Γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουν να ρωτούν για την ομοφυλοφιλία

14/09/2019

Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει την όλη ιστορία με τις ομοφοβικές/σεξιστικές δηλώσεις του Πάνου Καλλίδη.

Προσωπικά, πέρα από την τοξικότητα του τραγουδιστή (ο οποίος κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να παραμείνει στον μεσαίωνα), βρίσκω εξαιρετικά ενοχλητική και τη στάση της δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη.

Γιατί αποφάσισε – εσκεμμένα – να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία ως ντιμπέιτ, δίνοντας βήμα σε έναν τρομακτικά ομοφοβικό λόγο.

Η ομοφυλοφιλία όμως είναι ακόμη μία σεξουαλική ταυτότητα και αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να τον γνωρίζει η συγκεκριμένη δημοσιογράφος.

Επίσης, οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις τύπου: “συμφωνείτε με την ομοφυλοφιλία” ή “τι θα κάνατε αν το παιδί σας ήταν ομοφυλόφιλο” το 2019, κουβαλούν όλον τον αναγχρονισμό του παρελθόντος και είναι τόσο τοξικές όσο και οι απαντήσεις του Καλλίδη. Γιατί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κακοποιητικό λόγο. Και ως δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι από τη δεοντολογία μας (αλλά και από την κοινωνική μας ευαισθησία) να προστατεύουμε ευαίσθητες κοινωνικές από αυτόν τον λόγο.

Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση είναι ασυνεπής ως προς τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα.

Ας σταματήσουμε πια να κάνουμε ερωτήσεις για ζητήματα που έχουν απαντηθεί. Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να εξακολουθούμε να ρωτάμε τον κόσμο για το “αν η γη είναι επίπεδη”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!