Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτια ΛΟΑΤΙ φοιτητριών/τών ακτιβιστριών/ών στην Τουρκία

04/07/2019
από

Σύμφωνα με ενημέρωση της οργάνωσης METU LGBTI Solidarity, το τμήμα της αντιτρομοκρατικής της Τουρκίας εισέβαλε στις πέντε τα ξημερώματα, στα σπίτια έξι ακτιβιστριών/στών φοιτητριών/τών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU) και συνέλαβε όσα άτομα βρήκε, ενώ απείλησε τις οικογένειές όσων δε βρέθηκαν.

Η διοργανώτριες/τές του METU Pride, Melike Balkan και Ozgur Gur ήταν μεταξύ των ατόμων που δέχτηκαν εισβολή στα σπίτια τους. Η Balkan συνελήφθη. Τρεις ακόμη φοιτήτριες/τές συνελήφθησαν το πρωί της αποφοίτησής τους.

Αναφέρονται ακόμη τα εξής:

Στις πέντε το πρωί μία αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας εισέβαλε στα σπίτια φοιτητριών ακτιβιστριών και φοιτητών ακτιβιστών. Συνέλαβαν σε τέσσερα σπίτια για τα συλλάβουν τέσσερα άτομα, που ασχολούνται με τον ακτιβισμό και επιχείρησαν να συλλάβουν άλλα δύο, εισβάλλοντας και πάλι στα σπίτια τους, όμως, επειδή δεν ήταν εκεί, οι αρχές περιορίστηκαν στο να απειλήσουν τις οικογένειές τους.

Από τα έξι αυτά άτομα, τα δύο ήταν συγκεκριμένα LGBTI ακτιβίστριες/στές, μέλη της οργάνωσης METU LGBTI Solidarity. Οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν μόνο τη Melike Balkan, μιας κι ο Ozgur Gur δεν ήταν στο σπίτι του εκείνη την ώρα. Η αιτία ήταν η διοργάνωση του METU Pride τον περασμένο μήνα.

Η αντιτρομοκρατική έβαλε το σύνολο των συλληφθέντων σε απομονωμένα κελιά και τις/τους κράτησε παράνομα, χωρίς καμία δυνατότητα επαφής και χωρίς δικηγόρο. Γύρω στις 14:00 οι δικηγόροι τους, επιτέλους, μπόρεσαν να τους συναντήσουν, με τον εισαγγελέα να ζητά την επίσημη κατηγορία εναντίον τους.

Τελικά, τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους ήταν ένα email προς την αστυνομία στις 26η Ιουνίου, που αναφέρει ότι «ετοιμάζονται προσκλήσεις κατά την τελετή αποφοίτησης» κι ότι αυτά τα άτομα (δίνονται ονόματα) ήταν «οι άνθρωποι που προκάλεσαν προβλήματα στο παρελθόν» .

Αυτό το email ήταν αρκετό για να στερήσουν από αυτές τις φοιτήτριες και φοιτητές την τελετή αποφοίτησής τους και να τους κρατήσουν στη φυλακή για μια μέρα. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους, τις/τους απελευθέρωσαν, χωρίς καν να μιλήσουν με τον εισαγγελέα.

Αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον των διοργανωτών του Pride και της LGBTI κοινότητας, αλλά και γενικότερα των ατόμων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποδεικνύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα γίνει πολύ χειρότερη, προτού καλά-καλά αρχίσει να βελτιώνεται.

 

Βίαιη καταστολή του φοιτητικού pride στην Άγκυρα από την αστυνομία




Δες και αυτό!