13Σε διάψευση της ιδιότητας ενός από τους 37 οπαδούς του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στήριξής του επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα προχωρά ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Μ. Παυλίδης, με επιστολή του στην «Εφ.Συν.».
Πρόκειται για τη δεύτερη διάψευση σχετικά με τα ονόματα όσων υπογράφουν. Την αρχική επιστολή υπέγραφαν 38 άτομα, αλλά ένας ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του, καθώς δεν είχε ενημερωθεί, ούτε φυσικά ερωτηθεί, και εξέφραζε την έκπληξή του, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει τον μητροπολίτη.
Οπως σημείωνε η «Εφ.Συν.» («Δίνουν μορφή στο παραλήρημα Μόρφου», 21 Αυγούστου), οι 37 χαρακτηρίζουν «πιθανή επιστημονική εξήγηση» τον ανεκδιήγητο ισχυρισμό του μητροπολίτη ότι ένα παιδί γεννιέται ομοφυλόφιλο επειδή κάποτε η μητέρα του έκανε πρωκτικό σεξ με τον πατέρα του και της άρεσε, και προβαίνουν σε πλήθος αντιεπιστημονικές παραδοχές που εκθέτουν τα κίνητρα και το επιστημονικό τους κύρος.
Ο κ. Παυλίδης παίρνει επίσης σαφείς αποστάσεις από τις ομοφοβικές θέσεις των 37, που επικαλούνται, ή μάλλον σφετερίζονται, την επιστημονική τους ιδιότητα για να στηρίξουν με θεολογικού τύπου επιχειρήματα τα κηρύγματα του μητροπολίτη. Η επιστολή του έχει ως εξής:
«Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δημοσιεύει η έγκριτη εφημερίδα σας, παρατήρησα ότι υπάρχει ένας υπογράφων με ιδιότητα “Καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Θα ήθελα να βεβαιώσω ότι ο συγκεκριμένος υπογράφων δεν είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης. Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής και να διορθωθεί από τους συντάκτες του κειμένου. Επί της ουσίας τώρα, η σύγχρονη επιστήμη έχει διαλευκάνει σε μεγάλο βαθμό τους γενετικούς, μοριακούς, κυτταρικούς, βιοχημικούς, νευρο-ενδοκρινικούς και επιγενετικούς μηχανισμούς φυλετικής διαφοροποίησης καθώς και τις παραλλαγές στα ανατομικά και μορφολογικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Επίσης, μελετά επισταμένως και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη και τις παραλλαγές του φύλου από τους πρώτους ευκαρυωτικούς οργανισμούς έως τον άνθρωπο. Η σεξουαλική προτίμηση φυσικά, πέρα από τη βιολογική της βάση, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα προς διερεύνηση και κατανόηση. Πάντα όμως στα πλαίσια του ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός συνδέεται με την κοινωνική φύση του ανθρώπου και την ανάγκη για επικοινωνία, αγάπη, φροντίδα, αφοσίωση και αμοιβαία υποστήριξη. Στη μετανεωτερική εποχή το κύριο ερώτημα δεν είναι ίσως το “ποιον αγαπάς” αλλά το “αν αγαπάς”.
Με εκτίμηση
Καθηγητής Μ. Παυλίδης
Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης»
πηγή: efsyn.gr