαν ότι η αγάπη είναι η ισχυρότερη δύναμη του σύμπαντος, ικανή να ξεπεράσει οτιδήποτε. Αν σας δίδαξαν ότι η δύναμη βρίσκεται στην ποικιλομορφία και ότι οι δογματικές ιδέες, περί καθαρότητας, οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων. Αν πιστεύετε ότι ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι τρανς, non-binary, ή gender fluid, ή ότι είναι ομοφυλόφιλος, λεσβία ή bi. Αν βρήκατε κάτι σε αυτές τις ιστορίες που αγγίζει κάτι δικό σας και αν αυτές οι ιστορίες σας βοήθησαν κάποια στιγμή στη ζωή σας – τότε αυτό είναι μεταξύ του εαυτού σας και του βιβλίου που διαβάσατε, και είναι ιερό.

“Και κατά τη γνώμη μου, κανείς δε μπορεί να το αγγίξει αυτό. Σημαίνει για εσάς, αυτό που σημαίνει για εσάς, και ελπίζω ότι αυτά τα σχόλια, δε θα το λερώσουν πολύ.

“Αγάπη πάντα, Νταν.” 

Το Twitter αντιδρά στα τρανσφοβικά σχόλια της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ