UNAIDS: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δέχονται επιθέσεις με αφορμή την COVID-19

05/05/2020
από

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο κατηγορούνται ψευδώς ότι διαδίδουν την COVID-19 και ως εκ τούτου παρενοχλούνται, φυλακίζονται και κακοποιούνται, σύμφωνα με την UNAIDS και μια παγκόσμια οργάνωση για γκέι άντρες.

Η διάκριση καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτόν τον πληθυσμό να παραμείνει ασφαλής, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και να ασκήσει τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο HIV μας έχει διδάξει ότι η βία, ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις χρησιμεύουν μόνο για την περαιτέρω περιθωριοποίηση των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» , δήλωσε η Winnie Byanyima με σχετικό δελτίο τύπου, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS σε ένα δελτίο τύπου της UNAIDS, που τεκμηριώνει αναφορές κακοποίησης. «Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου ή την έκφραση του φύλου, έχουν δικαίωμα στην υγεία, την ασφάλεια και την προστασία, χωρίς εξαίρεση. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ.”

Η UNAIDS και η MPact Global Action for Gay Men’s Health and Rights καλούν τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19.

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι ηγέτες και οι θρησκευτικοί ηγέτες σε ορισμένες χώρες κάνουν ψευδείς δηλώσεις και παραπληροφορούν τον κόσμο σχετικά με την COVID-19 υποκινώντας βία και διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων» , δήλωσε ο George Ayala, εκτελεστικός διευθυντής της MPact. «Οι οργανώσεις και τα σπίτια δέχονται επιδρομές, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ξυλοκοπούνται, σημειώθηκε αύξηση των συλλήψεων και απειλείται η απέλαση των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων άσυλο» .


Ο Ayala πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όπως το διαδικτύου και τα smartphone για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του lockdown. «Οι γκέι άνδρες και τα non-binary άτομα είναι συχνά οι πρώτοι στόχοι από τις αυξημένες προσπάθειες αστυνόμευσης και επιτήρησης» , είπε.

Η αστυνομία, για παράδειγμα, μπορεί να κατηγορήσει ένα ΛΟΑΤKI+ άτομο πιο εύκολα, για δήθεν παραβίαση των απαγορεύσεων. Στο Μπελίζ, ένας γκέι άνδρας που ζει με τον ιό του HIV δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία και πιστεύεται ότι πέθανε. Στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την έκθεση του UNAIDS, μία ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων τιμωρήθηκαν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά εξαναγκάστηκαν από τον αρχηγό της αστυνομίας να χορέψουν και να φιλήσουν το ένα το άλλο.

Για την αντιμετώπιση αυτής της διάκρισης και κατάχρησης, το UNAIDS και η MPact έχουν εκδώσει έναν κατάλογο ενεργειών που πρέπει να αναλάβουν χώρες και κυβερνήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό των επιδρομών σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, την καταγγελία παραπληροφόρησης που κατηγορεί και καθιστά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τον αποδιοπομπαίο τράγο για την εξάπλωση της COVID-19, και τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις εκστρατείες των μέσων και στον σχεδιασμό της δημόσιας υγείας γύρω από την πανδημία της COVID-19.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!