Κάλεσμα για συμπαράσταση / Εκδίκαση υπόθεσης Αμβρόσιου

26/01/2020
από

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 9.00 το πρωί, εκδικάζεται η αναίρεσή της καταδίκης του Αμβρόσιου, στον Άρειο Πάγο (ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, λεωφόρος Αλεξάνδρας 121).

Κάνουμε κάλεσμα για συμπαράσταση στον αγώνα για δικαίωση, ενάντια στη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.

Μαζευόμαστε την Τρίτη στις 9 το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο, κάνοντας αισθητή τη δυναμική και πολύχρωμη παρουσία μας.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υπόθεση

Στις 28 Ιανουαρίου 2019 ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, σε μια ιστορική νίκη για τα λοατ+ δικαιώματα στη χώρα μας. Πρώτη φορά ανώτατος ιεράρχης ήρθε αντιμέτωπος με τον νόμο για υποκίνηση σε βία και ρητορική μίσους εναντίον της λοατ+ κοινότητας και καταδικάστηκε.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου έκρινε ένοχο τον Αμβρόσιο και για τις δύο κατηγορίες που του είχαν ασκηθεί: δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος για το εμπρηστικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!» Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή, καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί, αλλά δύο εισαγγελείς άσκησαν έφεση στην απόφαση αθώωσής του, κατόπιν δικής μας αίτησης, και τον παρέπεμψαν σε νέα δίκη, στην οποία κρίθηκε ένοχος, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα των συνηγόρων του ότι το άρθρο του δεν αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους αλλά στους πολιτικούς. Εξάλλου, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας της δίκης, ο Αμβρόσιος δεν κρατιόταν να κρύψει το μίσος του για τους γκέι, δηλώνοντας ανερυθρίαστα: «Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε».

Ο Αμβρόσιος άσκησε αναίρεση, όπως δικαιούται, η οποία θα εκδικαστεί στις 28 Ιανουαρίου 2020 στον Άρειο Πάγο.

Στηριζόμαστε σε εσάς για να ακουστεί η φωνή της λοατ+ κοινότητάς μας στον Άρειο Πάγο.

Λύο Καλοβυρνάς
Αλκιβιάδης Δελαντώνης
Μενέλας Σιαφάκας
Άλκης Ιωαννίδης
Michael Huber
Πέτρος Σαπουντζάκης
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος
Νίκος Σοφιανός
Βασίλης Θανόπουλος

Με τη στήριξη των οργανώσεων:
Athens Pride, Colour youth, Οικογένειες Ουράνιο τόξο, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω), Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Πληροφορίες:

Τρίτη 28/1 (9:00 το πρωί)

Άρειος Πάγος – Κτίριο Θέμιδος Μέλαθρον: Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, Αθήνα 115 22 (η πλησιέστερη στάση Μετρό είναι η στάση “Αμπελόκηποι”).

Σημαντικό: Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. – πιθανότατα χωρίς καθυστερήσεις – και θα διαρκέσει μερικά μόνο λεπτά.




Δες και αυτό!