Ακατάλληλες Κρακοβία-Malopolska για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

09/10/2020
από

Ευρωπαίοι νομοθέτες επέκριναν την Πέμπτη μια απόφαση για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 σε μια πολωνική «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν, στην τελευταία διεθνή επίπληξη για τη μεταχείριση των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Πολωνία.

Οι διοργανωτές της περιφερειακής Ολυμπιακής εκδήλωσης επέλεξαν την πόλη της Κρακοβίας και της γύρω περιοχής της Malopolska για να φιλοξενήσουν την εκδήλωση, αλλά η ανησυχία για τις λεγόμενες “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ” της Πολωνίας έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Malopolska εξέδωσε δήλωση αποσαφήνισης το 2019 λέγοντας ότι αντιτίθεται στην «ΛΟΑΤ ιδεολογία» , ένα βήμα που έλαβαν δεκάδες τοπικές αρχές σε όλη την Πολωνία. Η Κρακοβία δεν έχει περάσει τέτοια απόφαση ακόμη.

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές του ΕΚ) και δύο νομοθέτες στη Βρετανία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι η στάση της Malopolska σήμαινε ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τους αγώνες.

“Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι μια Ολυμπιακή εκδήλωση και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπερασπίζεται τις αξίες της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας” , δήλωσε η Liz Barker, μέλος της Βουλής των Λόρδων της Βρετανίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Παγκόσμια Δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

“Δεδομένου ότι η περιφέρεια Malopolska της Πολωνίας έχει ανακηρυχθεί ως “ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ” , δεν αποτελεί πλέον κατάλληλο τόπο για να φιλοξενήσει αυτήν την εκδήλωση” , ανέφερε σε σχόλια μέσω email.

Ο Terry Reintke και ο Marc Angel, ευρωβουλευτές που συμπροεδρεύουν της ΛΟΑΤΙ+ ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφεραν ότι οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC), στις οποίες έγραψε επιστολή τον Σεπτέμβριο, απέτυχαν να λάβουν μέτρα για την προστασία και υποστήριξη ΛΟΑΤΙ+ αθλητριών/των.

“Είναι απίστευτο ότι ένας τέτοιος οργανισμός δε θα φροντίσει να ανταποκριθεί επαρκώς σε ερωτήσεις που πολλά ΛΟΑΤΙ άτομα θα κάνουν, όταν θέλουν να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν αυτούς τους αγώνες” , ανέφεραν μέσω email.

Η εκπρόσωπος του EOC, Donatella Del Gaudio, δήλωσε ότι οι διατάξεις σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη των διακρίσεων θα συμπεριληφθούν στη σύμβαση φιλοξενίας.

«Το (EOC) ζήτησε διαβεβαιώσεις από τους διοργανωτές της Κρακοβίας-Malopolska και των υψηλότερων κυβερνητικών επιπέδων ότι οι θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη θα γίνουν πλήρως σεβαστές» , είπε.

Οι διοικήσεις της Κρακοβίας και της Μαλοπόλσκα δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων έχουν γίνει ένα θέμα που διχάζει στην Πολωνία από το 2019, όταν το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στήριξε όλον τον προεκλογικό αγώνα του στο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με τον ισχυρισμό της υπονόμευσης των παραδοσιακών αξιών της Πολωνίας.

Ωστόσο, ο Ben Weyts, ο υπουργός Αθλητισμού της βελγικής περιοχής της Φλάνδρας, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να διεξάγονται διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις σε τέτοιες περιοχές.

https://avmag.gr/129360/oi-desmeyseis-tis-proedroy-tis-eyropaikis-epitropis-gia-ta-loat-zitimata-stin-eyropi/




Δες και αυτό!