Ελπίζοντας να φτάσει σε επαγγελματίες υγείας, που ασχολούνται με τον κορονοϊό, καθώς και δημοσιογράφους που καλύπτουν την πανδημία, πάνω από 100 οργανώσεις υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή, που υπογραμμίζει τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων σε ΛΟΑΤΚ+ άτομα.

Η επιστολή υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από το Εθνικό Δίκτυο για τον Καρκίνο ΛΟΑΤ  (National LGBT Cancer Network), το GLMA: Επαγγελματίες υγείας που προωθούν την ισότητα των ΛΟΑΤΚ (GLMA: Health Professionals Advancing LGBTQ Equality), την Whitman-Walker Health, τη SAGE, την Transgender Advocacy Group της Νέας Υόρκης και την National Queer Asia Pacific Islander Alliance. Δεκάδες ακόμα οργανώσεις έχουν υπογράψει μέχρι τώρα, προτρέποντας να δοθεί προσοχή στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία αναφέρεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

“Καθώς τα μέσα ενημέρωσης και οι υγειονομικές κοινότητες προχωρούν με υπερβολική ταχύτητα στο θέμα του κορονοϊού, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξεχαστούν τα πιο ευάλωτα άτομα από εμάς. Αν υπολογίσουμε μόνο τα ποσοστά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που καπνίζουν, μόνο αυτό, μας καθιστά, αμέσως, εξαιρετικά ευάλωτα. Με τους φραγμούς δε στην πρόσβαση φροντίδας, η κατάσταση για εμάς γίνεται μόνο χειρότερη” , δήλωσε ο Δρ. Scout, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Καρκίνου ΛΟΑΤ.

“Αυτή η επιστολή σκιαγραφεί απλά βήματα για να εξασφαλίσει ότι κανένας πληθυσμός δε θα υποστεί περαιτέρω στιγματισμό από έναν ιό” 

Οι παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται στην επιστολή υπογραμμίζουν τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων, κάτι που σχετίζεται πολύ με τον κορονοϊό, καθώς προσβάλλει το αναπνευστικό. “Ο ΛΟΑΤΚ+ πληθυσμός καπνίζει σε ποσοστά που είναι 50% υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό” , αναφέρει η επιστολή.

Η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια είναι, επίσης, εξαιρετικά επικίνδυνη για εκείνα τα άτομα με υπάρχουσα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας και οι ΛΟΑΤΚ άνθρωποι έχουν υψηλότερα ποσοστά, τόσο στον ιό του HIV, όσο και στον καρκίνο. Και οι δύο συνθήκες οδηγούν τον άνθρωπο στο να έχει διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η επιστολή τονίζει, επίσης, πόσο μεγάλο ποσοστό ΛΟΑΤΚ ατόμων είναι επιφυλακτικό στο να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της προκατάληψης, που έχει συναντήσει από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι υπογράφοντες έκαναν λόγο, επίσης, για τα ηλικιωμένα άτομα (3 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚ+ ηλικιωμένα άτομα στις ΗΠΑ), άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό, και κοινωνικά απομονωμένοι, από τους ηλικιωμένους του γενικού πληθυσμού.

Οι ΛΟΑΤΚ+ ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι ήδη λιγότερο πιθανό από τους ετεροφυλόφιλους και cisgender ομολόγους τους να απευθυνθούν σε παρόχους υγείας και γήρατος, όπως είναι τα γηροκομεία, τα προγράμματα σίτισης, και άλλα προγράμματα, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας τους, επειδή φοβούνται τις διακρίσεις και την παρενόχληση” , αναφέρεται στην επιστολή.

“Ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορονοϊού στα ηλικιωμένα άτομα – το σημερινό ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 15% για τον πληθυσμό αυτό – δημιουργεί τεράστιο θέμα και για τις κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων” .

Οι οργανώσεις υπέβαλαν αρκετές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προτροπής των ιατρικών επαγγελματιών να χρησιμοποιούν συμπεριληπτική γλώσσα στις εικόνες και στα μηνύματα για τον κορονοϊό.

Οι οργανώσεις άσκησαν, επίσης, πιέσεις για εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες ασθενών, σχετικά με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή, η οποία περιλαμβάνει (στα αγγλικά) όλες τις προτάσεις και συμβουλές για να παραμείνουμε υγιείς.