Το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ψήφισε εχθές το Μαυροβούνιο. Με αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εκτός Δυτικής Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρει νομική αναγνώριση στα ζευγάρια μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Το σχετικό νομοσχέδιο έλαβε  42 θετικές ψήφους από τις 81 συνολικά. Όπως δήλωσε στο Reuters η Blanka Radosevic Marovic, διευθύντρια στο Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αρχικά είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2019, χωρίς όμως να περάσει.

Η κίνηση αυτή του Μαυροβουνίου, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

“Ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την κοινωνία στο Μαυροβούνιο, τη δημοκρατική του ωριμότητα και τις διαδικασίες ολοκλήρωσής της», ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντούσκο Μάρκοβιτς.

“Το Μαυροβούνιο είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μέλος των πιο ανεπτυγμένων δημοκρατιών του κόσμου”, έγραψε κι ο Πρόεδρος Μίλο Ντουκάνοβιτς στο Twitter. “Γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα!”.

Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 620.000 κατοίκων, γίνεται το 32ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει κάποια μορφή πολιτικής ένωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Τρία ομόφυλα ζευγάρια γυναικών στη Σερβία έχουν ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα, προκαλώντας νομικά τη χώρα τους σχετικά με την έλλειψη αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ η κυβέρνηση της Βοσνίας εξετάζει εάν θα θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές στο Μαυροβούνιο υποδέχθηκαν με χαρά τον νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των κανονισμών και την εκπαίδευση των κυβερνητικών υπαλλήλων,

“Ειλικρινά δεν το περίμενα”, δήλωσε ο John Barac, εκτελεστικός διευθυντής του LGBT Forum Progress. “Είναι πραγματικά εξαιρετικό, είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας.”

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θέλησε να προωθήσει τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα με ένα «σχέδιο δράσης» για την περίοδο 2019-2023, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων όπως η εκπαίδευση κατά των διακρίσεων για την αστυνομία και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Φυσικά η συντηρητική κοινωνία της χώρας αντιδρά έντονα με αυτό το σχέδιο.

Τα αντιτιθέμενα μέλη του κοινοβουλίου περιέγραψαν τις πολιτικές ενώσεις των ομόφυλων ως “έργα των διαβόλου που επιβάλλονται από παγκόσμιους σατανιστές”.

Οι νομοθέτες που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο δεν ψήφισαν στη χθεσινή ψηφοφορία.