Η Ευρώπη ακυρώνει τη χρηματοδότηση σε πόλεις της Πολωνίας λόγω ομοφοβίας

31/07/2020

Έξι ζώνες στην Πολωνία, που έχουν υιοθετήσει πολιτικές ανοχής απέναντι στις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις για τις ομοφοβικές πολιτικές τους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίπτει το αίτημά τους για χρηματοδότηση.

Οι πόλεις είχαν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα αδελφοποίησης πόλεων της ΕΕ. Όσες περιλαμβάνονται στο δίκτυο αδελφοποίησης μπορούν να επιδιώξουν να λάβουν επιχορηγήσεις έως 150.000 ευρώ μέσω του προγράμματος εταιρικής σχέση,ς τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα που επιδιώκουν την ισότητα και την ένταξη.

Την Τρίτη (28 Ιουλίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έναν κατάλογο των πόλεων, που θα λάβουν τα χρήματα – και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις της Πολωνίας.

Οι αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά από τα κράτη μέλη και τις κρατικές αρχές“, δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα Helena Dalli στο Twitter.

Έτσι απορρίφθηκαν έξι αιτήσεις αδελφοποίησης πόλεων στις οποίες συμμετείχαν πολωνικές αρχές που υιοθέτησαν τις αποφάσεις περί “ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+” ή “οικογενειακών δικαιωμάτων”.

Η κόκκινη περιοχή δείχνει τους δήμους της Πολωνίας που έχουν υπογράψει την απόφαση “Χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+”

Παρ’όλο που η Dalli δεν διευκρίνισε ποιες πόλεις είχαν απορριφθεί, είναι πιθανό να αναφέρεται σε αυτές που βρίσκονται στο συντηρητικό νοτιοανατολικό τμήμα, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ζώνες.

Συνολικά, αυτές οι ζώνες καλύπτουν τώρα το ένα τρίτο περίπου της Πολωνίας, αν και ορισμένες αρχίζουν να ακυρώνονται καθώς τα δικαστήρια τις θεωρούν αντισυνταγματικές.

Είναι πιθανό και άλλες περιοχές να χάσουν τη χρηματοδότησή τους, καθώς αρκετές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κλείσει τις συμφωνίες αδελφοποίησής τους με τους Πολωνούς ομολόγους τους.

Η γαλλική πόλη Saint-Jean-de-Braye ήταν η πρώτη που έσπασε τη συνεργασία της με την Tuchów στην Πολωνία, δηλώνοντας ότι η σχέση αυτή είχε πλέον “μολυνθεί”.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό“, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της χώρας.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δύο πόλεις μας με έναν όρκο αδελφοποίησης θα αλλοιωθούν. Καταδικάζουμε τη θέση που έλαβε η δίδυμη πόλη μας Tuchów.”

Ακολούθησαν σύντομα η πόλη Fermoy της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και η πόλη Nieuwegein στις Κάτω Χώρες.

Η ΕΕ έχει επίσης απειλήσει να μειώσει τα κεφάλαια ανάπτυξης λόγω της πανδημίας στις περιοχές αυτές, με την επιτροπή να απαιτεί από τους κυβερνήτες τους να αναλύσουν γραπτώς πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για τα “μέτρα προώθησης της ισότητας και της μη διάκρισης“.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!